Ikväll blev det spontanmiddag med föräldrar från dagis eftersom jag hittade en lammstek i frysen och ändå skulle laga mkt mat. Jag är verkligen usel på att följa recept men den här gången höll jag mig ända fram till mållinjen. Det enda jag tillsatt från ursprungsreceptet av Caroline Hofberg (Marocko på ett fat) är lite mer grönsaker och kikärter. Mandel hade jag inte hemma utan det byttes ut mot valnötter. Men kryddningen gjorde jag -nästan- exakt, förutom att jag minskade ned 1/2 tsk på spiskummin eftersom jag tycker att den kan ta över ibland. Det smakade verkligen Marocko om grytan, inte alls som om jag lagat den!
Till 8 portioner behövs:
800g lammstek i 2 cm tärningar
2 gula lökar, hackade
Smör att steka i
Salt och svartpeppar
5 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1 msk pressad citron
3 vitlöksklyftor, pressade
1,5 msk finhackad ingefära
0,5g saffran
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 liten zucchini i grova tärningar
1 liten aubergine i grova tärningar
Olja att steka i
1 liten brk kikärter
14 osvavlade torkade aprikoser
1 dl valnötter
Stek köttet i omgångar i en stekpanna med salt och peppar tills det blivit brynt. Lägg över i kastrull och tillsätt kryddor, lök, citron, vatten och fond. Låt koka minst 1h. Fräs aubergine och zucchini i olja med salt och peppar. Lägg över i kastrullen tillsammans med aprikoser, kikärter och valnötter. Låt puttra 10 min till. Servera med couscous.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar