fredag 31 januari 2014

Chicken drumstick och currysås med äpple

Jag var supernöjd med kycklingen som var perfekt stekt enligt min åsikt, till en innertemperatur på 95C. Jag skulle vilja avliva myten om att kycklingen måste vara snustorr för att den annars kan vara farlig att äta pga salmonella och campylobakter. Det kan vara bra att veta att salmonella och campylobakter dör vid upphettning till 65C och en sådan blodig kyckling är det knappast någon som äter. Dessutom är salmonella tämligen ovanligt hos svensk kyckling. Det är större risk att få salmonella genom osköljda grönsaker, kryddor och groddar. En annan sak som kan vara bra att känna till att även hos den mest torrstekta kycklingklubba kan det finnas rödaktig färg närmast benet. Jag fick det en gång förklarat för mig som att proteinet i benet reagerar med färgämnet i blodet. Vid längre och varmare tillagning blir färgen brunare men finns likväl kvar. Alltså kan man lugnt äta kycklingen ändå, även om det kanske ser oaptitligt ut. Så våga lita på termometern och tillaga saftig kyckling! Då termometrar kan gå sönder kan det dock vara bra att ha två att tillgå!

Dagens chicken drumstick serverades med en currysås med sötma av äpple. Barnen älskade maten idag :-)

Currysås med äpple, 40 portioner:
4 gula lökar, hackade
5 granny smith äpplen. Skalade och hackade
2 msk rapsolja
1/2 dl curry
1l vatten
1l grädde
1,5 dl kycklingfond
Saft av 1/2 citron
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten
Salt och peppar

Fräs lök, äpple och curry i olja tills löken är glansig. Häll på vatten och sjud 5 min. Mixa slät och tillsätt fond, grädde och citronsaft. Koka upp och red av maizenaredning. Smaka av med salt och peppar.

torsdag 30 januari 2014

Kidneybönbiff med rostade sojabönor

Jag hade 2 kokta potatisar och en skål kidneybönor i kylen när jag skulle laga middag igår. Det resulterade i dessa saftiga biffar som får ett härligt crunch från de rostade sojabönorna. De hittar du i hälsokosthyllan och är ett nyttigt och proteinrikt snacks.

Till 4 stora biffar behövs:

400g kokta kidneybönor
2 potatisar, tärnade
1 ägg
1 msk maizenamjöl
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 tsk salt
1/2 tsk chiliflakes
1 liten rödlök, finhackad
1/2 dl rostade sojabönor
Olivolja att steka i

Mixa alla ingredienser utom sojabönorna och rödlöken till en grov massa. Tillsätt sojabönorna och löken och forma fyra biffar, det går lätt med fuktade händer. Stek biffarna gyllene i olivolja, ca 2 min per sida på medelvärme. Servera med en matig sallad och kanske en yoghurtdip.

Bondomelett

Jag serverade omelett för första gången på förskolan häromdagen. Jag var lite spänd på hur det skulle mottas men det gjorde succé!

Till 40 barnportioner/två stora bleck behövs:
30 kokta potatisar
1kg kassler
3 dl riven ost
4 gula lökar
1 msk olja

36 ägg
2 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Smör till plåtarna

Tärna potatis och kassler. Hacka löken fint och fräs den glansig. Smörj blecken ordentligt och varva potatis, kassler, lök och ost. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor och häll på. Grädda 25 min i 225C, tills omeletten fått fin färg. Servera med lättkokta grönsaker och råkost.

Havrescones

Jag hittade ett lite nyttigare recept på scones som motsvarande riktlinjerna för förskolans måltider med sitt innehåll av rapsolja och havregryn. Riktigt goda! Jag serverade dem med ost och lättsockrad aprikosmarmelad. Nästa gång gör jag marmeladen själv:-)

Till 40 små scones behövs:
1,2 l havregryn
14 l vetemjöl
8 tsk bakpulver
3 tsk salt
3 dl rapsolja
8 dl mjölk
4 ägg

Blanda först torrvarorna. Vispa sedan ihop allt (använd K-vispen) i en assistent och klicka ut på plåtar. Grädda 10 min i 225C ugn.

måndag 27 januari 2014

Fröpanerad kalkon med kapris-och senapssås och rostade rotsaker

Jag gillar frön av alla de slag. Väldigt nyttiga, vackra och rostade är de ett bra alternativ till nötter. Jag använder ofta rostade frön i råkost eller som strössel över olika rätter.

Till middag häromdagen testade jag att panera kalkonfilé i tre sorters frön och gjorde en sås med senap och kapris - som båda fungerar fint med kalkon. Till detta ugnsrostade rotsaker med bl a rödbeta och sötpotatis. Fransk cider och veteöl passar bra att dricka till, eller gör som vi - välj en champagne med rostad karaktär och nötighet!


Till fyra portioner behövs:

350g kalkonbröstfilé

1 ägg

0,5 dl sesamfrö

0,5 dl solrosfrö

0,5 dl pumpafrö

Salt och peppar

Skär kalkonbröstfilen i tunna skivor och banka ut dem lätt. Krydda med salt och peppar. Vänd i uppvispat ägg och sedan i fröblandningen. Tryck fast fröna ordentligt. Stek i rapsolja på medelvärme, ca 2 min per sida.

Sås:

2,5 dl matlagningsgrädde

1/2 msk kycklingfond

1,5 tsk grov senap

1 msk kapris

1 tsk vitvinsvinäger

Salt och peppar

1 tsk maizenamjöl utrört i vatten

Vispa ihop alla ingredienser utom maizenamjölet och koka upp. Red av med maizenamjölet och smaka av med salt och peppar.

Rotsaker:

4 stora morötter i grova stavar

1 sötpotatis i grova stavar

4 rödbetor i klyftor

8 potatisar med skal i klyftor

4 rödlökar i 1/4- delar

1,5 msk olivolja

Lägg rotsakerna på ugnsplåt och vänd runt med olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta i ugn till fin färg, ca 25 min i 225C.

Meny v 5

Vecka 5 Måndag Tacofisk i ugn & potatis Tisdag Kinafärs med broccoli och ingefära, jasminris Onsdag Tomatsoppa med pasta & hembakt bröd med ost/köttpålägg Torsdag Bondomelett med skinka, lök och potatis Fredag Chicken drumsticks, currysås och ris

lördag 25 januari 2014

Chokladsnitt

Bakade dessa härliga kakor till veckans personalmöte och de gick åt med rykande åtgång. Receptet är taget rakt av från Arlas websight men jag har förenklat tillvägagångssättet något.

Till ca 30 kakor behövs:

100g smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2,5 msk kakao

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker 


Mixa allt i en matberedare och rulla till två längder. Lägg dem på plåt och platta till med en gaffel. Grädda 18 min i 175C. Skär kakorna på snedden med kniv medans de fortfarande är varma.


Couscouspytt med asiatiska smaker

Ibland behöver maten stå på bordet inom 10 min och då är couscous ett blixtsnabbt alternativ - bara att koka upp vatten i vattenkokaren och tillsätta couscous och fond. Låt svälla några minuter och det är klart. Jag rensade kylskåpet och hittade sötpotatis, zucchini och en snutt kassler som tillsammans med lite chili, lime och vitlök resulterade i en couscouspytt. Byt gärna ut de rostade sesamfröna mot cashewnötter som nog passar ännu bättre till.

Till fyra portioner behövs:
3 dl couscous
3 dl kokande vatten
1 msk kycklingfond
150g kassler i tärningar
1 liten zucchini i tärningar
1/2 sötpotatis, grovriven
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
2 rödlök i båtar
2 msk olivolja att steka i
Salt
1,5 msk rostade sesamfrön

Koka upp vatten, tillsätt fond och couscous och låt svälla under lock.
Fräs sötpotatis, zucchini, vitlök, lök och chili i olivolja och krydda med salt. Stek några minuter tills zucchinin fått färg. Häll  på 1/2 dl vatten så att grönsakerna får bräsera ytterligare ett par minuter. Blanda det stekta med couscousen och tillsätt sesamfrön. Servera med pressad lime.

Fläskkarré med gräddsås

Jag blev helt förtvivlad när jag fick veckans leverans till förskolor. Jag fick nämligen inte färsk fläskkarré utan en sous vide-variant. Jag som vill laga mat från grunden hade missat ett litet s/v i datasystemet och beställt ett halvfabrikat... Sous vide innebär att köttet är tillagat en påse och kokas på mycket låg temperatur i sitt eget kokspad. Jag har hört om restauranger som tillagar kött över natten på detta sätt i så låga temperaturer som 55C. Just det kanske inte är att rekommendera eftersom bakterier kan växa i den temperaturen ;-) Hur som helst sous vide ger ett oerhört mört och saftigt kött och många restauranger köper in sådant kött från leverantören. Jag lyckades ändå sätta min prägel på köttet med lite rosmarin och timjan och stekte på det till fin färg. Och skamsen som jag var måste jag ändå erkänna att det smakade underbart! Barnen åt 100g färdigt kött var och det säger en del...

Till köttet serverades kokt potatis, smörslungade grönsaker, äppelmos och en lätt gräddsås smaksatt med lite äppeljuice. Receptet på såsen:

40 portioner gräddsås:
1 l vatten
1 l vispgrädde
2 dl kalvfond
1/2 dl konc äppeljuice
Svartpeppar och salt
1/2 dl maizenamjöl utrört i 2 dl vatten

Koka upp vatten, fond, grädde och juice. Red av med maizenamjölet utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

fredag 24 januari 2014

Fryst citroncheesecake

Kan man göra glasscheesecake utan vare sig digestivekex eller Philadelphiaost? Jajamen:-) Till fredagsfikat på jobbet improviserade jag ihop denna frysta variant när jag hade kesella över. Det är dock viktigt att komma ihåg att ifall man har gjort cheesecaken dagen innan och den är helt genomfrusen så måste man ta ut den ur frysen ca 1,5- 2h innan man äter den eftersom kesellan gör att den tinar mkt långsamt. Jag serverade en mixad jordgubbssås till, men färska frukter och bär fungerar också bra.

Botten:
5 fullkornsskorpor
10 pepparkakor
50g smör

Fyllning:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk honung
Skal av 1 citron
3 dl kesella
3 dl lätt creme fraiche
2 dl vispgrädde

Jordgubbssås:
2 dl frysta tinade jordgubbar
1 msk florsocker
2 tsk citronsaft

Mixa skorpor och pepparkakor till smulor. Tillsätt smält smör och mixa till en smulig massa. Tryck ut i botten på en springform och grädda 10 min i 175C ugn. Låt svalna.

Vispa hela ägg med socker till en.pösig smet. Vispa ned vaniljsocker, honung, citronskal, kesella och creme fraiche. Vispa grädden på sidan och vänd ned detta i smeten. Häll på kakbotten och frys i minst 5 h.

Mixa jordgubbar, citronsaft och florsocker till en slät sås.

onsdag 22 januari 2014

Kycklingsoppa med paprika, kidneybönor och risonipasta

Idag blev jag otroligt nöjd med maten :-) Det känns extra bra när man lagar fettsnål mat som innehåller en massa nyttigheter och barnen älskar det. Jag kokade en sopp-bas med grönsaker som jag mixade slät för att barnen inte skulle tycka det blev för rörigt. Därefter tillsatte jag risonipasta, stekt kyckling och kidneybönor. Mustigt, gott och mättande. Serverades med focacciabröd och en örtdip.

Soppa 40 barnportioner:
6 stora röda paprikor, grovt tärnade
5 gula lökar, hackade
8 potatisar i tärningar
6,5 l vatten
4 dl konc kycklingfond
2 dl konc grönsaksfond
1,5 dl tomatpuré
3 dl torkad risonipasta
1,5 kg kycklingfilé i små tärningar
4 dl kokta kidneybönor
Salt och peppar
Olivolja att steka i

Örtdip;
4 dl kesella
3 dl lätt creme fraiche
1/2 dl hackad basilika
1/2 dl hackad persilja
1 tsk torkad körvel
Salt och peppar

Gör så här:

Fräs lök och paprika i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt 4 l v vattnet, fond och potatisen. Sjud 20 min. Stek kycklingen på plåt i ugn 225C i 10 min med olivolja, salt och peppar. Mixa soppan slät och tillsätt resten av vattnet, smaka av med salt och peppar. Koka upp soppan och tillsätt risoni, kyckling och bönor. Låt sjuda 10 min. Rör ihop ingredienserna till örtdippen och servera till.

tisdag 21 januari 2014

Köttfärsbiff med soltorkade tomater och basilikasås

Tisdagens lunch på förskolan bjöd på milda smaker och var väldigt uppskattad. Köttfärsrätter är alltid populära hos barnen.

Till 40 portioner behövs:

Biffar:
3 kg nötfärs
5 tsk salt
4 ägg
2 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
8 dl sojamjölk/vanlig mjölk
1 tsk Svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
3 dl hackade soltorkade tomater

Sås:
1 l kycklingbuljong
1 l grädde
1,5 dl hackad basilika
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten
Salt och peppar

Bönbiffar med chili och vitlök

Snabbgjord biff om man har bönorna kokta. Bönor på burk går bra att använda men att koka egna är lätt och billigt. Koka en stor sats bönor och frys in så finns de till hands.

Fyra portioner bönbiffar:
400g stora vita bönor
1 liten röd lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk hackad persilja
1/2 tsk salt
1 ägg
1 msk maizenamjöl
1/2 dl ströbröd
Smör att steka i

Mixa allting i matberedare. Låt svälla 30 min. Forma fyra biffar och stek till gyllene färg i smör på båda sidor. Servera med bulgur, quinoa eller couscous och en tomatsås.

lördag 18 januari 2014

Vit chokladcheesecake med blåbär

Vacker cheesecake som behöver stå några timmar i kyl innan servering. Blåbären kan bytas ut mot andra bär, t ex hallon. Botten: 12 digestivekex 50g smält smör 1/2 tsk kardemumma Fyllning: 400g philadelphiaost 3 ägg 1 dl socker 1 tsk vanijsocker 100g vit choklad 1,5 dl blåbär Mixa kexen med smält smör och kardemumma till en smulig blandning. Tryck ut i springform och förgrädda 10 min i 175C ugn. Vispa ihop ägg, ost och socker till fyllningen. Smält chokladen i vattenbad och rör ned den i smeten. Häll i formen och strö över blåbären. Grädda i 175C ca 35-40 min.

Helstekt pestokyckling med zucchini- och risottobiffar

Kylskåpet erbjöd en skvätt pesto och och lite överblivet ris vilket resulterade i denna middag. Avokadodippen är inte nödvändig till men jag hade två knallmogna avokadon som behövde ätas upp. Risottobiffarna blev supergoda och gör sig också bra med lite kallskuret eller rökt lax. Kycklingen blir otroligt saftig genom att den får gå långsamt i ugn på 150C. Jag serverade en rödkålssallad med rostade melonkärnor till detta.

Till 4-6 portioner behövs:
1 hel färsk kyckling
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1/2 dl pesto

Risottobiffar:
3 dl kokt avorioris
1/2 dl riven parmesanost
1 dl grovt riven zucchini
1 liten hackad rödlök
1 äggula
1 msk maizenamjöl
1/2 dl ströbröd
Svartpeppar
1/2 tsk salt

Avokadodip:
2 mogna avokado
1/2 dl lätt creme fraiche
1/2 tsk chiliflakes
1/2 tsk salt
Saft av 1 liten lime

Salta och peppra kycklingen oxh bred på peston. Sätt in i ugn 200C och låt kycklingen få färg. Lägg sedan på folie och sänk temperaturen till 150C. Stek till en innertemperatur på 75C, det tar ca 45 min. Mixa alla ingredienser till avokadodippen. Blanda ihop ingredienserna till risottobiffarna och låt smeten svälla 10 min. Forma biffar som steks i smör på medelvärme till en gyllene färg.

fredag 17 januari 2014

Bovetegröt med kanel

Bovete behöver sköljas i både hett och kallt vatten för att inte smaka beskt. Dessutom kräver det blötläggning över natten. Men när man väl kommit ihåg att göra detta tar det bara 13-15 min att koka härlig bovetegröt. Denna är smaksatt med kanel men du kan även testa med 1 tsk kardemumma. Koka gärna med bitar av ett äpple de sista minuterna eller tillsätt lite torkad frukt, t ex tranbär eller aprikoser.
Till 6 portioner behövs:
3 dl helt bovete
1 tsk salt
2 tsk kanel
5 dl vatten
Skölj bovetet först i kokande vatten och sedan i kallt vatten. Blötlägg i rikligt med vatten över natten. Häll av vattnet och häll i en kastrull. Tillsätt 5 dl vatten, kanel och salt. Koka på låg värme i ca 15 min. Servera med bär, frukt och mjölk.

Äppelcheesecake med pepparkaksbotten

Dags för fredagskakan på förskolan och idag skapade jag en riktigt lyckad cheesecake. Inte så vacker bild kanske, men ack så god :-D  Det fanns inga digestivekex så jag mixade fullkornsskorpor med pepparkakor till botten, fungerade jättebra! Smörstekta äppelklyftor med socker och kanel utgjorde ett spännande inslag ovanpå botten. Jag kan tänka mig att päron med kardemumma eller ingefära skulle fungera bra det också som variation.

Till 1 springform behövs:
Botten:
6 fullkornsskorpor
8 pepparkakor
35g smält smör

2 gröna äpplen, skurna i klyftor
1 msk smör
1 tsk socker
Lite kanel

Fyllning:
3 ägg
400g Philadelphiaost
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Topping:
3 dl gräddfil
2 tsk socker
1/2 tsk vaniljsocker

Mixa skorpor, pepparkakor och smält smör till en smulig massa. Tryck ut i en springform och grädda 5 min i 200C ugn. Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek äpplena med socker och kanel snabbt, de ska ej bli mosiga. Bred ut över pajbottnen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll över äpplena. Grädda 25 min i 200C, tills fyllningen stelnat. Vispa ihop ingredienserna till toppingen och bred över den varma fyllningen. Grädda på eftervärme i 10 min. Låt kakan svalna, förvara i kyl.

Kycklinggryta med julmust

Det serverades julmust till julbordet på förskolan och det blev ett par flaskor över som hamnade i en kycklinggryta idag. Oroginalreceptet kommer från en förskolekock på Årstaliden. Min vana trogen gjorde jag om receptet lite, resultatet blev lite magrare, lite hetare, mindre söt och dessutom med paprika i. Inte så tokigt men kanske ändå i sötaste laget för min smak. Barnen åt dock bra ;-)

Till 40 barnportioner behövs:
2,5 kg kycklingfilé i tärningar
Marinad:
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk sambal oelek
2 tsk salt
Svartpeppar

1,5 kg röd paprika i grova bitar

Grytbas:
5 flaskor 33 cl julmust
2 l lätt creme fraiche, kokbar
1/2 dl kinesisk soja
1 dl kycklingfond
3 msk torkad rosmarin
2 msk torkad ingefära
1 msk sambal oelek
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten
Salt och peppar

Blanda ingredienserna till marinaden och vänd runt kycklingen i den. Låt marinera 1 h. Lägg på ugnsplåt och stek i ugn 225C i ca 10-12 min. Ugnsrosta paprikan med lite olivolja i ugnen samtidigt i ca 5 min. Koka upp ingredienserna till grytbasen och red av med maizenamjölet utrört i vatten. Vänd ned kyckling och paprika i grytan och låt småputtra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Önskemåltiden

Jag har fått förfrågan om spaghetti carbonara på förskolan men det blev lite mycket med både grädde, äggula och ost för mig som slaviskt vill servera balanserad mat till barnen. Det fick bli en enkel ost- och skinksås till istället. En halv julskinka från frysen fick duga, men det blev i alla fall färskriven parmesanost i såsen. Väldigt blek och anonym mat för att vara lagad av mig, men desto mer uppskattad av barnen! Och ingen frågade efter ketchup... :-D

torsdag 16 januari 2014

Meny v 4

Vecka 4 Måndag Ugnskassler med chiligrädde & ris Tisdag Köttfärsbiff med soltorkade tomater, basilikasås & couscous Onsdag Kycklingsoppa med paprika, bönor och risonipasta & focacciabröd med ost Torsdag Frasgratinerad kolja med örter, citronsås & ris Fredag Fläskkarré med gräddsås, äppelmos och potatis

lördag 11 januari 2014

Pestobakad lax med potatisstomp

Pesto och lax är en toppenkombination och denna rätt går snabbt att göra. Potatisstomp är helt enkelt ett grövre mos med lite bitar kvar till skillnad från mos som brukar vispas slät och fluffigt. Jag gillar båda varianterna, tycker att de fyller olika funktioner. Till denna rätt dricker jag gärna ett lättare rött vin.

Potatisstomp:
10 potatisar
1/2 dl grädde
15g smör
Kokande vatten
Salt och peppar

4 portioner laxfilé

Pesto:
1/2 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor, pressade
1 kruka basilika, själkar och allt!
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar

Skala och tärna potatisen. Koka mjuk i rejält saltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen till ett grovt mos. Tillsätt grädde, smör och kokande vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Mixa alla ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar. Bred peston över laxen och ugnsbaka i 225C till en innertemperatur på 54C, det tar ca 10 minnesproblem. Servera gärna med en morotssallad med tärnad apelsin.

fredag 10 januari 2014

Lammpytt med chili och zucchini

En bit lammstek och lite överbliven julskinka från frysen resulterade i denna rustika pytt. Jag är ingen vän av flottiga pyttipannor utan brukar istället göra ugnsrostade varianter och då gärna med lite grova bitar. Istället för ägg och rödbetor brukar jag ibland servera en dip på t ex matyoghurt eller creme fraiche blandat med pesto, dijonsenap, fetsost eller sweet chilisås till. 

Till 4 portioner behövs:
8 potatisar i klyftor
1 zucchini i grova tärningar
75 g tärnad lammstek
75 g tärnad kokt rimmad skinka
2 rödlökar i klyftor
2 msk olivolja
1/2- 3/4 tsk chiliflakes
Salt
125g cocktailtomater

Blanda kött, potatis, zucchini och lök på ugnsplåt med olivolja, salt och chiliflakes. Rosta i ugn 250C tills potatisen fått färg, ca 30 min. Strö över halverade cocktailtomater vid servering.

Hallongrottor

Dagens "fredagskaka" på förskolan blev hallongrottor och vem älskar inte sådana? Många recept innehåller lite marsanpulver för att få till den där sega, täta konsistensen. Själv är jag inte så förtjust i pulverförpackningar (läs på innehållsförteckningen så förstår du varför) så detta recept är utan marsanpulver. Nästa gång jag bakar så ska jag testa att byta ut 1/2 dl av vetemjölet mot maizenamjöl för att se om jag kan få ett lite segare resultat. Men dessa kakor är goda som de är också, möra och med fin smörsmak.

Till 14 stora kakor behövs:
200g mjukt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 dl hallonsylt

Blanda alla torra ingredienser mixa sedan ihop med smöret till en deg. Rulla ut och skär i 14 bitar. Rulla varje bit till en boll som plattas ut lite och läggs i pappersformar på plåt. Gör en rejäl grop i kakorna och fyll varje kaka med hallonsylt. Grädda i 175C i 12-14 min.

Tacofest

Idag var det återigen dags för "önskemåltiden" på förskolan. Det blev soft shell tacos med köttfärs, hemkokt salsa, guacamole och andra klassiska tillbehör. Tacos är egentligen den perfekta familjemåltiden - liksom pizza-  eftersom var och en kan välja och skapa sin egen variant. Antagligen en av anledningarna till varför tacos är så populärt bland barnfamiljer. En anställd på lokala livsmedelsaffären berättade för mig att "alla" handlade köttfärs och  tacotillbehör till fredagsmyset. Jag gör såklart min egen salsa och guacamole, för dagen blev det lite mildare smaker än jag om hade lagat det hemma. För den som liksom jag själv ogillar färdiga kryddblandningar med olika tillsatser (som smakförstärkare och emulgeringsmedel) kan jag tipsa om att göra sin egen tacokrydda av följande:

Paprikapulver
Spiskummin
Vitlökspulver
Oregano
Salt
Cayennepeppar

Meny v 3

Vecka 3 Måndag: Julgransplundring Varmkorv med bröd, glasspinne Tisdag Chili con carne, ris Onsdag Fisksoppa med curry med hembakt bröd, ost Mellanmål: Fullkornspizzabullar, mjölk Torsdag Spaghetti med ost- & skinksås, parmesanost Fredag Kycklinggryta med julmust, ris

torsdag 9 januari 2014

Fransk köttgryta med rödvin och bacon

Jag tog med en flaska vin idag för att lyxa till köttgrytan på förskolan. Den blev mäkta uppskattad och personalen stod i kö för att få med sig lite överbliven mat hem. Jag hade beställt inlagd syltlök trodde jag men det kom ett kilo färsk istället. Lite pilligt att skala men värt besväret. Ett bra tips är att lägga löken en stund i ljummet vatten så går det lättare att skala den. Löken smörstekte jag först, karamelliserade och toppade med vitvinsvinäger och lade sedan i grytan.

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg högrev i tärningar
1 kg syltlök, skalad
500g bacon, strimlad
1 brk championjoner, 800g
1 hel vitlök, finhackade klyftor
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
5 lagerblad
1,5 dl tomatpuré
1/2 flaska rödvin
5 l vatten
1,5 dl konc oxfond
1 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
Ca 50 g smör att steka i
1/2 dl maizenamjöl

Bryn köttet i omgångar med salt, svartpeppar, timjan och rosmarin. Tillsätt hackad vitlök mot slutet av stekningen. Lägg över i en gryta och tillsätt vin, vatten, fond, lagerblad och tomatpuré. Låt sjuda tills köttet börjar bli mört, ca 1,5-2 h. Fräs bacon och svamp i stekpanna och lägg över i grytan. Smörstek löken tills den fått fin färg och tillsätt sockret som får bli lätt brynt. Häll på vinägern och låt den koka in. Lägg över i grytan och sjud 30 min till. Smaka av med salt och peppar samt red red av med maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris och en grönsallad.

måndag 6 januari 2014

Lammstek med hummus och mandarinmorötter

En middag med vackra färger eftersom jag valde att servera röd quinoa till. Annars fungerar både bulgur och klyftpotatis bra. Vi drack ett fylligt rödvin på druvan Shiraz till detta. Lammsteken räcker till flera portioner än fyra, men går bra att frysa in.

Till fyra portioner behövs

1 kg färsk benfri lammstek
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt och peppar

Gnid in lammsteken med kryddorna och stek i 125C ugn tills lammet når en innertemperatur på 65C. Det tar ca 1 h och 15 min. Låt vila i folie minst 20 minuter.

Morötter:
4 stora morötter i tunna stavar
Skal och saft av 1 clementin/mandarin
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt och peppar

Koka morötterna i lättsaltat vatten 3-4 minuter. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ned de varma morötterna i denna. Låt marinera ett par timmar.

Hummus:
1 burk kikärter, 400g
Saft av 1/2 citron
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk spiskummin
Salt
Vatten

Mixa alla ingredienser och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.


lördag 4 januari 2014

Ananassoppa med lime och thaibasilika

En lyckad dessert som jag gjorde då jag hade en mogen ananas hemma. Den går blixtsnabbt att göra! Uteslut inte thaibasilikan eftersom den har en ton av lakrits vilken gifter dig fint med ananasen. Ett perfekt dessertvin till är en riesling auslese från Tyskland: Reichsgraf von Kesselstatt, årgång 2001. Vinet finns på halvflaska för 69 kr och går att beställa till ditt systembolag från bolaget i Umeå.

Till 4 portioner behövs:
1 mogen ananas i tärningar, mittstocken borttagen
3/4 dl sockerlag (koka upp 1dl socker med 1 dl vatten, låt svalna)
Saften av 1 lime
Ev vatten att späda med

4 kulor vaniljglass, te x Carte o'Dor
2 tsk hackad thaibasilika

Mixa allt. Lägg upp i skålar med en kula vaniljglass och strö över basilikan.

Baconstekt torskrygg med potatis-& rotselleripuré och rödvinssås med choklad

Fisk och rödvin går alldeles utmärkt ihop, det handlar bara om att ha rödvinsvänliga tillbehör. Den här rätten har fylliga smaker med bacon och rotselleri som gillar rödvin. Satsa på en fin bit fisk; kolja, marulk, torskrygg, gös eller lax fungerar bra i detta recept. Låt plånbok och tillfälle avgöra. Såsen har en touch av mörk choklad som bara anas men ger en spännande smak. Purén innehåller vispad grädde som ger en lätt och fluffig puré. Till 4 portioner behövs: 4 bitar torskrygg à 125 g 1 pkt bacon Salt och peppar Salta och peppra fisken. Linda bacon runtom. Stek på hög temperatur i stekpanna så att baconet blir brynt. Ha gärna en termometer i fisken, den är klar när den nått 56C. Sås: 1 liten gul lök, hackad 2 krossade vitlöksklyftor 1 morot, tärnad 1/2 dl tärnad rotselleri 2 msk rapsolja 2 tsk socker 4 dl rödvin 4 dl vatten 3/4 dl kalvfond 2 msk tomatpuré 20 g smör 20 g mörk choklad (2-3 bitar) 2 tsk maizenamjöl, utrört i 2 msk vatten Salt och peppar Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri i rapsolja. När löken blivit glansig tillsätts sockret som får karamellisera lätt (bli ljustbrunt). Rör ned tomatpuré och häll på fond, vatten och rödvin. Låt puttra 30-40 min. Sila av vätskan och häll den i en ny kastrull. Reducera till ca 3-4 dl. Rör ned maizenredningen och koka upp. Vispa ned smöret och chokladen, ta nu av från värmen. Smaka av med salt och peppar. Potatispuré: 600g mjölig potatis 400g rotselleri 200g palsternacka 25 g smör 2 dl vispad grädde Salt och peppar Tärna potatis och rotsaker. Koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Tillsätt smör och vispade grädde. Nu vispar du purén slät och fluffig med elvisp. Smaka av med salt och peppar.

fredag 3 januari 2014

Januaribak

Nytt år och nya friska tag! Härligt att vara tillbaka i förskolans kök igen. Antalet barn är dock få denn vecka men det har gett tid till städ och brödbak. Idag blev det myslibröd och mörk lantbrödslimpa. Det är så härligt när doften av bröd sprider sig på förskolan :-D