fredag 18 oktober 2013

Morotssoppa med chili och surdegskrutonger

Denna soppa är en ganska ordinär sak men som får hetta från chilin. Den verkliga behållningen kommer från krutongerna, som är fantastiskt goda! De gör sig bra även i en sallad.

Till 4-6 portioner behövs:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili utan kärnor
2 msk majsolja
8 stora morötter
2 stora palsternackor
1,5 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
Salt och peppar

6 skivor surdegsbröd av råg
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk blandade örtkryddor, tex rosmarin, timjan, oregano, basilika

Hacka lök, vitlök och chili fint och fräs i olja. Tillsätt rotsakerna i grova tärningar. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Koka 15 min och mixa soppan slät. Häll ned grädden och smaka av med salt och peppar.

Tärna brödet i 2cm stora bitar och lägg i ugnsform. Vänd runt med olja, salt och kryddor. Rosta i ugn 225C tills brödet får fin färg,  ca 7-8 min. Låt gärna brödet stå kvar på eftervärme i 10 min för riktigt knapriga krutonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar