Pesto och lax är en toppenkombination och denna rätt går snabbt att göra. Potatisstomp är helt enkelt ett grövre mos med lite bitar kvar till skillnad från mos som brukar vispas slät och fluffigt. Jag gillar båda varianterna, tycker att de fyller olika funktioner. Till denna rätt dricker jag gärna ett lättare rött vin.
Potatisstomp:
10 potatisar
1/2 dl grädde
15g smör
Kokande vatten
Salt och peppar
4 portioner laxfilé
Pesto:
1/2 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor, pressade
1 kruka basilika, själkar och allt!
1 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Skala och tärna potatisen. Koka mjuk i rejält saltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen till ett grovt mos. Tillsätt grädde, smör och kokande vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Mixa alla ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar. Bred peston över laxen och ugnsbaka i 225C till en innertemperatur på 54C, det tar ca 10 minnesproblem. Servera gärna med en morotssallad med tärnad apelsin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar