torsdag 4 juli 2013

Bästa bolognesen

Min variant på spaghetti Bolognese innehåller mycket rotsaker och får koka länge för att bli riktigt mustig. Om man vill kan man tillsätta rödvin och 100g knaperstekt bacon/fläsk för lite mer vuxen smak men på förskolan gör jag den enligt nedan.

Till 25 barnportioner behövs
1 kg nötfärs
4 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1/2 dl rapsolja
1 bit rotselleri (ca 1,5 dl)
2 palsternackor
5 morötter
2 kg tomatkross
1 dl tomatpuré
1/2 dl konc köttfond
3 dl vatten/ rött vin
Salt och svartpeppar

Fräs köttfärs, hackad gul lök och pressad vitlök i oljan, salta och peppra. Tillsätt rotsakerna som skurits i 1cm-stora tärningar och låt fräsa med 5 min. Häll på tomatkross, vatten/vin, tomatpuré och köttfond. Låt puttra sakta under omrörning i minst 1h. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och parmesanost.

2 kommentarer: