tisdag 22 oktober 2013

Blåbärslimpa med råg

En överbliven slatt blåbärssylt och havregrynsgröt blev bas för denna lyckade limpa. Riktigt grov och mustig. Degen blir blå, men brödet mer ljuslila i tonen.

Till 4 rejäla limpor behövs:
2 pkt jäst
1 l vatten
3 dl havregrynsgröt
2 dl blåbärssylt
5 dl surdeg av råg
2 dl rågkross
1 l grovt rågmjöl
2,5 l vetemjöl special
4,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja

Rör ut jästen vatten, gröt, surdeg, blåbärssylt och olja. Tillsätt salt, rågkross och allt rågmjöl. Tillsätt nu vetemjölet under bearbetning, lite i taget tills du har en deg som släpper från bunken. Jäs 40 min, gärna längre. Forma fyra limpor och jäs på plåt 30-40 min. Grädda i 200C ca 35 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar