2 X svamp blev det till middag idag eftersom Quorn är gjort av svampmycel (rötterna på svampen). Quorn är ett intressant livsmedel som jag ser som en råvara jämfört med kyckling eller nötfärs. Det har väldigt bra näringsvärden med mkt protein, fettsnålt och fiberrikt. Själva råvaran är väl egentligen inte så god i sig själv, men det tar åt sig mycket smak av marinader eller i grytor. Eftersom quorn är färdiglagat minskar det inget i vikt och det suger dessutom upp vätska och blir väldigt saftigt. Därför kan man beräkna en filé om 50g per person. Det händer inte ofta att jag köper Quorn men jag passar på ibland när det är bra pris. Dagens gryta kommer jag definitivt göra igen! Det var en hit hos barnen och treåriga Molly åt en och en halv filé! Även jag och maken gillade detta. Så gott att jag skulle våga bjuda gäster på det !!!
Till sex portioner behövs:
300g quornfilé
1dl förvällda trattkantareller
Smör+rapsolja att steka i
2 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
1 tsk pressad citron
1 msk kalvfond
5 soltorkade tomater i marinad, strimlade
1 msk hackad timjan
1 kvisttomat, tärnad
Salt och svartpeppar
Fräs svampen med salt och peppar i smör och olja. Vänd ned lök och vitlök och fräs tills löken blivit glansig. Tillsätt grädde, vatten, fond, citronsaft, timjan, soltorkade tomater och koka upp. Vänd nu ned quornfiléerna i grytan och låt småputtra 15 min, gärna längre för mer smak. Tillsätt de tärnade tomaterna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med en grönsallad och valfritt tillbehör: ris, pasta, couscous, bulgur, potatis etc - allt fungerar till detta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar