måndag 6 januari 2014

Lammstek med hummus och mandarinmorötter

En middag med vackra färger eftersom jag valde att servera röd quinoa till. Annars fungerar både bulgur och klyftpotatis bra. Vi drack ett fylligt rödvin på druvan Shiraz till detta. Lammsteken räcker till flera portioner än fyra, men går bra att frysa in.

Till fyra portioner behövs

1 kg färsk benfri lammstek
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
Salt och peppar

Gnid in lammsteken med kryddorna och stek i 125C ugn tills lammet når en innertemperatur på 65C. Det tar ca 1 h och 15 min. Låt vila i folie minst 20 minuter.

Morötter:
4 stora morötter i tunna stavar
Skal och saft av 1 clementin/mandarin
1 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja
Salt och peppar

Koka morötterna i lättsaltat vatten 3-4 minuter. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd ned de varma morötterna i denna. Låt marinera ett par timmar.

Hummus:
1 burk kikärter, 400g
Saft av 1/2 citron
2 hackade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 msk rostade sesamfrön
1 tsk sambal oelek
1/2 tsk spiskummin
Salt
Vatten

Mixa alla ingredienser och späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar