Tunnpannkaka älskar väl de flesta barn och här kommer ett basrecept samt lite olika förslag till att göra pannkakan nyttigare och matigare.
Basrecept, ger 8 -10 pannkakor:
3 ägg
3,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 msk smält smör
1 krm salt
Vispa ihop ägg, salt, smör och mjölk och tillsätt mjölet lite i taget under vispning. Låt gärna smeten svälla 10 min. Smörj laggen före första pannkakan, sedan behövs ej mer fett pga fettet i smeten.
Förslag (kombinera gärna olika varianter t ex spenat med solrosfrön; banan med grahamsmjöl etc)
1. Byt ut 1 dl av mjölet mot fullkornsmjöl av dinkel, graham eller råg.
2. Tillsätt 1 finriven morot eller motsvarande mängd av palsternacka, rödbeta, potatis eller zucchini
3. Tillsätt 3 msk hackad fryst spenat
4. Tillsätt 2 msk linfrö eller solrosfrön
5. Frukt: 1 finrivet äpple, 1 mosad banan, 1/2 dl blåbär eller hallon
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar