onsdag 21 augusti 2013

Kyckling i dillsås

Idag lagade jag en uppskattad kycklinggryta med dillsmak och rotsaker. Lite sött var det när ett barn som ofta frågar om maten skulle återberätta för de andra barnen: "det blir dill och ris!" (men verkade helnöjd med det :-)...). Dill och kyckling kan låta som en ovanlig kombination, men tänk på kokt kalv i dillsås eller lammfrikassé med dill så förstår ni kanske idén bättre. Egentligen föredrar jag lårfilén av kyckling till grytor eftersom det blir lite saftigare, prova gärna den istället för bröstfilén. Lägg i dillen precis innan servering, annars blir den tråkig i färgen.

Till 60 barnportioner behövs:
4kg kycklingfilé i tärningar
1 kg morot i tärningar
1 kg palsternacka i tärningar
1/2 dl rapsolja
Salt och peppar
3 l mjölk
1 l grädde
3/4 dl konc kycklingbuljong
3-4 msk maizenamjöl utrört i 3 dl vatten
1/2 dl hackad dill

Lägg ut kyckling och rotsaker på ugnsplåtar och häll över rapsolja och krydda med salt och peppar. Stek i ugn 225C i 15 min. Koka upp mjölk och grädde med buljongen. Red av med maizenamjöl. Vänd ned kyckling och rotsaker i såsen. Smaka av med salt och peppar. Rör sist ned dillen. Servera med ris eller potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar