För mig är en digitaltermometer är bland det absolut nödvändigaste sakerna i ett kök. I förskoleköket ingår naturligtvis att göra egenkontroller och därmed dagligen ta tempen på tillagad mat, varmhållen mat samt varuleveranser. Men även hemma är jag helt beroende av en termometer när jag tillagar kött, fågel och fisk. Såväl hela stekar som portionsbitar är så lätta att tillaga om man istället för tid och temperatur utgår från råvarans kärntemperatur. Givetvis är tillagningstemperaturen också viktig gör slutresultatet - t ex ger låg ugnstemp ofta saftigt resultat. Viktigt att veta är att de flesta bakterier dör vid 65C och då något har denna temperatur kan man känna sig trygg att äta det som tillagats. Problemet är att 65C ofta är för hög för att nå bästa sensoriska kvalitet hos vissa råvaror. Fisk brukar normalt tillagas mellan 52-56C för att bli saftig. Hur man vill ha sitt nötkött varierar såklart, men 58-60C ger normalt rosastekt kött. Kyckling och fläsk bör tillagas till omkring 80C för att bli genomstekt. Bra att veta är också att bröd är klart vid en kärntemperatur på 100C. Så införskaffa en bra digitaltermometer, ställ in önskad sluttemperatur och låt maten sedan sköta sig själv tills klarsignalen ljuder.
Så till valet av termometer. Jag har testat den variant som ICA säljer i sina butiker och hela två gånger har jag fått lämna tillbaka termometern för att den visar galet. Mitt bästa köp som jag använder både privat och i hemmet är den från Clas Ohlsson för 129kr. Den verkar visa korrekt temp, är lättanvänd och billig! (och jag är inte ens sponsrad...:)) Ett annat tips är att alltid dubbelkolla en termometer mot en annan termometer för att se om den mäter korrekt. En termometer jag köpt från Menigo med märket AB Nordica visar hela två grader för hög temp och det blir då helt galet vid kontroll av kylskåp och varuleveranser...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar