fredag 30 augusti 2013

Ålandspannkaka

Idag blev det Ålandspannkaka till mellanmål på förskolan. Jag fick dubbla mängden mjölk vid veckans leverans så här gäller det att servera mjölkrätter denna vecka! Ålandspannkaka är en variant av mannagrynpudding med kardemumma. Jag måste erkänna att jag tycker det såg lite trist ut och faktiskt mest smakade kardemummaskorpor, men för er som vill testa kommer receptet här: Till 10 barnportioner behövs:

1 l mjölk
1,5 dl mannagryn
1/2 dl socker
1 tsk salt
1 tsk kardemumma

dessutom:

2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
2 ägg

Koka upp mjölken och vispa ned mannagrynen. Låt puttra under vispning i 5 min. Rör ned salt, socker och kardemumma. Låt gröten svalna lite. Vispa ihop 2 dl mjölk med 1 dl vetemjöl och 2 ägg. Blanda ned detta i gröten. Häll upp i smord ungsform och grädda 40 min i 200C. Servera med bär, t ex hallon och vispad grädde.

Chokladrutor med kokostäcke

Idag införde jag begreppet "fredagskakan" på förskolan. Till oss vuxna i fikarummet alltså ;-) Jag har sett lite olika recept på dessa chokladrutor och fick också smaka dem hos en god vän. Kokostäcket och chokladkakan är faktiskt en riktigt god kombination. Det här receptet kommer från Arla (jag har tillsatt bakpulver och vaniljsocker till receptet) och innehåller mängder med smör. Resultatet blir en kaka som smakar som konfekt och bör njutas i smååå bitar. Jag har därför även skapat ett recept som inte är lika mäktigt (se version 2 denna blogg). Till en långpanna och 24 bitar behövs:
3 dl socker
175 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap 1 tsk vaniljsocker 1 3/4 dl kakao 1 nypa salt
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kokostäcke:
75g smör
1,5 dl ljus sirap
3/4 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200g kokosflingor
Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Sikta ned mjölet blandat med bakpulver, salt, kakao och vaniljsocker. Rör ned äggen ett i taget. Häll upp i smord långpanna och grädda i 20 min i 200C. Lägg alla ingredienser till kokostäcket utom kokosen i en kastrull och sjud på låg värme i 5-7 min. Det ska bli en kolasmet. Vänd ned kokosen och rör om. Bred ut över kakan och grädda ytterligare 10 min.

Chokladrutor med kokostäcke, version 2

Här kommer en lite lättare version av chokladrutor med kokostäcke som innehåller mindre smör och bygger på en socker+ ägg-emulsion. Till en långpanna, 24 bitar behövs: 3 ägg 3 dl socker 1 tsk vaniljsocker 75g smält smör¨ 1 dl mjölk 1 tsk bakpulver 1 nypa salt 1,5 dl kakao 1,5 dl vetemjöl Kokostäcke: 50g smör 3dl socker 3/4 dl vispgrädde 1/2 dl ljus sirap 1 tsk vaniljsocker Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt. Rör ned smält smör och mjölk. Blanda mjöl, salt, kakao och bakpulver, sikta ned detta i smeten. Grädda i smord långpanna 20-25 min i 200C. vispa ihop alla ingredienser till kokostäcket i en kastrull och låt sjuda 5 min. Häll över den gräddade kakan och grädda ytterligare 10 min.

torsdag 29 augusti 2013

Nasi Goreng med räkor

Jag har recept på en vegetarisk Nasi Goreng på bloggen och den här är snarlik. När barnen frågade vad det var för mat idag var det ett par barn som tyckte det lät äckligt men oj vad alla åt sen! Glöm inte dressingen, den är jättegod till.

Till 40 barnportioner behövs:
1,5l långkornigt ris
Grönsaksbuljong enligt risförpackningens vattenmängd
1 msk curry
1/2 msk gurkmeja

1/2 stort vitkålshuvud, strimlat
1 kg morötter, grovt rivna
Rapsolja
Salt och peppar
500g ärter
2 dl rostad lök
1,5 kg skalade räkor

Dressing:
2l matyoghurt
1/2 dl senap
1 dl konc apelsinjuice
Salt och peppar

Koka riset i grönsaksbuljong med curry och gurkmeja. Fördela morot och vitkål på två ugnsplåtar och droppa över olja och krydda med salt och peppar. Stek i ugn 250C ca 7-8 min. Blanda grönsakerna med ris, ärtor, räkor och rostad lök. Blanda ihop ingredienserna till dressingen och servera till.

onsdag 28 augusti 2013

Kinafärs med ingefära - storköksrecept

Den här färsen har jag publicerat i en variant tidigare men här kommer ett storköksrecept till 50 barnportioner:

4 kg nötfärs
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1 kg skivade champinjoner
2,5 kg lättkokta broccolibuketter
100g färsk finhackad ingefära
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl soja
Salt och peppar

2,5 kg nudlar

Fräs lök, vitlök, ingefära och nötfärs med salt och peppar i en stor kastrull. Tillsätt soja och sweet chili. Fräs champinjonerna i omgångar i en stekpanna och vänd ned i grytan, låt fräsa med 5 min. Tillsätt broccolibuketterna precis innan servering och ät med nudlar, soja och sweet chili.

Närodlat!

Idag kom ett barn in med en kasse äpplen från deras trädgård att servera på förskolan :-) Tror det är Transparent Blanche, mitt favoritäpple! Hur det smakade? Alldeles underbart! TACK!!!

måndag 26 augusti 2013

Picknickmuffins med flytande margarin

Jag letade efter ett recept på picknickmuffins med flytande margarin för att slippa stå och mixa i omgångar i matberedaren. Jag hittade ett som jag och arbetade om lite till receptet nedan. Idag blev det en fyllning med salami, hårdost och färsk basilika.

Till 12 medelstora muffins behövs:
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
3 dl mjölk
1 dl flytande margarin
2 msk hackade örter av t ex basilika, persilja, timjan eller oregano

Valfri fyllning av t ex:
-175g tärnad rökt skinka & 150g tärnad fetaost
- 175g strimlad salami & 150g tärnad hårdost
- 250g tärnad mozzarella & 6 strimlade soltorkade tomater
- 150g smulad chevré & 10 hackade oliver

Blanda först alla torra ingredienser. Rör ned ägg, mjölk och margarin till en jämn smet. Vänd ned valfri fyllning. Fyll muffinsformar ända upp. Grädda i 200C i 17-20 min.

lördag 24 augusti 2013

Vit chokladmousse med balsamicosirap, hallon och mandelbiskvier

Enkel dessert som är snabblagad ifall man väljer balsamicosirap på flaska och färdiga biskvier (finns t ex bra italienska varianter). Vill du göra egen balsamicosirap så karamelliserar du 2 msk socker i liten kastrull och häller sedan på 1/2 dl balsamvinäger - var försiktig, det stänker när du häller på vätskan! Låt sjuda tills sockret löser sig och låt sedan svalna.

Till 4-6 portioner vit chokladmousse behövs:

3 dl mellangrädde
200g vit choklad
1 dl matyoghurt

Smält chokladen i vattenbad. Vispa grädden och blanda med yoghurt. Vänd ned lite i taget i chokladen tills allt är blandat. Häll upp i glas och låt stå i kyl 2h. Garnera med hallon, balsamicosirap och mandelbiskvier.

Kantarell- och zucchinipasta

Snabblagad och enkel men väldigt god. Satsa på en pasta av bra kvalitét, det är verkligen värt en tia extra i en sådan här rätt med få ingredienser.

Till fyra portioner behövs:
350g torkad pasta, tex papardelle
300g färska kantareller
2 medelstora zucchini
Smör
Olivolja
Salt och peppar
Timjan
Riven parmesanost

Koka pastan al dente enligt anvisningarna, rör ned lite olivolja. Dela kantarellerna i grova bitar och stek i smör med salt, peppar och timjan. Tärna zucchinin i 3 cm stora bitar och lägg på ugnsplåt. Ringla över olivolja, krydda med salt, peppar och timjan. Rosta i ugn 250C i ca 10 min tills zucchinin fått färg. Blanda kantareller och zucchini med pastan. Servera med färskriven parmesanost.

Kräftsoppa med grillade pilgrimsmusslor och surdegskrutonger

Ikväll blev det lyxig middag i goda vänners lag med genomgående champagne till följande meny:

Kräftsoppa med grillade pilgrimsmusslor och surdegskrutonger

Kantarell- och zucchinipasta (se recept på bloggen)

Vit chokladmousse med balsamicosirap, hallon och mandelbiskvier (se recept på bloggen)

Recept på soppan följer här:

Till fyra portioner förrätt behövs:

Soppa:
Kräftskal av 1 kg kräftor
1 bit rotselleri
2 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
Svartpeppar
Fänkålsfrön
1/2 dl tomatpuré
Olja

2 dl mellangrädde
1 msk tomatpuré
Salt och peppar

Musslor:
8 pilgrimsmusslor
Olja
Salt och peppar

Krutonger:
Två skivor rågbröd med surdeg
1 msk olivolja
Salt

Fräs kräftskal och rotsakerna i oljan i en stor kastrull. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Häll på vatten tills grönsaker och skal är täckta. Låt sjuda 30 min. Sila av grönsaker och skal och låt buljongen reduceras till ca 4 dl. Tillsätt grädde och tomatpuré. Låt sjuda 10 min och smaka av med salt och peppar.

Skär brödet i två cm stora tärningar och vänd runt med olja och salt på ugnsplåt. Rosta i 250C ugn i ca 3-5 min.

Vänd pilgrimsmusslorna i olja och salta och peppra. Grilla i grillpanna, ca 1 min per sida.

Häll upp soppan i små skålar och toppa med pilgrimusslor och krutonger.

fredag 23 augusti 2013

Tonfiskröra

Jag gjorde en tonfiskröra som jag serverade till mellanmål med tomat- & dinkelbröd. Vi vuxna uppskattade röran men tyvärr var det få barn som ville smaka. För många var det säkert det första mötet med sådan, så bättre lycka nästa gång! Eftersom röran ändå var god så kommer här receptet, perfekt till baguette eller smörgåstårta!

Till 1,5l röra behövs:
1 finhackad rödlök
1 l tonfisk i olja (häll av oljan)
5 dl lätt creme fraiche
1/2 dl kapris
2 msk hackad persilja
Salt och peppar

Rör ihop. Klart!

Tips: ha gärna i lite rivet citronskal i röran!

Fredagsmys på förskolan

Jag försöker laga lite festligare mat på fredagar och idag blev det köttfärsbiff med klyftpotatis och BBQsås. Till och med jag blev nöjd med maten och jag försöker alltid sträva efter perfektion... ;-) Recept på sås och köttfärsbiffarna finns sedan tidigare på bloggen. Såsen fick idag en ton av kanel och biffarna kryddades med vitlök. Tack till den kära kollegan som tog bilen för att handla den potatis jag glömt köpa! Lunchen räddad!

Som extra fredagsbonus fick barnen kärleksmums efter mellanmålet, kvarblivna från gårdsfesten. Det hör verkligen inte till vanligheterna att barnen får sötsaker men denna dag gjordes det ett undantag. Trevlig helg!

meny v 35

Lunch meny på förskolan vecka 35 Måndag Blodpudding med knaperstekt bacon och lingonkeso Tisdag Tomatsoppa med linser, hembakt bröd med ost & köttpålägg Mellanmål: ugnspannkaka, sylt Onsdag Kinafärs med broccoli, nudlar Torsdag Nasi goreng med omelettstrimlor, räkor och rostad lök Fredag Stekt laxfilé med apelsin- och ingefärssås, potatis

onsdag 21 augusti 2013

Kärleksmums

Denna vecka har det varit tre intensiva dagar med inskolning av nya barn på förskolan. Det har varit ett härligt myller av människor och jag blev väldigt glad över att få träffa så många positiva föräldrar som värderar barnens måltider högt. Inskolningsdagarna avslutades med en gårdsfest på vilken jag tyvärr ej kunde delta, men jag bidrog med lite kärleksmums! Receptet har jag hittat på arlas hemsida och tycker det blev så gott att jag delar med mig här av det.

För ett restaurangbleck tar man en dubbel sats.

Till en långpanna (ca 30 st)  kärleksmums behövs:

Kaka:
150g smör
1,5 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Glasyr:
75g smör
3/4 dl STARKT kaffe
1/2 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker
1 dl kokos

Kaka:
Smält smöret till kakan och blanda,med mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, bakpulver, mjöl och kakao och sikta ned blandningen i äggvispet.Tillsätt smör+mjölk och blanda väl. Häll i smord och bröad långpanna. Grädda i 175C i 20 min.

Glasyr:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt kaffe. Sikta ned florsocker, kakao och vaniljsocker och blanda väl. Bred över kakan och strö över kokos.

Kyckling i dillsås

Idag lagade jag en uppskattad kycklinggryta med dillsmak och rotsaker. Lite sött var det när ett barn som ofta frågar om maten skulle återberätta för de andra barnen: "det blir dill och ris!" (men verkade helnöjd med det :-)...). Dill och kyckling kan låta som en ovanlig kombination, men tänk på kokt kalv i dillsås eller lammfrikassé med dill så förstår ni kanske idén bättre. Egentligen föredrar jag lårfilén av kyckling till grytor eftersom det blir lite saftigare, prova gärna den istället för bröstfilén. Lägg i dillen precis innan servering, annars blir den tråkig i färgen.

Till 60 barnportioner behövs:
4kg kycklingfilé i tärningar
1 kg morot i tärningar
1 kg palsternacka i tärningar
1/2 dl rapsolja
Salt och peppar
3 l mjölk
1 l grädde
3/4 dl konc kycklingbuljong
3-4 msk maizenamjöl utrört i 3 dl vatten
1/2 dl hackad dill

Lägg ut kyckling och rotsaker på ugnsplåtar och häll över rapsolja och krydda med salt och peppar. Stek i ugn 225C i 15 min. Koka upp mjölk och grädde med buljongen. Red av med maizenamjöl. Vänd ned kyckling och rotsaker i såsen. Smaka av med salt och peppar. Rör sist ned dillen. Servera med ris eller potatis.

måndag 19 augusti 2013

Meny v 34

Förskolan lunchmeny Vecka 34 Måndag Provencalsk sejfilé med tomat och oliver, couscous Tisdag Minestronesoppa, hembakt bröd med ost Mellanmål: ugnspannkaka, äppelmos med kanel Onsdag Kyckling i dillsås, ris Torsdag Vegetarisk lasagne Fredag Köttfärsbiff med barbequesås, klyftpotatis

söndag 18 augusti 2013

Tunnpannkaka på olika sätt

Tunnpannkaka älskar väl de flesta barn och här kommer ett basrecept samt lite olika förslag till att göra pannkakan nyttigare och matigare.

Basrecept, ger 8 -10 pannkakor:
3 ägg
3,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 msk smält smör
1 krm salt

Vispa ihop ägg, salt, smör och mjölk och tillsätt mjölet lite i taget under vispning. Låt gärna smeten svälla 10 min. Smörj laggen före första pannkakan, sedan behövs ej mer fett pga fettet i smeten.

Förslag (kombinera gärna olika varianter t ex spenat med solrosfrön; banan med grahamsmjöl etc)
1. Byt ut 1 dl av mjölet mot fullkornsmjöl av dinkel, graham eller råg.
2. Tillsätt 1 finriven morot eller motsvarande mängd av palsternacka, rödbeta, potatis eller zucchini
3. Tillsätt 3 msk hackad fryst spenat
4. Tillsätt 2 msk linfrö eller solrosfrön
5. Frukt: 1 finrivet äpple, 1 mosad banan, 1/2 dl blåbär eller hallon


Risottobiffar

Jättebra sätt att ta hand om överbliven krämig risotto på arborioris! Till detta recept gjorde jag en trattkantarellrisotto (se recept denna blogg) men det går bra med vilken risotto som helst. Biffarna behöver egentligen inte kryddas eftersom risotton redan är smaksatt. God smaksättning är annars olika färska örter som du hackar ned i smeten.  Trevliga tillbehör är lufttorkad skinka eller andra charkuterier, bönsallad, tomatsallad med fetaost, tomat- och avokadosallad. Eller som idag: tomatsallad med rostade pumpakärnor och balsamicosirap./p>

Till 3-4 portioner behövs:
4 dl färdig italiensk risotto
2 ägg
1/2 dl ströbröd
2 msk majsmjöl
2 msk färsk hackad persilja

Blanda alla ingredienser i en bunke och låt svälla 10 min. Stek i lika delar smör och rapsolja på båda sidor tills biffarna blir gyllenbruna.

Egen sportdryck

Jag är ju träningsfreak och älskar både gympass som Bodypump, Bodycombat och Spinning men i år har jag blivit helt löparfrälst!!! Jag ger mig gärna ut på lite längre löppass om ett par mil (och mer ska det bli;-)) och då behöver man få i sig lite energi på vägen. Det är energigivande kolhydrater som är viktiga under löparpasset. Proteinet intar du främst efteråt. Men vill man skapa en variant som fungerar som en Gainer att inta efter t ex styrketräning så kan man tillsätta proteinpulver eller aminosyror till receptet. Sportdrycker tenderar att bli löljigt dyra och efter att ha googlat runt på olika ingredienser och deras effekt så har jag skapat receptet nedan. Maltodextrin smakar inte sött, kostar runt 50-lappen kilot och finns på sportgrossister (fitnessguru, mmsports, gymgrosissten) medan dextros finns för en tjuga i livsmedelsaffären. Tänk på att sportdryck kan ha lite negativa effekter på magen, så testa dig fram om det fungerar på dig!

1 l sportdryck:
1 l vatten
3/4 dl maltodextrin
1/4 dl dextros
1 krm salt
Valfri smaksättare, jag tar 2 msk av en lime- & citrondryck

Vispa ihop. Ut och spring!

Lycka till ;-)

Delizia: gratinerade pastarullar med skinka och zucchini

Delizia är en slags "rulltårtsstubbar" av färska pastaplattor som brukar vara fyllda med kokt skinka, ost och zucchini eller aubergine. Används aubergine behöver denna stekas eller grillas först för att inte bli träig. Jag gjorde en variant av rätten till middag då jag hade överblivna lasagneplattor i kylen. Dante, 4,5 ansåg att "det här var äckligt mamma" så det blir nog inget jag gör på förskolan men vi vuxna gillade det! Mina "stubbar" blev lite för höga och smala för min stora form (och vem orkar diska den mer lämpade..?) så jag lade dem istället ner i formen. Bilden nedan visar rätten ogräddad. Vill du istället ha ett vackert rulltårtsmönster så skär du ca 3-4 cm tunna skivor av rullarna och ställer dem upp i formen. I ostsåsen ingår muskotnöt. Det är en blomma och tåls alltså oftast av nötallergiker. (Jämför t ex med jordnöt som är en baljväxt och också tåls av många nötallergiker)

Till 4 personer Delizia behövs:
5 färska lasagneplattor
200g kokt skivad skinka
1 medelstor zucchini

Tomatsås:
1 brk tomatkross
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja att steka i
Salt och peppar

Ostsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
Ca 1,5 msk vetemjöl+ 1 dl vatten till redning
Finriven muskotnöt
Salt och peppar

Gör först såserna: Fräs gul lök och vitlök glansig i olivoljan. Tillsätt tomatkross och sjud 15 min. Smaka av med salt och peppar.

Koka upp mjölk och grädde. Vispa ihop mjölredningen och häll i gräddmjölken. Koka upp under vispning. Krydda med salt, peppar och några "riv" muskotnöt. Låt sjuda 10 min. Rör ned osten som får smälta på eftervärme. Låt ej såsen koka nu, då kan osten bli seg.

Dela zucchinin rakt av på mitten och skiva den lövtunnt på längden. Salta och peppra den. Lägg ut lasagneplattorna och lägg nu på zucchiniskivor och skinka i två lager. Rulla ihop plattorna på längden och dela dem i 3-4 bitar. Häll ut hälften av ostsåsen i botten på en smord ugnsform och ställ ut stubbarna på denna. Toppa med resterande ostsås och häll över tomatsåsen. Gratinera i ugn 175C i ca 25 min. Servera med grönsallad.

Mjölkfri tunnpannkaka

Dessa pannkakor blir faktiskt riktigt bra och sprider en söt doft under gräddningen. Det är sojamjölken som är sötare i smaken än vanlig mjölk och många väljer faktiskt att köpa "sojalatte" på café just pga den söta smaken... När jag provat mig fram till ett recept på tunnpannkaka utan mjölk så har jag blivit mest nöjd med sojavarianten. Havre tyckte jag t ex gav en svårstekt smet som lätt gick sönder. Pannkakorna tenderar visserligen till att bli lite bleka i färgen eftersom mjölksockret är en viktig beståndsdel i den sk "maillardreaktionen" där sockerarter och proteiner ger en brynt färg, men det funkar ändå tycker jag.

Till 8-10 pannkakor behövs:
2,5 dl sojamjölk
2 ägg
1 dl vetemjöl
1/2 krm salt

Vispa ihop ägg, salt och mjölk. Tillsätt mjölet lite i taget och vispa smeten slät. Stek på hög temp i mjölkfritt margarin.

torsdag 15 augusti 2013

Provencalsk korvgryta

Idag kom ett par av förskolebarnen in i köket och talade om att det var god mat <3 Någon hade till och med ätit så att den fick ont i magen ! Jag hade tagit hand om några överblivna bratwurstar och gjorde en enkel gryta med tomat, bönor och zucchini. Vitlökssmaken från korven gjorde sig jättebra i grytan. Själv är jag ingen stor konsument av korv så jag pillade bort den, det blev jättegott ändå! Detta kommer jag definitivt att laga fler gånger :-)

Till 20 barnportioner behövs:

10 bratwurstar skurna i skivor
1 stor burk krossade tomater
1 l kokta stora vita bönor
2 stora zucchini i tärningar
2 msk olivolja
1/2 dl grönsaksbuljongpulver (låg salthalt)
Svartpeppar och salt
2 msk hackad persilja

Koka upp tomatkross med buljong. Tillsätt korvslantar och vita bönor. Låt sjuda 10 min. Stek zucchinin i ugn med lite olivolja, salt och peppar tills den fått lite färg, ca 7-8 min i  250C ugn. Vänd ned zucchini och hackad persilja i grytan. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta, bulgur eller couscous.

tisdag 13 augusti 2013

Meny v 33

Så var det start för höstterminen på förkolan. Här är höstens första meny: Meny Vecka 33 Måndag Hokifilé med paprikasås och ris Tisdag: Stängt Onsdag Potatis- och rotsellerisoppa med bön- och bacontopping, hembakt bröd med ost Mellanmål: pannkaka med sylt Torsdag Korvgryta med tomat, vita bönor och zucchini, pasta Fredag Potatisbullar med lingonsylt (kocken ledig :)...)

Rulltårta med äppelmos och kanel

Exakt fem minuter kräver en rulltårta i gräddningstid och den korta vispningen innan gör den nog till världens snabbaste bakverk. Och visst är rulltårta lite retro :-) Den kan varieras i det oändliga och här är en äppelvariant:

Vispa 3 ägg med 1,5 dl socker fluffigt. Blanda 2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver och vänd försiktigt ned i äggsmeten. Bred ut på bakplåtspapper på ugnsplåt. Grädda 4-5 min i 250C.

Strö ut 2 msk strösocker blandat med 1 tsk kanel på ett bakplåtspapper. Själp upp den varma rulltårtbottnen och dra av bakplåtspappret. Pensla med kallt vatten så lossar det bättre. Bred ut 1,5 dl äppelmos och rulla ihop. Låt svalna med skarven nedåt.

måndag 12 augusti 2013

Trattkantarellrisotto med paprikafräst chorizo

En riktigt bra kombination faktiskt! Chorizon var av ganska het typ med mkt paprika och detta förstärktes med tärnad paprika. Kryddningen med fänkål och rosmarin blev ett lyft! Färsk korv av typen salsiccia eller chorizo är väldigt tacksam att använda som färs i grytor, pytt och pasta. Prova!

Till 4 portioner behövs:
2 dl arborioris
1 l kycklingbuljong
1 dl förvällda trattkantareller
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl olivolja
1,5 dl riven parmesanost
2 tsk citronsaft
Salt och peppar

300g färsk chorizo
2 röda paprikor, tärnade
1/2 tsk rosmarin
1/2 tsk fänkål

Fräs gul lök och vitlök i olivoljan tills den blivit glansig. Häll på riset och fräs med en minut. Häll nu på het kycklingbuljong lite i taget under omrörning. Buljongen ska nästan ha absorberats när ny buljong tillsätts. Risotton bör ej koka mer än 20 min och ska ha lite tuggmotstånd kvar. Konsistensen ska vara krämig. Tillsätt sist osten och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Skala av hinnan från korven och skär innehållet i tärningar. Lägg i stekpanna och bryn under omrörning. Mortla och tillsätt kryddorna. När korvfärsen är brynt tillsätts paprikan som får fräsa med någon minut.

Servera med grönsallad och rödvin!

Ugnsstekt kyckling med paprika och rosmarin

Inget är väl lättare att tillaga än hel kyckling i ugn? Välj gärna en ekologisk variant. Pensla med valfri marinad och så in i ugn 175C i ca 40 min, eller tills kycklingen nått en innertemperatur på 65C. Kolla så att köttsaften är genomskinlig.

Idag blev det följande smaksättning:
1/2 dl rapsolja
1 msk paprikapulver
1 kryddmått Cayennepeppar
1 tsk salt
1 tsk rosmarin

Blanda ihop alla ingredienser och pensla kycklingen innan ugn.

lördag 10 augusti 2013

Anjos tiramisu

Tiramisu ("pigga upp mig") är en juvlig italiensk dessert som finns med lite olika smaksättningar - konjak, rom, grand marnier eller kaffelikör. Det finns också många choklad- och bärvarianter. Speciellt vit choklad med hjortron eller hallon tycker jag blir gott i Tiramisu. Det här är min variant av originalet. Eftersom jag inte gillar konjak så får denna tiramisu sin smak av Aurum, en italiensk citruslikör som går bra att ersätta med Grand Marnier. Ibland brukar jag också ha lite mörk rom i kaffet - prova det för lite mer vuxen smak!

Till 6 portioner behövs:
250g mascarpone
2 ägg delat i gulor och vitor
3 msk socker
20 savoiardikex
2 dl STARKT kallt kaffe
1 msk Aurum eller Grand Marnier

Vispa äggvitorna hårt med 1 msk socker. Vispa äggulorna med 2 dl socker till skum och vispa sedan ned mascarponen till en slät kräm. Vänd ned citruslikör och äggvitorna. Bred ut hälften av ostkrämen i en form av sockerkaksstorlek. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg ut i formen. Täck med resten av ostsmeten. Låt stå kallt några timmar, gärna över natten. Pudra över kakao vid servering.

fredag 9 augusti 2013

Wokad morot med ingefära och sesamfrön

Snabbt tillbehör till asiatiskt. Passar till såväl fisk, fågel och kött eller varför inte som en vegetarisk rätt på buffé? Tips: vänd gärna ned lite bladspenat på slutet eller strö över lite torkade alger.

Till 4 portioner behövs:
4 stora morötter
1 msk rapsolja
Några droppar sesamolja
1 msk hackad färsk i ingefära
1 tsk citronsaft
2 tsk rostade sesamfrön
Salt och peppar

Skär morötterna i sneda slantar. Woka i raps- och sesamolja på hög värme med ingefäran, salt och peppar. Häll på citronsaften och strö över sesamfrön. Klart!

tisdag 6 augusti 2013

Lasagne med tomat och linser

En enkel vardagslasagne som gillas av både stora och små. Jag brukar använda färska lasagneplattor men det går givetvis att använda torkade istället, förläng då gräddningstiden med 15 min. Lasagne mår bra av att "stå till sig" minst en kvart efter gräddningen så att den blir lite fastare.

Till 4-6 portioner behövs:

Linsröra:
1 liten gul lök, hackad
1 morot, fintärnad
3 vitlöksklyftor, finhackad
1 msk olivolja
1 brk krossade tomater
1 dl röda linser+ 1,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt och peppar

Ostsås:
4 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk vetemjöl+1/2 dl vatten
1 dl riven parmesanost
Riven muskotnöt, salt och peppar

Dessutom 200g färska lasagneplattor

Tomatsås: fräs gul lök, vitlök och morot i olivolja. Tillsätt tomatkross, buljongtärning, vatten och röda linser. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås: koka upp mjölk och grädde. Vispa ihop mjölredningen och vispa ned i mjölken. Låt sjuda 5 min under omrörning. Smaksätt med muskotnöt, salt och peppar. Vänd ned osten så att den smälter.

Varva ostsås, linsröra med lasagneplattor i en smord ugnsform.
Avsluta med ostsås. Grädda i ugn 175C i 25 minuter. Servera med grönsallad.

söndag 4 augusti 2013

Guacamole på flera sätt

Jag gör ofta guacamole eller avokadodip till såväl vardag som fest. Perfekt till grillat, fågel, fisk, hamburgare mm. En vän som bott i Texas är upprörd över att vi svenskar kallar vår avokadodip med gräddfil eller creme fraiche för guacamole. Klassisk sådan ska istället bestå av tärnad avokado, tomat, lök, lime, vitlök, chili och eventuellt koriander. Jag brukar laga båda varianterna, tycker de fyller olika funktioner men är goda båda två. Det första receptet nedan är utan creme fraiche/gräddfil, men om man önskar en krämigare variant så kan man tillsätta 1/2-1 dl av detta i receptet.

Guacamole 1/avokadodip
Till 4 portioner behövs:

3 mogna avokado
2-3 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
2 tsk pressad citron
2 msk olivolja
Salt och peppar

Kärna ur och hacka chilin fint. Pressa vitlöken. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa fluffigt. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole 2
Till 4 portioner behövs:

2 fasta avokado, tärnade
1 stor kvisttomat, tärnad
1/2 röd lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
1/2 kruka koriander, hackad
2 msk olivolja
Saften av 1/2 lime
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

fredag 2 augusti 2013

Köttfärssås med Quorn

Idag blev jag grinig när nötfärsen kostade över 110kr kilot på Hemköp och gick och plockade ett paket Quornfärs ur frysdisken istället. Visserligen också den med ett kilopris över 100 kr, men det räcker med halva vikten jämfört med köttfärs eftersom Quorn inte minskar i vikt vid tillagning. Smaken blir inte lika fyllig som med köttfärs men det kompenseras här med både bacon och köttfond. Är du vegetarian utesluter du bacon och ersätter med grönsaksfond.

Till 6 portioner behövs:
300g Quornfärs
4 skivor bacon  strimlade
Rapsolja att steka i
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora morötter i 1cm stora tärningar
1 bit rotselleri (ca 1 dl) i 1 cm stora tärningar
1 burk körsbärstomater eller vanlig tomatkross
1 köttbuljongtärning
3 dl rödvin
1/2 dl tomatpuré
Salt och svartpeppar

Fräs bacon i sitt fett och tillsätt lök, vitlök, morot och selleri samt lite rapsolja. Fräs tills löken blivit glansig. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt puttra 30 min, gärna längre. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och parmesanost.