fredag 17 januari 2014

Äppelcheesecake med pepparkaksbotten

Dags för fredagskakan på förskolan och idag skapade jag en riktigt lyckad cheesecake. Inte så vacker bild kanske, men ack så god :-D  Det fanns inga digestivekex så jag mixade fullkornsskorpor med pepparkakor till botten, fungerade jättebra! Smörstekta äppelklyftor med socker och kanel utgjorde ett spännande inslag ovanpå botten. Jag kan tänka mig att päron med kardemumma eller ingefära skulle fungera bra det också som variation.

Till 1 springform behövs:
Botten:
6 fullkornsskorpor
8 pepparkakor
35g smält smör

2 gröna äpplen, skurna i klyftor
1 msk smör
1 tsk socker
Lite kanel

Fyllning:
3 ägg
400g Philadelphiaost
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Topping:
3 dl gräddfil
2 tsk socker
1/2 tsk vaniljsocker

Mixa skorpor, pepparkakor och smält smör till en smulig massa. Tryck ut i en springform och grädda 5 min i 200C ugn. Smält 1 msk smör i en stekpanna och stek äpplena med socker och kanel snabbt, de ska ej bli mosiga. Bred ut över pajbottnen. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll över äpplena. Grädda 25 min i 200C, tills fyllningen stelnat. Vispa ihop ingredienserna till toppingen och bred över den varma fyllningen. Grädda på eftervärme i 10 min. Låt kakan svalna, förvara i kyl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar