Jag har förmånen att då och då få lite älgkött och brukar göra den här "vilda" varianten på osso bucco när jag har tid för långkok. Till den italienska varianten bjuds väl traditionellt polenta eller saffransrisotto, men jag tycker att bulgur fungerar minst lika bra. Istället för gremolata (hackad vitlök och persilja med finrivet citronskal) så tillsätter jag citronen vid tillagningen. Det sprider sig en härlig doft av citron och tomat i köket när grytan puttrar :-)
Till fyra portioner behövs:
600-800g älgkalvlägg
2 msk vetemjöl
1/2 dl rapsolja
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 brk krossade tomater
1/2 citron
1 msk konc grönsaksfond
Salt
Svartpeppar
Vänd kalvläggen i mjöl och bryn i rapsolja med salt och peppar. Lägg över i kastrull/gryta och häll på krossade tomater och 3 dl vatten. Tillsätt grönsaksfond, vitlök och gul lök, samt saft och breda skalremsor av 1/2 citron. Låt sjuda minst en timme, gärna två!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar