måndag 3 juni 2013

Baconlindad kycklingfilé med ugnsrostade rotsaker och fuskbearnaise

En typisk vardagsmiddag hos oss består av ugnsrostade grönsaker av olika slag med en köttbit eller kyckling och en kall sås på yoghurt eller lätt creme fraiche. Sådan mat går snabbt och lätt att göra och sköter sig själv i ugnen. Dessutom är det bra mat att involvera barnen - de kan beroende på ålder få vara med och skala, skära eller kanske bara flytta över grönsaker till ugnsplåten. Under tiden grönsakerna rostas rör du ihop den kalla såsen och steker t ex på en köttbit. Den här kvällen blev det baconlindad kyckling, också den tillagad i ugn. Såsen påminner om bearnaise med sin dragonsmak, men är ett mycket magrare alternativ. Alla var nöjda - barnen åt kyckling och potatis, vi vuxna även grönsaker och sås!

Till fyra portioner behövs:
500g kycklingfilé
150g (ett paket) skivad bacon
Salt och svartpeppar

Grönsaker:
1 zucchini, ca 450g
1 aubergine, ca 250g
5 morötter, ca 350g
6 potatisar, ca 500 g
2 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
Salt och timjan

Sås:
2 dl lätt creme fraiche
1/2 msk dijonsenap
1-2 krm dragon
1 krm timjan
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Putsa kycklingen från senor och skär ev i mindre bitar. Salt och peppra kycklingen och linda in varje bit i baconskivor. Lägg i ugnsform. Sätt in i ugn 225C och stek till innertemp på 80C, det tar ca 15-20 min.

Skala och putsa grönsakerna. Skär i grova bitar och lägg på djup ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö över salt, timjan och hackad vitlök. Vänd runt grönsakerna på plåten så att de alla får olja och kryddor på sig. Stek högt upp i ugnen i 225 C tills de får fin färg och potatisen är mjuk, ca 25-30 min.

Rör ihop ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och peppar och ev mer örtkryddor. Klart!

TIPS: toppa gärna de rostade grönsakerna med ruccola eller bladspenat, tillsätt smulad fetaost/chevre och rostade solrosfrön så kan du utesluta köttet i måltiden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar