Fisk och rödvin går alldeles utmärkt ihop, det handlar bara om att ha rödvinsvänliga tillbehör. Den här rätten har fylliga smaker med bacon och rotselleri som gillar rödvin. Satsa på en fin bit fisk; kolja, marulk, torskrygg, gös eller lax fungerar bra i detta recept. Låt plånbok och tillfälle avgöra. Såsen har en touch av mörk choklad som bara anas men ger en spännande smak. Purén innehåller vispad grädde som ger en lätt och fluffig puré. Till 4 portioner behövs: 4 bitar torskrygg à 125 g 1 pkt bacon Salt och peppar Salta och peppra fisken. Linda bacon runtom. Stek på hög temperatur i stekpanna så att baconet blir brynt. Ha gärna en termometer i fisken, den är klar när den nått 56C. Sås: 1 liten gul lök, hackad 2 krossade vitlöksklyftor 1 morot, tärnad 1/2 dl tärnad rotselleri 2 msk rapsolja 2 tsk socker 4 dl rödvin 4 dl vatten 3/4 dl kalvfond 2 msk tomatpuré 20 g smör 20 g mörk choklad (2-3 bitar) 2 tsk maizenamjöl, utrört i 2 msk vatten Salt och peppar Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri i rapsolja. När löken blivit glansig tillsätts sockret som får karamellisera lätt (bli ljustbrunt). Rör ned tomatpuré och häll på fond, vatten och rödvin. Låt puttra 30-40 min. Sila av vätskan och häll den i en ny kastrull. Reducera till ca 3-4 dl. Rör ned maizenredningen och koka upp. Vispa ned smöret och chokladen, ta nu av från värmen. Smaka av med salt och peppar. Potatispuré: 600g mjölig potatis 400g rotselleri 200g palsternacka 25 g smör 2 dl vispad grädde Salt och peppar Tärna potatis och rotsaker. Koka mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med potatisstöt. Tillsätt smör och vispade grädde. Nu vispar du purén slät och fluffig med elvisp. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar