måndag 27 januari 2014

Fröpanerad kalkon med kapris-och senapssås och rostade rotsaker

Jag gillar frön av alla de slag. Väldigt nyttiga, vackra och rostade är de ett bra alternativ till nötter. Jag använder ofta rostade frön i råkost eller som strössel över olika rätter.

Till middag häromdagen testade jag att panera kalkonfilé i tre sorters frön och gjorde en sås med senap och kapris - som båda fungerar fint med kalkon. Till detta ugnsrostade rotsaker med bl a rödbeta och sötpotatis. Fransk cider och veteöl passar bra att dricka till, eller gör som vi - välj en champagne med rostad karaktär och nötighet!


Till fyra portioner behövs:

350g kalkonbröstfilé

1 ägg

0,5 dl sesamfrö

0,5 dl solrosfrö

0,5 dl pumpafrö

Salt och peppar

Skär kalkonbröstfilen i tunna skivor och banka ut dem lätt. Krydda med salt och peppar. Vänd i uppvispat ägg och sedan i fröblandningen. Tryck fast fröna ordentligt. Stek i rapsolja på medelvärme, ca 2 min per sida.

Sås:

2,5 dl matlagningsgrädde

1/2 msk kycklingfond

1,5 tsk grov senap

1 msk kapris

1 tsk vitvinsvinäger

Salt och peppar

1 tsk maizenamjöl utrört i vatten

Vispa ihop alla ingredienser utom maizenamjölet och koka upp. Red av med maizenamjölet och smaka av med salt och peppar.

Rotsaker:

4 stora morötter i grova stavar

1 sötpotatis i grova stavar

4 rödbetor i klyftor

8 potatisar med skal i klyftor

4 rödlökar i 1/4- delar

1,5 msk olivolja

Lägg rotsakerna på ugnsplåt och vänd runt med olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta i ugn till fin färg, ca 25 min i 225C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar