tisdag 26 november 2013

Kålpudding

Jag brukar försöka variera menyn på förskolan så att det både blir klassisk husmanskost, asiatiskt, orientaliskt och medelhavsmat. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och reser mycket, varför det är viktigt att få möta mat från olika kukturer. Det är utvecklande även för mig själv som idag lagade kålpudding för första gången i mitt liv! Jag improviserade receptet och gjorde på mammas vis genom att blanda köttfärssmeten med brynt vitkål. Kålpuddingen serverades med brunsås, lingon och potatis och var väldigt uppskattad av framförallt de vuxna matgästerna.

Kålpudding till 40 barnportioner:
2 kg nötfärs
5 ägg
7,5 dl mjölk
2 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
4+2 tsk salt
1 tsk kryddpeppar
1 tsk svartpeppar
2 kg finstrimlad vitkål
2 msk rapsolja
2 msk ljus sirap

Stek vitkålen på ugnsplåt med olja och 2 tsk salt i 225C tills vitkålen blivit brynt. Rör om ett par gånger under tiden. Ringla över sirapen. Låt kålen svalna.

Blanda ströbröd, maizenamjöl och mjölk och låt svälla 10 min. Rör färsen med 4 tsk salt, kryddor, ägg och ströbrödsblandningen. Vänd ned vitkålen i nörfärsen och bred ut i tre stora smorda ugnsformar. Grädda tills ytan fått fin färg i 225 C, ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar