fredag 11 oktober 2013

Klassisk köttsoppa

Nu är det säsong för rotsaker och en dag serverade jag en klassisk köttsoppa på förskolan, dock utan klimp! Barnen åt helt okej, jag tror att de vuxna uppskattade soppan mer.

Köttsoppa 40 barnportioner:
1,2 kg högrev i små tärningar
1 kg morot
1 kg palsternacka
0,5 kg rotselleri
0,5 kg kålrot
2 stora purjolökar
6 l mustig kött- & grönsaksbuljong
Salt och peppar
1,5 dl hackad persilja

Koka upp 2 saltat vatten och lägg i köttet, koka 10 min och skölj därefter av köttet i ett durkslag. Detta görs för att få bort blodrester och man slipper skumma buljongen. Koka upp buljongen med köttet och låt sjuda 1h. Skala och skär alla rotsaker i små tärningar och lägg ned i soppan. Låt sjuda ytterligare 1h. Skölj och strimla purjolöken och lägg i soppan. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt och peppar. Vänd sist ned persiljan. Servera med nybakt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar