söndag 4 augusti 2013

Guacamole på flera sätt

Jag gör ofta guacamole eller avokadodip till såväl vardag som fest. Perfekt till grillat, fågel, fisk, hamburgare mm. En vän som bott i Texas är upprörd över att vi svenskar kallar vår avokadodip med gräddfil eller creme fraiche för guacamole. Klassisk sådan ska istället bestå av tärnad avokado, tomat, lök, lime, vitlök, chili och eventuellt koriander. Jag brukar laga båda varianterna, tycker de fyller olika funktioner men är goda båda två. Det första receptet nedan är utan creme fraiche/gräddfil, men om man önskar en krämigare variant så kan man tillsätta 1/2-1 dl av detta i receptet.

Guacamole 1/avokadodip
Till 4 portioner behövs:

3 mogna avokado
2-3 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
2 tsk pressad citron
2 msk olivolja
Salt och peppar

Kärna ur och hacka chilin fint. Pressa vitlöken. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa fluffigt. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole 2
Till 4 portioner behövs:

2 fasta avokado, tärnade
1 stor kvisttomat, tärnad
1/2 röd lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1/2 röd chili, urkärnad och finhackad
1/2 kruka koriander, hackad
2 msk olivolja
Saften av 1/2 lime
Salt och peppar

Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar