Butternutpumpa är verkligen fantastiskt god, både som råkost, rostad i ugn eller som här i en soppa med härliga örtkrutonger.
Till 30 barnportioner behövs:
3 butternutpumpor
2 stora sötpotatisar
1 kg morot
5 gula lökar, hackade
1/2 dl rapsolja
5,5 l vatten
Saft av 1 citron
1/2 msk sambal oelek
1 dl konc kycklingfond
5 dl grädde
Salt
Fräs löken mjuk i rapsolja i en stor kastrull. Skala och hacka alla grönsaker, lägg i kastrullen och tillsätt vatten, fond och citronsaft. Koka 20 min och mixa slät. Tillsätt grädde och smaka av med salt.
Örtkrutonger:
1 limpa ljust surdegsbröd
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 msk blandade torkade örter- timjan, rosmarin, oregano, dragon
Skär brödet i tärningar och lägg på djup ugnsplåt. Ringla över olivolja, häll på salt och kryddor. Vänd runt krutongerna i detta. Rosta i 225C ugn ca 15 min, låt dem gärna stå kvar på eftervärme så att de blir knapriga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar