Kärt barn har många namn och den här tårtan kallas förutom namnet ovan även för herrgårdstårta och kalastårta. Den är mångas älsklingstårta, även min! Jag gjorde denna till en kollegas födelsedag och fyllde den då med grädde och hallon, superfräscht! Lite försiktig måste man vara när man tar av bakplåtspappret så att marängen inte går sönder, annars är tårtan lättgjord.
Till en rejäl tårta, 16 bitar behövs:
Botten:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
6 äggulor
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Maräng:
6 äggvitor
3 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning:
5 dl vispgrädde
1 l hallon
Gör så här:
Rör smör och socker fluffigt och vänd ned äggulorna en i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på en plåt täckt med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna fast och tillsätt sockret lite i taget. Det ska bli en rejält hård marängsmet. Bred försiktigt ut marängen ovanpå sockerkakssmeten och strö sist på flagad mandel. Grädda i 175C i 20 min. Låt gärna tårtan stå kvar på eftervärme 30 min för en hårdare maräng. Låt tårtan svalna.
Dela botten på mitten och vänd baksidan upp med hjälp av en bricka. Dra av bakplåtspappret och lägg en halvan på tårtfat. Bred på vispad grädde och toppa med hallon. Nu lägger du på nästa tårthalva genom att vända den på samma sätt. Färdig!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar