torsdag 14 november 2013

Leverbiff med gräddsås

Enligt riktlinjerna för barnomsorgens måltider ska man servera blod/levermat minst 2 ggr i månaden. Jag lagade idag dessa milda biffar på förskolan som bara innehåller lite lever och smakar som helt vanliga köttfärsbiffar!

Till 35 portioner behövs:

2kg nötfärs
650g kycklinglever
4 tsk salt
1 msk viltfond
2 tsk blandade örtkryddor: rosmarin, timjan, dragon, körvel
4 ägg
1 tsk svartpeppar
3,5 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
8 dl mjölk

Vispa ihop ströbröd, maizenamjöl och mjölken, låt svälla 10 min. Putsa och mixa kycklinglevern slät i matberedare. Blanda nötfärs, ky- lever, kryddor, salt och ägg. Blanda i ströbrödsblandningen. Låt färsen vila i kyl 30 min så att den blir fast. Forma 40 biffar och lägg på smorda plåtar. Stek i ugn 225C ca15 min.

Gräddsås:
1,5 l mjölk
1 l vispgrädde
1,5 dl kalvfond
1 dl viltfond
Svartpeppar
2 msk messmör
1/2 dl maizenamjöl+ 2 dl vatten

Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt fond och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenamjöl utrört i vatten.

Servera med kokt potatis, lingon, ättiksgurka och någon grönsak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar