fredag 24 januari 2014

Fryst citroncheesecake

Kan man göra glasscheesecake utan vare sig digestivekex eller Philadelphiaost? Jajamen:-) Till fredagsfikat på jobbet improviserade jag ihop denna frysta variant när jag hade kesella över. Det är dock viktigt att komma ihåg att ifall man har gjort cheesecaken dagen innan och den är helt genomfrusen så måste man ta ut den ur frysen ca 1,5- 2h innan man äter den eftersom kesellan gör att den tinar mkt långsamt. Jag serverade en mixad jordgubbssås till, men färska frukter och bär fungerar också bra.

Botten:
5 fullkornsskorpor
10 pepparkakor
50g smör

Fyllning:
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk honung
Skal av 1 citron
3 dl kesella
3 dl lätt creme fraiche
2 dl vispgrädde

Jordgubbssås:
2 dl frysta tinade jordgubbar
1 msk florsocker
2 tsk citronsaft

Mixa skorpor och pepparkakor till smulor. Tillsätt smält smör och mixa till en smulig massa. Tryck ut i botten på en springform och grädda 10 min i 175C ugn. Låt svalna.

Vispa hela ägg med socker till en.pösig smet. Vispa ned vaniljsocker, honung, citronskal, kesella och creme fraiche. Vispa grädden på sidan och vänd ned detta i smeten. Häll på kakbotten och frys i minst 5 h.

Mixa jordgubbar, citronsaft och florsocker till en slät sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar