Detta bröd blev till när jag fått en liter gräddfilssås med örter över på förskolan. Det blev basen för ett frasigt bröd som serverades till tomatsoppa. I receptet anger jag ingredienserna i örtsåsen var och en för sig som sedan mixas samman.
Till 40 frallor behövs:
5 dl gräddfil
5 dl lätt creme fraiche
0,5 dl hackad persilja
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad basilika
2 pressade vitlöksklyftor
4 tsk salt
1 msk socker
0,5 dl olivolja
3 dl riven hårdost, gärna lagrad
100g jäst
2,8-3 l vetemjöl special
Mixa gräddfil, creme fraiche, vitlök och örter tills det blir en grön sås. Värm det till fingertemperatur, 37C, microvågsugn fungerar bra. Häll över i degbunke och tillsätt jästen som löses upp. Tillsätt salt, socker ost och olja. Mjölet tillsätts lite i taget under tiden som degmaskinen går. Degen ska bli kladdfri och släppa från bunken. Låt jäsa 40 min och forma sedan 40 frallor. Jag brukar göra det enkelt för mig och delar degen i fyra delar, rullar ut längder som jag sedan skär i bitar och lägger på plåt. Jäs 30 min och grädda sedan i 225C ugn i 12-15 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar