onsdag 31 juli 2013

Ugnsbakad laxfilé med caesarpasta

Den här rätten tar högst 20 min att laga och är inspirerad av caesarsallad. Är du ännu mer bekväm ersätter du majonnäsen med matyoghurt eller lätt creme fraiche som du smaksätter på samma sätt. Då blir rätten dessutom lite mer fettsnål!

Till 4 personer behövs:
500g laxfilé skuren i fyra bitar
Salt och svartpeppar

250g fullkornspasta
1/2 huvud romansallad
1 dl riven parmesanost

Dressing:
1 äggula
1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
1,5 msk kapris
3 mosade sardeller
Salt och svartpeppar

Salta och peppra laxfiléerna och lägg i ugnsform. Baka i ugn på 175C till en innertemperatur på 54C, det tar ca 12 min.

Koka pastan.

Vispa äggula med citronsaft och dijonsenap. Droppa i oljan under vispning tills du fått en majonnäs. Tillsätt lite kallt vatten om den blir för tjock. Blanda ned vitlök, sardeller och kapris. Smaka av med salt och peppar. Vänd ned dressingen i pastan och blanda ned strimlad romansallad och parmesan.

Servera med torrt vitt, rosé eller varför inte göra som vi denna kväll och njuta med en flaska champagne!

fredag 26 juli 2013

Quornfilé med trattkantareller och tomat

2 X svamp blev det till middag idag eftersom Quorn är gjort av svampmycel (rötterna på svampen). Quorn är ett intressant livsmedel som jag ser som en råvara jämfört med kyckling eller nötfärs. Det har väldigt bra näringsvärden med mkt protein, fettsnålt och fiberrikt. Själva råvaran är väl egentligen inte så god i sig själv, men det tar åt sig mycket smak av marinader eller i grytor. Eftersom quorn är färdiglagat minskar det inget i vikt och det suger dessutom upp vätska och blir väldigt saftigt. Därför kan man beräkna en filé om 50g per person. Det händer inte ofta att jag köper Quorn men jag passar på ibland när det är bra pris. Dagens gryta kommer jag definitivt göra igen! Det var en hit hos barnen och treåriga Molly åt en och en halv filé! Även jag och maken gillade detta. Så gott att jag skulle våga bjuda gäster på det !!!

Till sex portioner behövs:
300g quornfilé
1dl förvällda trattkantareller
Smör+rapsolja att steka i
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 tsk pressad citron
1 msk kalvfond
5 soltorkade tomater i marinad, strimlade
1 msk hackad timjan
1 kvisttomat, tärnad
Salt och svartpeppar

Fräs svampen med salt och peppar i smör och olja. Vänd ned lök och vitlök och fräs tills löken blivit glansig. Tillsätt grädde, vatten, fond, citronsaft, timjan, soltorkade tomater och koka upp. Vänd nu ned quornfiléerna i grytan och låt småputtra 15 min, gärna längre för mer smak. Tillsätt de tärnade tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad och valfritt tillbehör: ris, pasta, couscous, bulgur, potatis etc - allt fungerar till detta!

söndag 21 juli 2013

Parmalindad torskrygg med potatis- & rotselleripuré och pestomarinerade bönor

Ibland fuskar även jag med halvfabrikat i form av t ex pesto, men det är naturligtvis godare att göra egen! Purén har en mild smak av rotselleri som gör sig jättebra i potatismos. Fisken sköter sig själv i ugnen medans du marinerar bönor skalar potatis.

Till fyra personer behövs:
400g torskryggfilé
4 skivor lufttorkad skinka
Salt och peppar
Olivolja

Marinerade bönor:
100g kokta gröna sojabönor
190g blandade bönor på tetra
1/2 gul lök finhackad
1,5 msk pesto
1/2 msk citronsaft
1 msk olivolja
Salt och peppar

Puré:
250 g rotselleri
750g mjölig potatis
25g smör
Salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till bönorna och smaka av med salt och peppar.

Skala och tärna rotselleri och potatis. Koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av det mesta av vattnet men spara ca 2dl och mosa rotsakerna med smör och kokspad till puré. Smaka av med salt och peppar.

Salta och peppra torsken runtomkring och linda in i lufttorkad skinka. Ringla över olivolja och baka i ugn 225C till en innertemp på 55C, det tar ca 10 min.

Servera med lite ringlad balsamicosirap!

lördag 20 juli 2013

Mellanmålsmuffins med dinkel och banan

Nyttiga muffins som är bra till mellanmål eller på utflykten. Bananen gör att de håller sig saftiga länge. Välj med fördel en övermogen banan som ger mer smak!

Till 20 små muffins behövs:
2 dl vetemjöl
2 dl grovt dinkelmjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1/2 dl honung 1 krm salt
1/2 msk kanel
1/2 msk kardemumma
1 övermogen mosad banan
2 ägg
1 dl rapsolja
2,5 dl vaniljyoghurt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mosad banan, ägg, olja,honung och yoghurt och rör om till en jämn smet. Fördela i 20 små muffinsformar och grädda i 175C i ca 20 min.

fredag 19 juli 2013

Tagliatelle med kalkon, ricotta och färska grönsaker

Lätt sommarpasta med milda smaker. Var noga med att behålla grönsakernas krispighet och vända ihop allt precis innan servering så att det ej bli mosigt. Servera med ett medelfylligt fruktigt rödvin eller ett fylligare vitt. Även de små gillade detta, min fyraåring åt tre stora portioner!

Till 4-6 portioner behövs:
400g kalkonbröst
1 liten zucchini
1 liten aubergine
250g körsbärstomater, gärna de på kvist
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan
1/2 dl olivolja att steka i
250g färsk ricottaost
300g tagliatelle
Salt och peppar

Skär kalkonen i tärningar
Skär zucchini och aubergine i kvartar. Salta ur auberginen (strö på salt, låt stå tio min, skölj av i durkslag och krama ur vattnet). Fräs grönsakerna i omgångar i olivolja med salt och peppar. Zucchinin ska ha spänst kvar och auberginen ska vara mjuk men ej mosig. Stek nu kalkonen med pressad vitlök, timjan och salt och peppar. Under tiden kokar du pastan. När den är färdigkokt blandas den ned ricottaosten, de stekta grönsakerna, kalkonen och halverade tomater. Vänd om försiktigt och servera direkt.

Korv och makaroner på lyxigare vis

Ja, jag veeet att barn älskar korv och makaroner. Gärna med mycket ketchup. Dessvärre tycker jag inte det är speciellt bra mat, varken ur näringssynpunkt eller ur ett kulturellt perspektiv. Men det finns sätt att göra det lite bättre! Idag fick mina barn en korv med 80% kötthalt som serverades med lyxstuvad pasta med äggula och ost. Massor med extra vitaminer och mineraler. Denna stuvade variant går dessutom blixtsnabbt att göra. Visst blir det lite extra mkt mättat fett, men om man vill kan man använda mjölk istället för matgrädde. Med någon grönsaker i form av broccoli, morot och paprika får man en riktigt balanserad måltid som dessutom känns lite roligare att servera. Mina barn får ketchup om de vill till korv, men de är faktiskt mer förtjusta i tomatpuré. Prova det till era barn!

Till fyra portioner behövs:
Fyra tjocka korvar med 80% kötthalt
250g valfri pastasort, gärna fullkorn
2,5 dl matlagningsgrädde
3 äggulor
1 dl riven parmesan
Salt och peppar

Grilla eller stek korven. Koka pastan näst intill klar och häll av den. Lägg tillbaka i kastrullen och häll på grädde, mjölk och rör ned äggula och ost. Låt stå några minuter på eftervärme så koagulerar äggulan och osten smälter så att du får en krämig sås. Smaka av med salt och peppar.

onsdag 17 juli 2013

Pasta med Salsiccia i tomatsås och ricotta

Klassisk italienare på mitt sätt! Det är viktigt att använda färsk salsicciakorv och använda innehållet i korven som en färs. Det finns mer eller mindre starka varianter av korven och här har jag använt en ganska stark variant smaksatt med paprika och chili. Givetvis kan man använda en mildare sort om man föredrar det.

Till 4 portioner behövs:
275g färsk salsicciakorv
1 gul lök finhackad
3 vitlöksklyftor, pressad
400g tomatkross
Salt och peppar
1/2 msk färsk rosmarin, hackad
150g ricottaost

Skala av skinnet av korven och mosa ned den i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och låt fräsa tills löken blivit mjuk. Häll på tomatkross och låt sjuda 10 min. Vänd ned rosmarin och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och toppa med färsk ricottaost. Godast blir rätten om man rör ned pastasåsen direkt i pastan och låter det dra någon minut.


Powerbars med mandel och tranbär

Jag har börjat bege mig ut på lite längre löppass om ett par timmar och ville ha med mig ngt mer matigt att få i mig än bara sportdryck. Det resuterade i dessa powerbars som jag blev väldigt nöjd med. De går att variera med olika torkade frukter och nötter och varför inte smaksätta dem med kanel eller kardemumma?

Tips: Det finns även proteinpulver som tål upphettning (se t ex www. fitnessguru.se) och vill man ha en bar att äta efter ett tungt träningspass kan man tillsätta ett par deciliter sådant i smeten.

Till 14 powerbars behövs:
1 dl grovhackad mandel
1 dl hackade aprikoser
1 dl tranbär
1 dl pumpafrö, gärna rostat
2 dl solrosfrö
2 msk kokos
2 dl havregryn
3 äggvitor
1/2 dl honung

Blanda alla torra ingredienser och rör ned honung och äggvitor. Lägg ut bakplåtspapper i botten på en ugnsform ca 20x30cm. Bred ut smeten och platta till. Grädda långt ned i ugnen ca 25 min i 175C. Låt svalna och skär sedan i bitar.

Bikarbonatbröd med aprikos och tranbär

När jag bakar bikarbonatbröd brukar jag ofta ta de frön och kross som finns hemma. Idag blev det även torkad frukt i form av aprikos och tranbär. Tips: Det är också gott att blanda i lite mandel eller nötter i brödet.

Till två bröd behövs:
7 dl vetemjöl
5 dl grovt dinkelmjöl
1 dl vetekross
1 dl solrosfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrö
1 dl hackade aprikoser
2 dl tranbär
2 tsk salt
1 tsk anis
4 tsk bikarbonat
1/2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser med den torkade frukten. Rör ned sirap och yoghurt och blanda till en jämn smet. Häll upp i två smorda brödformar. Grädda i nedre delen av ugnen på 175C i 1h 15 min.

söndag 14 juli 2013

Ananaskassler i ugn

Idag blev det ananaskassler till lunch. Enkel och snabbt. Älskat av alla.

Till 4-6 portioner behövs:
500 g kassler i skivor
1 liten burk ananasringar
3 dl matlagningsgrädde
1/2 dl tomatpuré
Salt och peppar

Lägg ut kasslern i en ugnsform. Fördela ananasringarna i mindre bitar ovanpå kasslern. Vispa ihop grädden med tomatpuré, salt och peppar. Bred ovanpå kasslern. Gratinera i ugn 200C i ca 15 min. Servera med ris och sallad.

lördag 13 juli 2013

Sommarentré med ägg, caviar och gräddfil

Blev bjuden på en härlig lunch ute på Ingarö denna strålande vackra sommardag (som dessutom följdes av en lika härlig middag bestående av baconburgare med dinkelbröd!). Jag fick i alla fall tillstånd av väninnan Anette att lägga upp detta recept från lunchen på min blogg. Jämte matjestårta kommer detta bli ett givet inslag på midsommarbuffén!

Till ett stort fat som räcker till 6-8 portioner med tillbehör:

7 hårdkokta ägg
50g rumstemperat smör
1,5 dl gräddfil
1/2 kruka gräslök
1 liten rödlök, finhackad
120 g röd caviar
Salt och peppar

Hacka äggen och rör ihop med smöret och lite salt och peppar. Bred ut ägghacket på ett fat och garnera med ränder av caviar, lök, gräslök och gräddfil. Servera med matjessill, färskpotatis och knäckebröd.

fredag 12 juli 2013

Risnudelsallad med sesamfrö

Enkel och väldigt praktisk nudelsallad att servera till asiatiskt eller på picknicken. Sojabönor finns ofta färdigkokta i frysdisken.

Till 4-6 portioner behövs:
250g breda risnudlar
70g färsk babybladspenat
2 dl kokta färska sojabönor
1 msk kinesisk soja
2 msk risvin
1 msk söt soja, ketcap bentang
2 msk sweet chilidressing
1 tsk sesamolja
2 msk rostade sesamfrön

Koka risnudlarna enligt förpackningen och skölj i kallt vatten. Blanda med spenat och bönor. Blanda övriga ingredienser till en dressing som hälls på nudlarna och blanda väl. Låt stå och dra 10 min innan servering.

Asiatiska kycklinspett

Sommartider är grilltider och kycklingfilé är tacksamt att grilla. Denna marinad har en smak av asiatiska ingredienser och kycklingen bör marinera 2-3 timmar för att ta åt sig smak och bli saftig. Jag serverade spetten med en risnudelsallad (se recept denna blogg) och sweet chilisås.

Till fyra portioner behövs:
600g kycklingfilé
2 msk rapsolja
Rivet skal och saft av 1 lime
1 msk finhackad färsk ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar

Tärna kycklingen i stora bitar och blanda med övriga ingredienser. Låt marinera 2-3 timmar. Trä upp på grillspett av trä. Grilla på medelvärme tills kycklingen är genomstekt.

Tips: blötlägg grillspetten i vatten 10 min innan du använder dem så börjar de ej brinna på grillen!

Citronmousse med yoghurt

Youghurt och citron är otroligt fräscht tillsammans! Detta var ett experiment som jag blev nöjd med :-) Genom att citronskalet upphettas får man en väldigt tydlig citronsmak. Unna dig färska hallon till serveringen. Jag toppade med lite rostade pumpafrön och stack ned en tunn skiva kladdkaka också som bonus!

Till 6-8 portioner behövs
3 dl vispgrädde
1 3/4 dl matyoghurt
1 dl strösocker
1 gelatinblad
Finrivet skal och saft av 1 tvättad citron

Blötlägg gelatinet i 1 dl vatten. Under tiden vispar du grädden fast och blandar med yoghurten. Riv citronskal och pressar citronsaften direkt i en kastrull. Tillsätt citronskalet och häll ned sockret i kastrullen och väm upp under omrörning. Kram ur gelatinet och låt det smälta ned i sockerlagen. Låt svalna lite och rör ned i grädden. Portionera upp i små glas. Låt stå två timmar i kyl. Servera med hallon.

tisdag 9 juli 2013

Osso bucco på älgkalvlägg

Jag har förmånen att då och då få lite älgkött och brukar göra den här "vilda" varianten på osso bucco när jag har tid för långkok. Till den italienska varianten bjuds väl traditionellt polenta eller saffransrisotto, men jag tycker att bulgur fungerar minst lika bra. Istället för gremolata (hackad vitlök och persilja med finrivet citronskal) så tillsätter jag citronen vid tillagningen. Det sprider sig en härlig doft av citron och tomat i köket när grytan puttrar :-)

Till fyra portioner behövs:

600-800g älgkalvlägg
2 msk vetemjöl
1/2 dl rapsolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
1/2 citron
1 msk konc grönsaksfond
Salt
Svartpeppar

Vänd kalvläggen i mjöl och bryn i rapsolja med salt och peppar. Lägg över i kastrull/gryta och häll på krossade tomater och 3 dl vatten. Tillsätt grönsaksfond, vitlök och gul lök, samt saft och breda skalremsor av 1/2 citron. Låt sjuda minst en timme, gärna två!

Pastasallad med tonfisk och fetaost

Vardagslunch under semestern blev idag en sallad på det som fanns i kyl och skafferi. Den pressade citronen är jättegod tillsammans med tonfisken! Tillsätt gärna lite rödlöksringar också, det saknade jag idag :-)

Till en portion sallad behövs:
1,5 dl strimlad romansallad
1,5 dl kokt pasta
70g tonfisk i vatten
50g fetaost, tärnad
10 oliver
2 marinerade soltorkade tomater, strimlade
Svartpeppar
Salt
Fransk örtkrydda
Färskpressad citron
Olivolja

Lägg upp allt på en tallrik, sallad och pastai botten. Toppa med kryddor, pressad citron och olivolja. Servera med ett gott surdegsbröd.

måndag 8 juli 2013

Pastasås med biff, zucchini och soltorkade tomater

Dagens middag blev en gräddig pastasås med biff, vitlök, soltorkade tomater och zucchini. Kändes lyxigt med färskriven parmesan och en flaska Shiraz.

Till fyra personer behövs:
350g lövbiff i strimlor
2 msk rapsolja
Salt
Svartpeppar
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressad
1 liten zucchini skuren i "månar"
6 marinerade soltorkade tomater i strimlor
3/4 tsk timjan
4 dl matlagningsgrädde
1 tsk maizenamjöl utrört i  vatten

Fräs biff i olja med salt och peppar. Tillsätt lök, vitlök och zucchini och fräs ytterligare några minuter. Häll på grädden och soltorkade tomater. Låt puttra 10 min och red av med maizenamjöl. Smaka av med salt och peppar. Servera med riven parmesan och nykokt pasta.

söndag 7 juli 2013

Kinafärs med broccoli och ingefära

Bra vardagsmat som både stora och små gillar. Jag använder frysta broccolibuketter för att jag tycker det är smidigt. Använder du färsk broccoli behöver du koka den ett par minuter innan den tillsätts köttfärsen. Tips: den här rätten gör sig bra även med fläskfärs eller kycklingfärs! Prova då att ha i lite färsk chili också.

Till fyra personer behövs:
400g nötfärs
300g broccolibuketter, tinade/lättkokta
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 msk kinesisk soja
Salt
Svartpeppar

Fräs köttfärsen i oljan tillsammans med hackad vitlök och ingefära tills den är brynt. Tillsätt hackad gul lök och fräs tills den blivit glansig. Nu tillsätts broccolibuketterna och sojan. Fräs ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. Klart! Servera med jasminris.

lördag 6 juli 2013

Biff med bacon, vitlök och zucchini

Ett par skivor nötinnanlår och lite grönsaker, bacon och grädde resulterade i denna snabblagade rätt. Servera med tagliatelle eller ris samt ett medelfylligt rödvin.

Till fyra portioner behövs:
400g skivat nötinnanlår eller biff
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 pkt bacon
1 röd paprika
1 liten zucchini
2,5 dl matlagningsgrädde
1 tsk fransk örtkrydda
Salt
Svartpeppar

Skär baconet i bitar och knaperstek det. Låt fettet rinna av på papper. Strimla köttet och finhacka vitlöken. Bryn i stekpanna i olja med salt och peppar. Tillsätt paprikan och zucchini som skurits i stora tärningar. Fräs tills zucchinin fått lite färg. Krydda med örtkryddan och tillsätt bacon samt grädde. Låt puttra fem min och smaka av med salt och peppar.

fredag 5 juli 2013

Morot- & kålrotssallad med ingefära

Ett bra alternativ till de rivna morötterna. Ingefäran ger en fin brytning och gör att salladen passar bra till asiatisk mat. Grunden är lika delar kålrot och morot så anpassa mängden rotsaker efter det förhållandet.

Fyra morötter
1 liten kålrot
1 msk riven färsk ingefära
1/2 tsk salt
1 msk sweet chilisås
1 msk pressad citron
3 msk rapsolja

Riv grönsakerna grovt och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kyl ett par timmar. Klart!

Wokad kyckling med grönsaker och ingefära

Idag var jag rädd att maten skulle vara för stark för barnen på förskolan men inte!!! Jag råkade ha lite mycket sambal oelek i kycklingmarinaden men det gick hem ändå. Och till alla som tror att deras barn inte gillar grönsaker så råder jag er att testa detta, barnen åt jättebra!

Till 10 barnportioner behövs:
600g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
1 msk sambal oelek
1 msk citronsaft
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
4 morötter
2 röda paprikor
2 gula paprikor
250g broccoli
1 bit rödkål
Rapsolja
Salt
Peppar

Blanda en marinad av vitlök, ingefära, olja, salt, citronsaft och sambal oelek. Tärna kycklingen och lägg den i marinad ett par timmar. Skär grönsakerna i tunna stavar och woka i omgångar i olja med salt och peppar. Låt kycklingen rinna av i sil och woka i panna. Vänd sist ned alla grönsaker i pannan och blanda med kycklingen.

Servera med jasminris och en sås på lika delar fisksås och kinesisk soja som du rör ned lite finhackad vitlök och ingefära i.

torsdag 4 juli 2013

Bästa bolognesen

Min variant på spaghetti Bolognese innehåller mycket rotsaker och får koka länge för att bli riktigt mustig. Om man vill kan man tillsätta rödvin och 100g knaperstekt bacon/fläsk för lite mer vuxen smak men på förskolan gör jag den enligt nedan.

Till 25 barnportioner behövs
1 kg nötfärs
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1/2 dl rapsolja
1 bit rotselleri (ca 1,5 dl)
2 palsternackor
5 morötter
2 kg tomatkross
1 dl tomatpuré
1/2 dl konc köttfond
3 dl vatten/ rött vin
Salt och svartpeppar

Fräs köttfärs, hackad gul lök och pressad vitlök i oljan, salta och peppra. Tillsätt rotsakerna som skurits i 1cm-stora tärningar och låt fräsa med 5 min. Häll på tomatkross, vatten/vin, tomatpuré och köttfond. Låt puttra sakta under omrörning i minst 1h. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och parmesanost.

Mellanmålsmuffins med morot

Perfekt till mellanmål är dessa muffins med morot och havregryn som ger bra mättnadskänsla.

Till 15 små muffins behövs:
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 krm salt
1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
2 ägg
1,5 dl flytande margarin
2,5 dl vaniljyoghurt
4 dl riven morot

Blanda alla torrvaror i en bunke. Tillsätt ägg, margarin, yoghurt och morot. Rör runt ordentligt. Fyll små muffinsformar och grädda 20-25 min i 175C.

onsdag 3 juli 2013

Bönsalsa

Dagens lunch på förskolan bestod av en len potatis- rotsellerisoppa som receptet redan finns till på bloggen. Jag serverade den med foccaciabröd och en supergod bönsalsa som jag tycker passade jättebra till. Salsan  fungerar också utmärkt som tillbehör till t ex grillat. Här kommer receptet:

Bönsalsa, 6-8 portioner:
300g skurna haricots vertes, frysta går bra
3 dl kokta kidneybönor
1 orange paprika
1 röd paprika
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
2 msk pressad citron
1/2 - 1 msk sambal oelek
salt

Blanda hackad gul lök, pressad vitlök, salt, olivolja och sambal oelek i en skål och vänd ned kidneybönorna. Låt dem marinera minst en halvtimme, gärna ett par timmar. Tärna paprikan i 2cm-stora tärningar och lägg på plåt med haricots vertes. Rosta i ugn 250C ca 5 min och låt svalna. Vänd ned detta i skålen  med kidnbeybönorna och servera genast.