måndag 23 december 2013

Senapsbakad lax med puylinser

En lyckad improvisation som passar bra över julledigheten. Jag serverade även en grönkålssallad till (se recept denna blogg).

Till 4 portioner behövs:
400g laxfilé i portionsbitar
Salt och peppar
2 msk grovkornig senap (t ex skånsk)

2,5 dl puylinser
1 l  mustig kalvbuljong
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar

Koka upp kalvfond och lägg i linserna. Låt koka tills linserna har lite tuggmotstånd kvar, det tar 15-20 min. Häll av fonden. Fräs lök och vitlök i olivolja tills det blir glansigt. Tillsätt linserna, vitvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. Klart!

Lägg laxfilén i en ugnsform och salt och peppra. Bred över senapen. Ugnsbaka i 150C tills fisken når en innertemperatur på 56C, det tar 15- 20 min.

Meny v 1 och 2

Vecka 1 Torsdag Laxfilé med apelsinsås och ris Fredag Finsk makaronipudding Vecka 2 Måndag Stängt Tisdag Italiensk fisk i ugn, potatis Onsdag Morotssoppa, örtkrutonger & hembakt bröd med ost/köttpålägg Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Fransk köttgryta med bacon och champinjoner, ris Fredag: önskemåltiden Tacos med guacamole, salsa och grönsaker

lördag 21 december 2013

Inkokt lax med dillmajonnäs

Inkokt lax är trevligt till jul men gott även andra årstider. Genom att ta upp laxen ur lagen när den nått önskad temp slipper du för torr lax. Majonnäsen har jag lärt mig av kockkollegan Marie som tipsade mig om att använda hela ägget och köra ihop majonnäsen med en bra stavmixer. Resultatet blir en fluffig majonnäs som inte är så "äggig" i smaken. Skönt också att inte få en massa äggvita över. Tack Marie!

1,5 l vatten
1/3 dl salt
1/3 dl socker
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk hel fänkål
1 tsk krossad vitpeppar
1 skivad morot
1 skivad gul lök

Majonnäs:
1 helt ägg
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
Salt och svartpeppar
1,5 msk hackad dill

Koka upp ingredienserna till lagen och sjud 5 min. Skär bort skinnet från laxen och skär i 8 kuber. Stick in termometern i den tjockaste biten. Lägg laxen i den kokande lagen och ta bort kastrullen från värmen. När termometern visar 56 C är laxen färdig. Ta upp laxen ur lagen och låt lagen kallna, häll därefter på den kalla lagen igen och låt gärna stå några timmar i kyl eller över natten.

Majonnäs:
Lägg 1 ägg i en hög stavmixerskål. Tillsätt senap, vinäger, salt och peppar. Mixa ägget och tillsätt oljan droppande tills du får en tjock majonnäs. Späd ev med kallt vatten till önskad konsistens. Tillsätt dillen.

fredag 20 december 2013

Bikarbonatbröd med fänkål

Det här bikarbonatbrödet skapade jag för att passa till julens skinkmackor. Blev jättelyckat!

Till 1 stort bröd behövs:
3 dl grovt rågmjöl
7 dl vetemjöl
1 dl vetekross
1 dl solrosfrön
1,5 tsk malen fänkål
1 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
5 dl naturell yoghurt

Blanda alla torra ingredienser. Rör ned sirap och yoghurt till en jämn smet. Häll i smord brödform på 1,5l. Grädda i 175C i 55 min.

onsdag 18 december 2013

Vitkålssallad med äpple

Misslyckanden leder ofta till ngt bra och t.ex. så tros ju surdegen vara ett resultat av en kvarglömd deg i det forna Egypten som man testade att baka på. Vips så var jästen upptäckt!!! Riktigt så stort var det kanske inte när denna vitkålssallad blev till men resultatet blev ändå över förväntan. Jag missade att vända rivskivan i matberedaren en tidig morgon på jobbet med följ att vitkålen blev grovriven och inte skivad som jag tänkt mig. Improviserade då ihop denna vitkålsvariant:

1 litet vitkålshuvud, grovt rivet
2 syrliga gröna äpplen i små tärningar
1 gul lök, finhackad
1 dl rapsolja
1/3 dl vitvinsvinäger
2 msk konc äppeljuice
1 tsk italiensk salladskrydda
1 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
2 msk hackad persilja

Blanda allt i en bunke och servera genast.

Chokladmousse med Toblerone och sesamfrö

En improviserad efterrätt för den modige chokladälskaren! Idén med saltet och sesamfrön som topping kommer från den spanska delikatessen där man breder chokladkräm på olivoljestekt lantbröd och sedan toppar med flingssalt.

Till 4 portioner:
100g mörk choklad av bra kvalitet, min 72% kakaohalt
2 dl vispgrädde
1/2 msk farinsocker
40 g mörk Toblerone, grovhackad
1 tsk rostade sesamfrön
1/2 tsk flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ned farinsockret. Vispa grädden lätt och vänd ned lite i taget i chokladen. Rör ned hackad Toblerone och fyll på glas. Toppa med sesamfrö och flingsalt.

Kinamarinerade revbensspjäll

En busenkel och snabb marinad med kinesisk smak som ger mustiga revbensspjäll. Bli inte rädd för färgen, de ska bli riktigt mörka pga sojan. Visst blir förkokta revben som sedan snabbglaceras i ugn mörare men jag tycker "snabbvarianten" med direkt stekning i ugn blir riktigt bra den också. I det här receptet tas kvarvarande marinad om hand i en bbq-sås som får puttra medans spjällen går i ugnen. Klyftpotatis och en coleslaw passar bra till.

Fyra portioner:
1 kg tjocka, huggna revben i bitar
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl konc apelsinjuice
1 tsk torkad ingefära
1 msk farinsocker
Grovmalen svartpeppar

Bbq-sås:
2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk rapsolja
1 brk tomatkross
1 dl av marinaden ovan
Salt och peppar
1 nypa kanel

Blanda ingredienserna till marinaden och vänd runt revbenen. Låt marinera 2 h. Lägg revbenen i ugnsform (spar 1 dl av marinaden) och stek i 225C ca 25 min. Fräs lök och vitlök glansig i rapsoljan i en kastrull. Häll på tomatkross, kanel och 1 dl av marinaden. Låt puttra 15 min och mixa slät. Smaka av med salt och peppar.

Jansons frestelse

Första feberfria stunden efter två veckors influensa och jag har äntligen återfått lite energi till julpyssel. Julpyntet får vänta, det är ju maten som är det viktiga :-D Efter att ha byggt en anskrämlig pepparkakskyrka med barnen och ätit tre (!) portioner revbensspjäll (underbart att ha aptiten tillbaka) så ställer jag mig kl 21 och finstrimlar potatis till en Janssons. Älskar det meditativa med att stå och strimla/hacka stora mängder i lugn och ro. Min Jansson är ganska snäll i smaken med endast liten mängd ansjovis. Visste ni förresten att "äkta" ansjovis är gjord på skarpsill och innehåller kryddan sandelträ?

Till 1 stor ugnsform, 6-8 portioner behövs:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar, finhackade
1 msk rapsolja att steka i
1 brk ansjovisfilé
Salt
Finmald svartpeppar
3 dl grädde
3 dl mjölk 3%
2 msk ströbröd
2 msk smält smör

Skala och finstrimla potatisen. Fräs löken glansig i rapsolja. Varva potatis, lök och ansjovis med salt och peppar i en smord ugnsform. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbröd och ringla över smält smör. Grädda i ugn 200C ca 50 min.

Grönkålssallad med äpple och rostade hasselnötter

Grönkål förtjänar verkligen ett bättre öde än att bara bli stuvad eller ätas som soppa. I USA räknas grönkål som sk superfood pga sitt rika vitamin- och mineralinnehåll. Där har det varit en riktig grönkålstrend bland hälsofreaks där den serverats som råkost och i drinkar och shots. Jag tycker att grönkål är fantastiskt gott som råkost och när jag jobbade på ett teatercafe för ca 20 år sen gjorde kocken en grönkålssallad som jag lät mig inspireras av. Resultatet har varit ett obligatorium på mitt julbord sedan dess och brukar uppskattas som ett fräscht tillbehör till skinka, korv och köttbullar. Givetvis är salladen lika god året om ifall ni får tag på grönkål då!

200g hackad grönkål
1 stort ingrid marie äpple i tärningar
1 dl hasselnötter
1 rödlök i tunna båtar

Dressing:
1 msk honung
1 msk dijonsenap
1/2 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
1 msk äppelcidervinäger
1/2 dl rapsolja

Rosta hasselnötterna hela i ugn 250C ca 10 min tills de får mörk färg. Låt svalna och "rulla" sedan nötterna i en kökshandduk för att få av skalet. Hacka nötterna grovt. Skölj grönkålen i hett vatten och krama ur vätskan. Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ned i grönkålen. Tillsätt äpple, rödlök och hasselnötter. Låt gärna stå ett par timmar innan servering.

fredag 6 december 2013

meny v 50

Vecka 50 Måndag: önskemåltiden Korvstroganoff med ris Tisdag Pastagratäng med röd linsröra och mozzarella Onsdag Fisksoppa med tomat och saffran, hembakt bröd med ost Mellanmål: Ugnspannkaka,sylt Torsdag Teriyakifläsk med wokade grönsaker och jasminris Fredag: LUCIA Köttbullar med rödbetssallad och potatis Mellanmål: vörtlimpa med julskinka

Finsk makaronipudding

Finlands självständighetsdag firades på förskolan med finsk makaronipudding som innehåller köttfärs. Mycket godare än den svenska varianten!

Till 50 barnportioner behövs:
3 l torkade makaroner
2 kg nötfärs
4 gula lökar, finhackade
1 dl rapsolja
1 tsk timjan
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
Salt
1/2 dl viltfond
1/2 dl soja
24 ägg
2,4 l mjölk
3 tsk salt+ 1/2 tsk svartpeppar
300g riven gratängost

Stek lök och köttfärs i rapsolja tills all vätska kokat in. Krydda med salt, peppar, timjan och vitlökspulver. Tillsätt soja och viltfond. Koka makaronerna al dente. Lägg ut hälften av makaronerna på 2 djupa plåtar. Bred över köttfärsen och sedan på med resten av makaronerna. Vispa ihop ägg och mjölk med 3 tsk salt och svartpeppar. Häll över i plåtarna. Strö över riven ost och grädda i 175C ugn i 35 min. Servera med lingonsylt.

Saffransbiscotti

Dagens fredagskaka på förskolan blev en fantastisk saffransbiscotti som jag hittade receptet på i metro men i vanlig ordning gjorde om lite.

Till ca 50 skorpor:
100 g mjukt smör
1g saffran löst i 1/2 dl kokande vatten
2 stora ägg
1 msk konc apelsinjuice
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl+ mjöl till utbakning
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel mandel

Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en deg. Rulla ut till tre längder som läggs på plåt. Grädda i 175C i 25 min. Ta ut ur ugnen låt svalna lite och skär sedan på snedden. Torka i 125C ugn ca 35 min.

torsdag 5 december 2013

Persisk pesto

Inspirerad ab baba ganoush (aubergineröra) och en annan persisk röra med grillad paprika och valnöt blev denna "pesto" till. Man kan själv välja hur stark man vill ha den med mängden sambal oelek. Jag serverade röran kycklingspett med quinoa, jättegott!

1 stor aubergine, skalad, i tärningar
1 röd paprika i tärningar
1/2 tsk salt
2 msk + 1/2 dl olivolja
1 tsk sambal oelek
1 dl valnötskärnor
1/2 msk pressad citron
1 pressad vitlöksklyfta

Lägg aubergine och paprika i en ugnsform och ringla över 2 msk olivolja + salt. Rosta i 225 C i ca 15 min, tills grönsakerna är mjuka och fått lite färg. Låt svalna och mixa med övriga ingredienser, låt valnötterna gå med på slutet och behåll gärna lite större bitar kvar för textur. Smaka av med salt och ev mer sambal.

Tomatbröd

Min vana trogen tog jag idag tillvara på en rest från frysen: 2l tomatsoppa från förra veckan! Det resulterade i ett gott och mustigt tomatbröd. Av förklariga skäl har jag inget exakt recept på dagens bröd men för den som vill testa ett tomatbröd kan man byta ut en del av degvätskan i ett vanligt brödrecept mot tomatkross och tomatpuré.

Jag bakade idag på följande ingredienser, ger ca 60 bullar:
2 l tomatsoppa / vatten, tomatpuré och tomatkross
1 dl olivolja
100g jäst
4 tsk salt
2 dl strimlade marinerade soltorkade tomater
5 dl surdeg av vete+råg
3 dl vetekross
5 dl grahamsmjöl
2,5 kg specialvetemjöl

Värm soppan till 37C. Vispa ned jästen, olivolja, surdeg, salt och soltorkade tomater. Tillsätt vetekross och mjölet under bearbetning tills du har en klibbfri deg. Jäs 45min- 1h. Baka ut bullar och jäs på plåt 20 min. Grädda 15 min i 225C.

fredag 29 november 2013

Sojamarinerad kycklingfilé

Idag var det fredagsfest på förskolan där det serverades sojamarinerad kycklingfilé med apelsin- & ingefärssås och klyftpotatis. Maten blev lyckad och skålarna länsade! ALLA pedagoger kom och tackade för god mat,  jätteroligt :-D Såsen finns sedan tidigare på denna blogg (skriv in i sökrutan) men här är receptet på kycklingen:

Till 35 barnportioner behövs:
2,5 kg kycklingfilé delade på mitten
1 dl soja
1 dl sweet chilisås
1 msk sambal oelek
2 tsk malen ingefära
1 tsk vitlökspulver
1/2 dl olivolja

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och vänd runt kycklingen i den. Låt marinera 1-1,5h i kyl. Lägg ut på djup ugnsplåt och stek i 200C ugn till en centrumtemperatur på 75C. Det tar ca 15-20 min. Servera direkt så att kycklingen ej blir torr under varmhållning.

torsdag 28 november 2013

Meny v 49

Vecka 49 Måndag Blodpudding med knaperstekt bacon, lingonsylt Tisdag: önskemåltiden Laxpirog med senapsdip Onsdag Potatis- & rotsellerisoppa med strimlad skinka, hembakt bröd med ost Mellanmål: Ugnspannkaka,sylt Torsdag Kyckling i röd currysås, jasminris Fredag: Finlands själständighetsdag Finländsk makaronipudding med köttfärs

Fiskgratäng med sparris och räkor

Det fanns tre burkar vit sparris i skafferiet när jag började jobba på förskolan och nu var det dags att göra av med dem! Privat föredrar jag den färska varianten, men i en gratäng tycker jag att burkvarianten fungerar. Jag lyxade istället till med handskalade räkor i stuvningen! Jubel bröt ut när barnen hörde vad det var för mat :-D

Till 40 barnportioner behövs:
3,5-4 kg torskfilé i portionsbitar
1 l vispgrädde
1,5 l vatten
1,5 dl konc fiskfond
2 dl riven parmesanost
2 dl gratängost
3 små burkar sparris (280g) - spadet också!
2 dl vetemjöl+ 2 dl vatten
1 kg skalade räkor
2 msk hackad persilja
Salt och vitpeppar

Koka upp vatten, grädde, fiskfond och spad från sparrisen. Vispa ut mjölet i vatten och tillsätt under vispning. Låt sjuda 10 min. Rör ned parmesanost och smaka av med salt och peppar. Lägg upp torsken på djupa ugnsplåtar och salta och peppra. Tillaga i ugn 175C till en centrumtemperatur på 54C. Häll av vätskan som bildats. Vänd ned sparris, persilja och räkor och tag kastrullen av värmen - räkorna blir sega om de får koka. Häll på  stuvningen på fisken och strö över gratängosten. Gratinera tills osten fått färg i 250C ugn, ca 10 min. Servera med ris eller potatis och en sallad.

onsdag 27 november 2013

Tunnpannkaka

Alla älskar väl tunnpannkaka? Här är ett bra recept på riktigt tunna pannkakor som jag snott från arla.

Till 10 st behövs:
6 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
25 g smält smör

Vispa ihop äggen med hälften av mjölken, salt och mjöl till enklumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Stek för bästa resultat i gjutjärnspanna. Endast första laggen behöver smörjas.

Krämig tomatsoppa med pasta

Jag samlar in "önskemåltiden" från barnen på förskolan och dagens tomatsoppa var en sådan. Jag gjorde en krämig variant som blev rejält mättande med både grädde och creme fraiche i. Pastan hade jag kokt i förväg och lät bara bli varm i soppan. Behöver jag säga att maten tog slut? Foccaciabröd passar bra till.

Till 40 barnportioner behövs:
6 gula lökar, hackade
6 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 stor burk tomatkross, 2,6 kg
5 l grönsaksbuljong (eller vatten+ konc fond)
2 dl tomatpuré
8 dl vispgrädde
4 dl creme fraiche 34%
1 msk sambal oelek
Salt och peppar
1 msk torkad oregano
2 l kokt pasta

Fräs lök och vitlök mjuk i olivoljan. Häll på tomatkross och sjud 15 min. Mixa såsen slät och häll på grönsaksbuljong, tomatpuré, grädde och creme fraiche. Koka upp och smaka av med sambal oelek, oregano, salt och peppar. Vänd ned pastan och låt den bli varm. Servera genast, annars blir pastan överkokt.

Len tomatsoppa med surdegskrutonger

På helgerna blir det ofta sopplunch hemma hos oss. Den här soppan är en riktig budgetvariant och går blixtsnabbt att göra. Jag använder ofta lite halvtorra brödkanter av både mörkt och ljust bröd när jag gör krutonger. Det känns lite spännande! Krutongerna kan också smaksättas med t ex vitlök eller örter vid rostningen för mer smak. Till 4 portioner behövs: 1 stor gul lök, hackad 3 vitlöksklyftor, hackade 2 msk olivolja 1 brk tomatkross, 400g 2 msk tomatpuré 1 grönsaksbuljongtärning 4-5 dl vatten 2 dl matlagningsgrädde Salt och peppar 1 msk färsk timjan, hackad Krutonger: 8 skivor surdegsbröd av valfri sort 2 msk olivolja Salt Gör så här: Fräs lök och vitlök glansig i olivolja. Tillsätt tomatkross, vatten, tomatpuré, buljong och låt puttra 5 min. Mixa slät med stavmixer, tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar samt färsk timjan. Tärna brödet och lägg på plåt. Ringla över olivoljan och salta. Vänd runt brödet så att oljan fördelar sig jämnt. Rosta i ugn 250C ca 5 min.

tisdag 26 november 2013

Foccaciabröd

Det här receptet arbetade jag fram när jag jobbade på en italiensk restaurang för många år sen. Nu serveras den ibland till soppan på förskolan. Receptet ger två ugnsplåtar men går bra att halvera.

100g jäst
2 l vatten 37C
2 msk salt
1 msk socker
3,5 - 3,8 l vetemjöl special
2+1dl olivolja
2 tsk rosmarin
flingsalt
2 dl oliver utan kärnor

Lös upp jästen i vatten. Tillsätt socker, salt och 2 dl olja. Blanda ned vetemjölet lite i taget samtidigt som degmaskinen knådar. Låt maskinen arbeta 10 min, detta är viktigt för att arbeta upp ett starkt glutennät för jäsningen. Låt jäsa 1h i bunken. Häll upp på två oljade plåtar. Jäs ytterligare 30 min. Ringla över 1 dl olja, strö på rosmarin och flingsalt. Tryck ned oliver försiktigt jämt över brödet. Grädda 25 min i mitten av ugnen i 175-200C.

Kålpudding

Jag brukar försöka variera menyn på förskolan så att det både blir klassisk husmanskost, asiatiskt, orientaliskt och medelhavsmat. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och reser mycket, varför det är viktigt att få möta mat från olika kukturer. Det är utvecklande även för mig själv som idag lagade kålpudding för första gången i mitt liv! Jag improviserade receptet och gjorde på mammas vis genom att blanda köttfärssmeten med brynt vitkål. Kålpuddingen serverades med brunsås, lingon och potatis och var väldigt uppskattad av framförallt de vuxna matgästerna.

Kålpudding till 40 barnportioner:
2 kg nötfärs
5 ägg
7,5 dl mjölk
2 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
4+2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
2 kg finstrimlad vitkål
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap

Stek vitkålen på ugnsplåt med olja och 2 tsk salt i 225C tills vitkålen blivit brynt. Rör om ett par gånger under tiden. Ringla över sirapen. Låt kålen svalna.

Blanda ströbröd, maizenamjöl och mjölk och låt svälla 10 min. Rör färsen med 4 tsk salt, kryddor, ägg och ströbrödsblandningen. Vänd ned vitkålen i nörfärsen och bred ut i tre stora smorda ugnsformar. Grädda tills ytan fått fin färg i 225 C, ca 25 min.

fredag 22 november 2013

Meny v 48

Vecka 48 Måndag Bondbönsbiffar med paprikasås, couscous Tisdag Kålpudding med brunsås, lingonsylt och potatis Onsdag Tomatsoppa med pasta och hembakt bröd med ost/köttpålägg Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Fiskgratäng med sparris och räkor, ris Fredag Stekt kycklingfilé med apelsin- & ingefärssås, klyftpotatis

torsdag 21 november 2013

Kryddiga lammfärsbullar

Libanons nationaldag firades med lammfärsbullar, tomatsås och bulgur samt en sallad med fetaost och oliver. En av familjerna på förskolan är från Libanon och de hade med sig Dolmades (vinbladsdolmar) som barnen fick smaka på och de var urgoda. Jätteroligt! Jag blev otroligt nöjd med lammfärsbullarna som är kryddiga men inte starka. De kommer jag att bjuda middagsgäster på hemma :-)Här är receptet:

Till 40 barnportioner behövs:
2,5 kg lammfärs
4 tsk salt
5 ägg
3 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
6 dl mjölk
1/2 msk spiskummin
2 msk Sambal oelek
4 dl Ajvar relish
1 dl hackad persilja

Rör ut ströbröd och maizenamjöl i mjölken. Låt svälla 10 min. Knåda färsen med saltet och tillsätt ägg, ströbrödsblandning och kryddor. Låt stå och svälla 30 min i kyl. Forma köttbullar och lägg på plåtar. Stek i ugn 250C ca 10 min, tills de fått fin färg.

onsdag 20 november 2013

Barnens bak

Play doo i all ära, men riktig deg är väl ändå bäst. Att få äta upp sin skapelse är väl ändå högsta vinsten :-) Idag hade barnen ett par kompisar med hem från förskolan och jag hade satt en deg som väntade på ivriga händer. Middag med soppa och dinkelfrallor!

Pumpafrallor

Jag hade en pumpa över från Halloweenveckan och den resulterade i dessa goda frallor!

Till 40 st behövs:
1 kg butternutpumpa, skalad och riven, ca 5 dl riven pumpa
2 pkt jäst
1 l vatten 37C
5 dl surdeg av råg
1 msk socker
4 tsk salt
1/2 dl olivolja
5 dl dinkelmjöl fullkorn
3 l vetemjöl special

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt pumpa, surdeg, salt, socker och olja.
Tillsätt allt dinkelmjöl och det mesta av vetemjölet under bearbetning. Du ska få en kladdfri deg som släpper från bunken. Jäs 1h. Forma 40 frallor, jäs på plåt 20 min. Grädda i 225C ca 15 min.

tisdag 19 november 2013

Focaccia med olivröra och fetaost

Kvällens personalmöte bjuder på focaccia. Recept på brödet finns redan på denna blogg men här kommer receptet på en olivröra som jag mixade ihop och bredde ut på underdelen av brödet, på med smulad fetaost, ruccola, skivad tomat och rödlöksringar. Givetvis är det gott att grilla focaccian i smörgåsgrill för den som har.

Olivröra:
3 dl urkärnade oliver, gärna kalamata
1 msk dijonsenap
1/2 dl olivolja
2 msk hackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek

Mixa ingredienserna, röran får gärna vara lite grov i strukturen.

Nudelwok med kyckling och grönsaker

Att benämna denna rätt wok är kanske att ta eftersom stekningen sker i ugn, men tanken är densamma - stekning i hög temperatur och med krispiga grönsaker. Kycklingen läggs först i en marinad för mycket smak och woksåsen serveras som en dressing på sidan så att barnen kan välja själva hur de vill ha det. Barnen åt massor även om en del grönsaker petades åt sidan.

Till 40 barnportioner behövs:
2 kg nudlar

2,5 kg kycklinglårfilé, putsad och skuren i småbitar
Marinad:
1,5 msk sambal oelek
5 vitlöksklyftor, pressade
1 dl rapsolja
1/2 dl vitvinsvinäger
1 tsk mald ingefära
2 tsk salt

5 rödlökar skurna i grova klyftor
1 kg morot skurna i tunna stavar
3 röda paprikor skurna i stavar
3 gula paprikor
3 oranga paprikor
500g sockerärtor
1/2 dl rapsolja
Salt

Sojadressing:
1,5 dl soja
1,5 dl sweet chilisås
1 dl fisksås
1/2 dl vitvinsvinäger

Blanda ihop marinaden till kycklingen och vänd ned denna. Låt marinera i kyl ca 1h. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Stek kycklingen i sin marinad i  ca 15 min i 250C ugn (tills den är genomstekt). Lägg morot och lök på en ugnsplåt och vänd runt med lite olja och salt och stek i 10 min. Lägg paprika och sockerärter på en annan plåt och vänd runt med olja och salt och stek i 5 min. Blanda alla grönsaker ned kycklingen och nudlarna. Rör ihop ingredienserna till dressingen och servera den till.

måndag 18 november 2013

Baconpiroger

Lettlands nationaldag och jag beslutade mig efter lite research att göra baconpiroger till lunch på förskolan. Hittade ett recept av Jens Linder på www.dn.se som jag i vanlig ordning kom att modifiera lite. Jag försökte verkligen följa receptet till punkt och pricka, men baconfyllningen var lite snålt tilltagen och jag fick improvisera och drygade ut med fräst vitkål och burkchampinjoner. Lite persilja kom visst med det också. Lettland får förlåta;-) Jag  serverade pirogerna med vitkålssallad (surkål vågade jag mig inte på!) pickles och en mild senapsdressing. Lite nervöst blev det för jag hade en svampsoppa i färskt minne vilken inte gjorde succé hos barnen. Men oj vad de åt av pirogerna! Här hade lätt behövts en halv sats till, får öka på nästa gång. Pirogdegen blev jättebra och den kommer jag att använda även till andra sorts piroger.

Till 35 baconpiroger behövs:

Deg:
50g jäst
3 msk socker
2 tsk salt
150g smält smör
5 dl vatten 37C
16 dl vetemjöl

Fyllning:
1,2 kg bacon i strimlor
2 gula lökar, finhackade
1 brk championjoner, 800g
1/2 vitkålshuvud, ca 500g, finstrimlat
2 msk olja att steka i
1/2 dl hackad persilja
Vitpeppar, salt

Dressing:
1l lätt creme fraiche
1/2 dl mild senap
1 msk dijonsenap
2 msk ättikslag från tex pickles
Vitpeppar
Salt

Lös upp jästen i vatten och smör. Tillsätt socker, salt och ägg. Tillsätt mjölet under bearbetning tills du har en smidig deg. Låt jäsa 1h och gör under tiden fyllningen: stek bacon och tillsätt löken mot slutet och stek den glansig. Fräs vitkålen i olja tills den blir lite brynt. Blanda allt med vitpeppar, persilja och champinjoner.

Dela degen i 35 bitar och rulla till bollar. Kavla ut till en platta ca 15 cm och lägg på fyllning på ena halvan. Vik över degen och nyp ihop kanten, lägg över på plåt Upprepa. Låt jäsa 30 min på plåt. Pensla med uppvispat ägg och grädda 15-20 min i 200C.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Klart!

lördag 16 november 2013

Snabb rödvinssås

Givetvis blir rödvinssås godast gjord på egenkokt fond med rostade kalvben och rotsaker, men ibland finns inte den tiden och då kan följande paniksås vara ett alternativ.

Till 4-6 pers behövs:
3 dl fylligt rödvin
2 dl vatten
2-3 msk konc kalvfond
2 msk tomatpuré
1 tsk farinsocker
1/2 tsk mörk soja
25g smör i tärningar
Salt och svartpeppar
1 tsk maizenaredning

Koka upp vin, vatten och fond och vispa ned tomatpuré, soja och farinsocker. Red av med maizenaredning och vispa ned smöret. Smaka av med salt och peppar. Ska såsen serveras till fisk är det lämpligt att byta ut kalvfonden mot kycklingfond.

fredag 15 november 2013

Meny v 47

Vecka 47 Måndag: Lettlands nationaldag Baconpiroger med vitkålssallad och pickles Tisdag Nudelwok med kyckling, sojadressing Onsdag Morotssoppa med krutonger och hembakt bröd med ost/köttpålägg Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Torsdag Fiskgratäng med dragonsmak, potatis Fredag: Libanons nationaldag Kryddiga lammfärsbullar med tomatsås och bulgur

Laxfilé med fetaosttäcke och tomatbulgur

Detta är mat i min smak: färgstark, nyttig och god... Tyvärr var det många barn som inte vågade smaka på bulguren, det blev nog lite för spännande för dem! De som smakade gillade den dock. Laxen däremot gick verkligen hem hos de flesta barn.

Till 30 vuxen portioner behövs

30 portionsbitar av laxfilé, 90-120g
1 kg fetaost
1 l creme fraiche 34%
1/2 dl olivolja
1 tsk svartpeppar

1/2 burk krossade tomater, 1,3 kg
2 dl tomatpuré
4 l grönsaksbuljong
1/2 dl olivolja
2 l fullkornsbulgur
200g ruccola

Smula ned fetaosten i en mixer och mixa ihop med olja, peppar och creme fraiche. Bred smeten ovanpå laxfiléerna och stek i ugn 225 C i ca 15 min tills fisken når en innertemperatur på 56C.

Koka upp tomatkross med buljong och tomatpuré, mixa slät. Tillsätt bulgur och koka klart enligt förpackningen. Avsluta med olivolja och vänd ned ruccolan.

torsdag 14 november 2013

Leverbiff med gräddsås

Enligt riktlinjerna för barnomsorgens måltider ska man servera blod/levermat minst 2 ggr i månaden. Jag lagade idag dessa milda biffar på förskolan som bara innehåller lite lever och smakar som helt vanliga köttfärsbiffar!

Till 35 portioner behövs:

2kg nötfärs
650g kycklinglever
4 tsk salt
1 msk viltfond
2 tsk blandade örtkryddor: rosmarin, timjan, dragon, körvel
4 ägg
1 tsk svartpeppar
3,5 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
8 dl mjölk

Vispa ihop ströbröd, maizenamjöl och mjölken, låt svälla 10 min. Putsa och mixa kycklinglevern slät i matberedare. Blanda nötfärs, ky- lever, kryddor, salt och ägg. Blanda i ströbrödsblandningen. Låt färsen vila i kyl 30 min så att den blir fast. Forma 40 biffar och lägg på smorda plåtar. Stek i ugn 225C ca15 min.

Gräddsås:
1,5 l mjölk
1 l vispgrädde
1,5 dl kalvfond
1 dl viltfond
Svartpeppar
2 msk messmör
1/2 dl maizenamjöl+ 2 dl vatten

Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt fond och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, lingon, ättiksgurka och någon grönsak.