fredag 8 november 2013

Höstgryta med nötkött och rotsaker

Fick världens segaste högrev till förskolan som fortfarande var seg efter två timmars stormkokning. En timme till behövde den! Men grytan blev mustig och god med smak av både viltfond, örter, senap och messmör. Blev ombedd att skriva ned receptet och här är det:

Till 40 barnportioner behövs:
2kg högrev i tärningar
Smör att steka i
1 kg gul lök
1 kg morot
1 kg palsternacka
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan
Salt
Svartpeppar
1,5 dl konc viltfond
2 l vatten
1 l grädde
2 msk dijonsenap
1/2 dl messmör
1 l frysta haricots vertes

Bryn köttet i omgångar i smör, krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin. Bryn även löken glansig. Lägg över allt i gryta och häll på vatten och fond. Låt sjuda 1-2h under omrörning tills köttet är mört. Skär morot och palsternacka i tärningar och lägg i grytan, låt sjuda 20 min till. Tillsätt senap, grädde och messmör, smaka av med salt och peppar. Rör sist ned haricots vertes som får bli varma. Servera med gelé och potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar