Jag blev helt förtvivlad när jag fick veckans leverans till förskolor. Jag fick nämligen inte färsk fläskkarré utan en sous vide-variant. Jag som vill laga mat från grunden hade missat ett litet s/v i datasystemet och beställt ett halvfabrikat... Sous vide innebär att köttet är tillagat en påse och kokas på mycket låg temperatur i sitt eget kokspad. Jag har hört om restauranger som tillagar kött över natten på detta sätt i så låga temperaturer som 55C. Just det kanske inte är att rekommendera eftersom bakterier kan växa i den temperaturen ;-) Hur som helst sous vide ger ett oerhört mört och saftigt kött och många restauranger köper in sådant kött från leverantören. Jag lyckades ändå sätta min prägel på köttet med lite rosmarin och timjan och stekte på det till fin färg. Och skamsen som jag var måste jag ändå erkänna att det smakade underbart! Barnen åt 100g färdigt kött var och det säger en del...
Till köttet serverades kokt potatis, smörslungade grönsaker, äppelmos och en lätt gräddsås smaksatt med lite äppeljuice. Receptet på såsen:
40 portioner gräddsås:
1 l vatten
1 l vispgrädde
2 dl kalvfond
1/2 dl konc äppeljuice
Svartpeppar och salt
1/2 dl maizenamjöl utrört i 2 dl vatten
Koka upp vatten, fond, grädde och juice. Red av med maizenamjölet utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar