Jag gillar frön av alla de slag. Väldigt nyttiga, vackra och rostade är de ett bra alternativ till nötter. Jag använder ofta rostade frön i råkost eller som strössel över olika rätter.
Till middag häromdagen testade jag att panera kalkonfilé i tre sorters frön och gjorde en sås med senap och kapris - som båda fungerar fint med kalkon. Till detta ugnsrostade rotsaker med bl a rödbeta och sötpotatis. Fransk cider och veteöl passar bra att dricka till, eller gör som vi - välj en champagne med rostad karaktär och nötighet!
Till fyra portioner behövs:
350g kalkonbröstfilé
1 ägg
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl pumpafrö
Salt och peppar
Skär kalkonbröstfilen i tunna skivor och banka ut dem lätt. Krydda med salt och peppar. Vänd i uppvispat ägg och sedan i fröblandningen. Tryck fast fröna ordentligt. Stek i rapsolja på medelvärme, ca 2 min per sida.
Sås:
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 msk kycklingfond
1,5 tsk grov senap
1 msk kapris
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar
1 tsk maizenamjöl utrört i vatten
Vispa ihop alla ingredienser utom maizenamjölet och koka upp. Red av med maizenamjölet och smaka av med salt och peppar.
Rotsaker:
4 stora morötter i grova stavar
1 sötpotatis i grova stavar
4 rödbetor i klyftor
8 potatisar med skal i klyftor
4 rödlökar i 1/4- delar
1,5 msk olivolja
Lägg rotsakerna på ugnsplåt och vänd runt med olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta i ugn till fin färg, ca 25 min i 225C.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar