lördag 10 augusti 2013

Anjos tiramisu

Tiramisu ("pigga upp mig") är en juvlig italiensk dessert som finns med lite olika smaksättningar - konjak, rom, grand marnier eller kaffelikör. Det finns också många choklad- och bärvarianter. Speciellt vit choklad med hjortron eller hallon tycker jag blir gott i Tiramisu. Det här är min variant av originalet. Eftersom jag inte gillar konjak så får denna tiramisu sin smak av Aurum, en italiensk citruslikör som går bra att ersätta med Grand Marnier. Ibland brukar jag också ha lite mörk rom i kaffet - prova det för lite mer vuxen smak!

Till 6 portioner behövs:
250g mascarpone
2 ägg delat i gulor och vitor
3 msk socker
20 savoiardikex
2 dl STARKT kallt kaffe
1 msk Aurum eller Grand Marnier

Vispa äggvitorna hårt med 1 msk socker. Vispa äggulorna med 2 dl socker till skum och vispa sedan ned mascarponen till en slät kräm. Vänd ned citruslikör och äggvitorna. Bred ut hälften av ostkrämen i en form av sockerkaksstorlek. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg ut i formen. Täck med resten av ostsmeten. Låt stå kallt några timmar, gärna över natten. Pudra över kakao vid servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar