torsdag 9 januari 2014

Fransk köttgryta med rödvin och bacon

Jag tog med en flaska vin idag för att lyxa till köttgrytan på förskolan. Den blev mäkta uppskattad och personalen stod i kö för att få med sig lite överbliven mat hem. Jag hade beställt inlagd syltlök trodde jag men det kom ett kilo färsk istället. Lite pilligt att skala men värt besväret. Ett bra tips är att lägga löken en stund i ljummet vatten så går det lättare att skala den. Löken smörstekte jag först, karamelliserade och toppade med vitvinsvinäger och lade sedan i grytan.

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg högrev i tärningar
1 kg syltlök, skalad
500g bacon, strimlad
1 brk championjoner, 800g
1 hel vitlök, finhackade klyftor
2 tsk timjan
2 tsk rosmarin
Salt
Svartpeppar
5 lagerblad
1,5 dl tomatpuré
1/2 flaska rödvin
5 l vatten
1,5 dl konc oxfond
1 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
Ca 50 g smör att steka i
1/2 dl maizenamjöl

Bryn köttet i omgångar med salt, svartpeppar, timjan och rosmarin. Tillsätt hackad vitlök mot slutet av stekningen. Lägg över i en gryta och tillsätt vin, vatten, fond, lagerblad och tomatpuré. Låt sjuda tills köttet börjar bli mört, ca 1,5-2 h. Fräs bacon och svamp i stekpanna och lägg över i grytan. Smörstek löken tills den fått fin färg och tillsätt sockret som får bli lätt brynt. Häll på vinägern och låt den koka in. Lägg över i grytan och sjud 30 min till. Smaka av med salt och peppar samt red red av med maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris och en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar