Polens nationaldag krävde skogssvampsoppa på lunchmenyn och jag fick otroligt fin blandsvamp till förskolan: kantareller, ostronskivling och stensopp. Tillsatte även lite champinjoner för att fylla ut smak och mängd. Jag mixade soppan slät för att barnen inte skulle bli petiga med svampen men det går givetvis utmärkt att servera soppan med hela bitar. Tyvärr gillade inte barnen soppan alls, jag har nog aldrig slängt så mycket mat tidigare. Men vi vuxna som åt uppskattade soppan, så laga till er!
Till 40 portioner behövs:5 gula lökar, hackade
10 stora vitlöksklyftor, hackade
500g palsternacka i tärningar
2 kg färsk blandsvamp i bitar
1 kg champinjoner i bitar
Smör och rapsolja att steka i
Salt och svartpeppar
1/2 dl kalvfond
1 dl grönsaksfond
6 l vatten
1 l vispgrädde
Saft av 1 citron
1,5 dl hackad persilja
Börja med att fräsa lök, vitlök och palsternacka i olja i en stor kastrull. Svampen steks i smör i en stekpanna tills den får fin färg, krydda med salt och peppar. Lägg över svampen i kastrullen och tillsätt vatten och fond. Sjud 30 min och mixa sedan soppan slät. Tillsätt grädde, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Vänd sist ned persiljan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar