Denna soppa är en ganska ordinär sak men som får hetta från chilin. Den verkliga behållningen kommer från krutongerna, som är fantastiskt goda! De gör sig bra även i en sallad.
Till 4-6 portioner behövs:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili utan kärnor
2 msk majsolja
8 stora morötter
2 stora palsternackor
1,5 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 kycklingbuljongtärning
3 dl vispgrädde
Salt och peppar
6 skivor surdegsbröd av råg
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk blandade örtkryddor, tex rosmarin, timjan, oregano, basilika
Hacka lök, vitlök och chili fint och fräs i olja. Tillsätt rotsakerna i grova tärningar. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningarna. Koka 15 min och mixa soppan slät. Häll ned grädden och smaka av med salt och peppar.
Tärna brödet i 2cm stora bitar och lägg i ugnsform. Vänd runt med olja, salt och kryddor. Rosta i ugn 225C tills brödet får fin färg, ca 7-8 min. Låt gärna brödet stå kvar på eftervärme i 10 min för riktigt knapriga krutonger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar