Delizia är en slags "rulltårtsstubbar" av färska pastaplattor som brukar vara fyllda med kokt skinka, ost och zucchini eller aubergine. Används aubergine behöver denna stekas eller grillas först för att inte bli träig. Jag gjorde en variant av rätten till middag då jag hade överblivna lasagneplattor i kylen. Dante, 4,5 ansåg att "det här var äckligt mamma" så det blir nog inget jag gör på förskolan men vi vuxna gillade det! Mina "stubbar" blev lite för höga och smala för min stora form (och vem orkar diska den mer lämpade..?) så jag lade dem istället ner i formen. Bilden nedan visar rätten ogräddad. Vill du istället ha ett vackert rulltårtsmönster så skär du ca 3-4 cm tunna skivor av rullarna och ställer dem upp i formen. I ostsåsen ingår muskotnöt. Det är en blomma och tåls alltså oftast av nötallergiker. (Jämför t ex med jordnöt som är en baljväxt och också tåls av många nötallergiker)
Till 4 personer Delizia behövs:
5 färska lasagneplattor
200g kokt skivad skinka
1 medelstor zucchini
Tomatsås:
1 brk tomatkross
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Olivolja att steka i
Salt och peppar
Ostsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl riven parmesanost
Ca 1,5 msk vetemjöl+ 1 dl vatten till redning
Finriven muskotnöt
Salt och peppar
Gör först såserna: Fräs gul lök och vitlök glansig i olivoljan. Tillsätt tomatkross och sjud 15 min. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp mjölk och grädde. Vispa ihop mjölredningen och häll i gräddmjölken. Koka upp under vispning. Krydda med salt, peppar och några "riv" muskotnöt. Låt sjuda 10 min. Rör ned osten som får smälta på eftervärme. Låt ej såsen koka nu, då kan osten bli seg.
Dela zucchinin rakt av på mitten och skiva den lövtunnt på längden. Salta och peppra den. Lägg ut lasagneplattorna och lägg nu på zucchiniskivor och skinka i två lager. Rulla ihop plattorna på längden och dela dem i 3-4 bitar. Häll ut hälften av ostsåsen i botten på en smord ugnsform och ställ ut stubbarna på denna. Toppa med resterande ostsås och häll över tomatsåsen. Gratinera i ugn 175C i ca 25 min. Servera med grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar