tisdag 26 november 2013

Foccaciabröd

Det här receptet arbetade jag fram när jag jobbade på en italiensk restaurang för många år sen. Nu serveras den ibland till soppan på förskolan. Receptet ger två ugnsplåtar men går bra att halvera.

100g jäst
2 l vatten 37C
2 msk salt
1 msk socker
3,5 - 3,8 l vetemjöl special
2+1dl olivolja
2 tsk rosmarin
flingsalt
2 dl oliver utan kärnor

Lös upp jästen i vatten. Tillsätt socker, salt och 2 dl olja. Blanda ned vetemjölet lite i taget samtidigt som degmaskinen knådar. Låt maskinen arbeta 10 min, detta är viktigt för att arbeta upp ett starkt glutennät för jäsningen. Låt jäsa 1h i bunken. Häll upp på två oljade plåtar. Jäs ytterligare 30 min. Ringla över 1 dl olja, strö på rosmarin och flingsalt. Tryck ned oliver försiktigt jämt över brödet. Grädda 25 min i mitten av ugnen i 175-200C.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar