Det fanns tre burkar vit sparris i skafferiet när jag började jobba på förskolan och nu var det dags att göra av med dem! Privat föredrar jag den färska varianten, men i en gratäng tycker jag att burkvarianten fungerar. Jag lyxade istället till med handskalade räkor i stuvningen! Jubel bröt ut när barnen hörde vad det var för mat :-D
Till 40 barnportioner behövs:
3,5-4 kg torskfilé i portionsbitar
1 l vispgrädde
1,5 l vatten
1,5 dl konc fiskfond
2 dl riven parmesanost
2 dl gratängost
3 små burkar sparris (280g) - spadet också!
2 dl vetemjöl+ 2 dl vatten
1 kg skalade räkor
2 msk hackad persilja
Salt och vitpeppar
Koka upp vatten, grädde, fiskfond och spad från sparrisen. Vispa ut mjölet i vatten och tillsätt under vispning. Låt sjuda 10 min. Rör ned parmesanost och smaka av med salt och peppar. Lägg upp torsken på djupa ugnsplåtar och salta och peppra. Tillaga i ugn 175C till en centrumtemperatur på 54C. Häll av vätskan som bildats. Vänd ned sparris, persilja och räkor och tag kastrullen av värmen - räkorna blir sega om de får koka. Häll på stuvningen på fisken och strö över gratängosten. Gratinera tills osten fått färg i 250C ugn, ca 10 min. Servera med ris eller potatis och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar