Jag var supernöjd med kycklingen som var perfekt stekt enligt min åsikt, till en innertemperatur på 95C. Jag skulle vilja avliva myten om att kycklingen måste vara snustorr för att den annars kan vara farlig att äta pga salmonella och campylobakter. Det kan vara bra att veta att salmonella och campylobakter dör vid upphettning till 65C och en sådan blodig kyckling är det knappast någon som äter. Dessutom är salmonella tämligen ovanligt hos svensk kyckling. Det är större risk att få salmonella genom osköljda grönsaker, kryddor och groddar. En annan sak som kan vara bra att känna till att även hos den mest torrstekta kycklingklubba kan det finnas rödaktig färg närmast benet. Jag fick det en gång förklarat för mig som att proteinet i benet reagerar med färgämnet i blodet. Vid längre och varmare tillagning blir färgen brunare men finns likväl kvar. Alltså kan man lugnt äta kycklingen ändå, även om det kanske ser oaptitligt ut. Så våga lita på termometern och tillaga saftig kyckling! Då termometrar kan gå sönder kan det dock vara bra att ha två att tillgå!
Dagens chicken drumstick serverades med en currysås med sötma av äpple. Barnen älskade maten idag :-)
Currysås med äpple, 40 portioner:
4 gula lökar, hackade
5 granny smith äpplen. Skalade och hackade
2 msk rapsolja
1/2 dl curry
1l vatten
1l grädde
1,5 dl kycklingfond
Saft av 1/2 citron
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten
Salt och peppar
Fräs lök, äpple och curry i olja tills löken är glansig. Häll på vatten och sjud 5 min. Mixa slät och tillsätt fond, grädde och citronsaft. Koka upp och red av maizenaredning. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar