måndag 29 december 2014

Janssons frestelse

Jag älskar Janssons frestelse och min egen brukar vara väldigt uppskattad. Det är oerhört rogivande tycker jag att stå och strimla potatis till smala stavar. Min Jansson är ingen bantarmat direkt, men med en god sallad av grönkål, rödkål eller brysselkål till så blir det lite mer balanserat. Grebbestads ansjovis naturligtvis och gärna lagrad ett år i kyl - köp nästa års julansjovis nu!!! Ett tips som jag tagit till mig från kändiskocken Mannerström. Många fräser löken glansig innan den läggs i formen, men jag tycker inte att det behövs. Lite kuriosa: ansjovis innehåller lite av kryddan sandelträ vilket ger den rosa färgen.

Till 4-6 portioner behövs:
10 stora potatisar av mjölig sort
2 gula lökar, hackade
1 brk ansjovis inkl spadet
2 dl grädde
4 dl mjölk
3 msk ströbröd
25 g smör
Rejält med salt och peppar

Smörj en ugnsform. Strimla potatisen mkt fint och lägg hälften i ugnsformen. Salta och peppra. Fördela finhackad lök över och lägg sedan ut ansjovis. Täck med resterande potatisstrimlor. Salta och peppra igen. Häll på ansjovisspad, grädde och mjölk. Strö över ströbröd och klicka över smöret. Grädda i 200C i ca 45 min.

Glöggbröd

Idag hade jag lite lättglögg över och skapade en slags vörtlimpa utan vört som blev jättebra. De vörtlimpor man köper i butik är förfärligt tråkiga tycker jag, saknar brödskorpa och kan vara både för söta och lite beska av alla kryddorna. Tyvärr bakade jag på en höft så jag har inget exakt recept, men jag gjorde ungefär enligt följande:

4 dl kall glögg och 2 dl surdeg vispades ihop med 1/2 pkt jäst, 2 tsk salt, 1/2 dl mörk sirap, 1/2 tsk kanel, 1 tsk pomerans, 1/3 tsk nejlika, 2 tsk salt, 1 tsk kinesisk soja (för färgens skull) samt 2 msk rapsolja. Tillsatte 1 dl russin och ca 3 dl grovt rågmjöl samt så mkt vetemjöl special som behövdes för att få en klibbfri deg. Knådade i degmaskin och lät jäsa 1,5 h. Formade två limpor som fick jäsa ca 45 min. Gräddade i 200C i 30 min.

Japaninspirerad laxrulle med färskost och plommonsås

Rökt lax har de flesta i kylskåpet runt jul och då maken fick en korg med ostar från sitt jobb innehållandes bl a Brilliant Savaraint (den gräddiga färskosten) gjorde jag denna laxrulltårta. Med noriark, rostade sesamfrön och en spännande plommonsås blev det en jättegod förrätt. Laxrullen håller sig bra i frys och kan skivas upp vid behov - en skiva tinar på 30 min. Såsen håller sig en vecka i kyl. En perfekt förrätt att förbereda mao.

Till 8 portioner behövs:
1 noriark (sushiark av sjögräs)
500g rökt lax i tunna skivor
200g färskost med mkt smak
1 msk rostade sesamfrön

Lägg ut noriarket och lägg laxskivorna som ett täcke. Fördela färskosten ovanpå och rulla ihop som en rulltårta. Fukta arket med vatten i slutet för att klistra ihop rullen. Linda in i plastfolie och lägg i frys 2 h. Skiva i cm-tjocka skivor och låt tina på tallriken. Servera med plommonsås och rostade sesamfrön.

Plommonsås :
2 dl lättillglögg
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk råsocker
5 färska röda plommon i bitar
1 stjärnanis
1 kanelstång
2 piripiri
2 msk hoisinsås

Sjud plommon med alla ingredienser utom hoisinsåsen tills nästan all vätska kokat bort. Plocka upp de hela kryddorna och mixa slät. Tillsätt hoisinsås och låt svalna.

Laxpudding

Resterna av julens lax gör sig perfekt i en laxpudding, speciellt som man ofta har lite kokt potatis över. Jag serverar aldrig skirat smör till, känns helt onödigt. Däremot har jag gärna en skvätt grädde i äggstanningen för att få lite krämighet.

Till portioner behövs:
8 kokta potatisar i skivor
400g rökt/rimmad lax i skivor
1 finhackad gul lök
2 msk hackad dill
6 ägg
3 dl mjölk
2 dl grädde
Salt och peppar

Fördela hälften av potatisskivorna i smord form. Lägg laxen, hackad lök och dillen ovanpå. Täck med kvarvarande potatis. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk med salt och peppar. Grädda i ugn 200C. I 35-40 min.

Kycklingrisotto med svartkål, curry och fetaost

En vardagslunch jag svängde ihop då jag hade lite kokt ris i kylen och tog lite av det som fanns helt enkelt!  Började med att fräsa 1 näve skuren svartkål i olja med curry och lite salt. Vände ned riset och lite strimlad kycklingfilé. Tärnad fetaost och rostade solrosfrön ovanpå och en morotssallad med apelsin till. Gott, snabbt och nyttigt!

Hälsosam rödbetssallad med kapris och yoghurt

En alldeles fantastiskt god rödbetssallad som jag improviserade ihop till lunchen idag. Den rödbetssallad som finns att köpa i butik tycker jag är ganska hemsk och är väldigt fet med sin majonnäsbas. Ibland köper jag en liten förpackning och blandar ut den med lättcreme fraiche/yoghurt, äpple samt hackad lök och då blir den bättre. Idag hade jag dock ett par färska rödbetor som behövde lite omsorg och skapade denna sallad som är både god och nyttig med rårivna morötter och matyoghurt. Denna kommer jag garanterat göra igen, perfekt till skinka, köttbullar och prinskorv men även gott till panerad kyckling eller kikärtsbiffar.

Till 6 portioner behövs:
2 medelstora färska rödbetor, grovt rivet
1 liten gul lök, finhackad
1 litet äpple i små tärningar
3,5 dl matyoghurt
1,5 msk kapris
1/2 msk kaprisspad
Salt och peppar

Blanda allt och låt gärna mogna ett par timmar i kyl.

lördag 6 december 2014

Spaghetti med ostronskivling, grönkål och pinjenötter

Ostronskivling är en otroligt matig svamp med god smak. Jag använder den gärna i wok eller till pastarätter. Grönkål är otroligt nyttigt och går att använda precis som spenat i mängder av rätter. Denna pastarätt är riktigt snabb och tar max 15 min att laga! Servera med en god parmesanost.

Till fyra portioner behövs:
350g spaghetti
150g ostronskivling i grova strimlor
4 dl grovt skuren grönkål med stjälkarna borttagna
1 röd paprika i tärningar
2 vitlöksklyftor
1 msk rostade pinjenötter
2 msk olivolja

Koka spaghettin enligt förpackningen. Fräs svampen hårt i olivolja och tillsätt hackad vitlök då den fått färg. Vänd ned paprika och grönkål och låt det fräsa med någon minut. Rör sist ned nykokt spaghetti och strö över pinjenötter.

Lax - & spenatpaj med grahamsbotten

Lax och spenat är en underbar kombination och denna matiga paj är lätt att göra. Jag serverade med en sallad på avokado, cocktailtomater, rödlök, citronsaft, olivolja och salt och peppar.

Till 4 portioner behövs:

Pajdeg:
100g mjukt smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1 nypa salt

Fyllning:
200g varmrökt lax i stora bitar
125g fryst bladspenat
1 gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl riven parmesanost
Salt och peppar

Kör mjöl med smör och salt i en matberedare till en deg. Tillsätt ev 1-2 tsk vatten om degen är smulig. Tryck ut i pajform och pilla med gaffel. Förgrädda i 12-15 min i 225C.

Fräs lök glansig i olja och rör ned spenaten i stekpanna. Salt och peppra. Lägg ovan pajdegen och fördela laxen ovanpå. Strö över parmesanost. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde med salt och peppar. Häll över pajen och grädda ca 25 min i 225C tills äggstanningen har stelnat.

söndag 30 november 2014

Laxfilé med tzatsiki och ugnsrostade potatisar samt bladspenat

Ibland är det enkla det goda och den här rätten kräver minimal arbetsinsats.

Till fyra portioner behövs:
Fyra portioner laxfilé
Salt och peppar

Tzatsiki:
10 cm gurka, grovriven och urkramad
2 vitlöksklyftor, pressade
3 dl matyoghurt
1/2 dl creme fraiche 34%
Salt och peppar

800 g småpotatis med skal
1 msk olivolja
80 g färsk bladspenat
Salt och peppar

Lägg potatisen hel i en ugnsform och vänd runt med olivolja och salt. Rosta i ugn 25-30 min 225C. Lägg i spenaten och vänd runt med salt och peppar tills den blir mjuk.

Ugnsbaka laxen med salt och peppar till en centrumtemp på 54C.

Blanda ingredienserna till tzatsikin och smaka av med salt och peppar.

Servera med citron.

söndag 23 november 2014

Rödbetsbiffar med solrosfrön och halloumi

Rödbetor är verkligen en spännande rotsak som kan användas till spånga mycket. Jag grovriver ofta rödbetor och blandar med rostade frön och vinägrette till råkost. Dessa biffar blev till en dag när jag hade lite kokt potatis över. Riktigt saftiga och matiga är de och ger rejäl mättnadskänsla. Servera med färsk bladspenat och lite hummus eller matyoghurt smaksatt med rostad spiskummin.

Till 4 portioner behövs:
2 stora rödbetor, grovt rivna
1 palsternacka, grovt riven
4 kokta potatisar, fint rivna
1 dl ströbröd
1/2 dl maizenamjöl
150g halloumiost, grovt riven
2 msk rostade solrosfrön
Salt
Svartpeppar

Blanda alla ingredienser och forma 8 biffar som steks ca 3 min per sida i rapsolja.

Hemmagjorda fiskpinnar med räk- & avokadoröra

Jag lagar ofta hemmagjorda fiskpinnar av frysta torskblock (av bättre kvalitet). Barnen älskar det och de får dessutom i sig lite fisk när de äter dessa till skillnad från köpta fiskpinnar som mest består av panering. Jag skär torskblocket knappt tinat i rejäla bitar, panerar och steker i en blandning av smör och rapsolja. Idag blev det en lyxig räk - & avokadoröra till samt kokt potatis, bladspenat och sockerärtor.

Till fyra portioner behövs:
1 pkt fryst torsk, 400g
1 ägg+1 msk vatten
1,5 dl ströbröd
1,5 dl vetemjöl
Salt och peppar

Rapsolja och smör att steka i

150g skalade räkor
1 fast avokado i tärningar
1/2 gul lök, finhackad
1/2 msk hackad dill
1 msk löjrom
2,5 dl lätt creme fraiche
Salt och peppar

Skär torskblocket i 8-10 bitar och vänd i ägget uppvispat med lite vatten och salt. Panera i en blandning av mjöl, ströbröd och rejält med salt och svartpeppar. Stek i omgångar i stekpanna på medelvärme i lika delar smör och rapsolja. Blanda alla ingredienser till röran och smaka av med salt och peppar.

söndag 9 november 2014

Chokladtryffelkaka med rostade frön och flingsalt

En mäktig kaka/tårta som räcker till 12 bitar. Otroligt spännande smakkombination med rostade frön och salt ovanpå. Kanel ger också en extra touch. Servera med vispad grädde och varför inte lite salt kolasås till också! Kakan bör helst stå kallt till nästa dag innan den äts för att bli saftig och tryffelaktig. Den går jättebra att frysa om man inte har så många gäster!

200g mörk choklad
200g smör
4 ägg
3,5 dl råsocker
4 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
4 dl vetemjöl
1 msk rostade sesamfrön
1 msk rostade solrosfrön
1 msk rostade pumpafrön
1/2 tsk flingsalt

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och bryt ned chokladen i bitar och rör ned i det varma smöret så att den smälter. Blanda ned i sockerblandningen. Vänd ned mjöl, vaniljsocker och kanel. Häll upp i en smord och bröa springform och strö över rostade frön och salt.  Grädda 25-30 min i 175C. Kakan stelnar när den kallnar.

fredag 7 november 2014

Pumpabiff

Goda och saftiga biffar av kokt potatis och lite riven.pumpa. Servera med en matig sallad, fetaost och tzatsiki.

Till 2 portioner behövs:
2 stora kokta potatisar
2 dl riven pumpa
1/2 dl ströbröd
2 msk maizenamjöl
1 ägg
1/2 tsk malen koriander
Chiliflakes
Salt

Blanda alla ingredienser och låt smeten svälla 30 min. Forma biffar som steks i lika delar olja och smör till en gyllene färg.

Pumpamuffins

Efter att ha karvat ur fruktkött ur den obligatoriska pumpalyktan till Halloween stod jag med lite pumpakött över. Eftersom jag tycker att pumpasoppa blir godare på butternutpumpa så bakades istället dessa kryddiga muffins med mycket smak av pepparkaka. De blir godast om de görs dagen innan och får stå och bli lite saftiga.

Till 20 muffins behövs:
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära
1,5 dl rapsolja
4,5 dl riven pumpa

Topping:
60g mjukt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200g philadelphiaost
Finrivet skal av 1/3 apelsin

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och pumpa. Blanda alla torra ingredienser och rör ned i smeten. Häll upp i muffinsformar och grädda 25 min i 175C ugn. Låt svalna. Vispa smör och färskost slätt. Sikta ned florsocker och vispa igen. Smaksätt med apelsinskal och vaniljsocker. Bred på muffinsen och förvara i kyl.

onsdag 5 november 2014

Brysselkål med saffran- & chilidressing

Hösten är tid för härliga rotsaker, pumpa och kål av alla de slag. Mat som är färgstark, god och nyttig! Brysselkål upplevs av många som besk men själv tycker jag den gör sig bra med lite sötsyrliga dressingar. Koka den lätt knaprig och häll på t ex en vinägrette med honung och valnötter medan kålen är varm så suger den åt sig smaken bättre. Saffran och apelsin är en klassisk smaksättning till brysselkål som lyfter den till nya höjder. Idag gjorde jag istället en dressing med saffran, chili och äpple som blev riktigt god. Servera till stekt fläskkotlett eller varför inte julskinkan!

Till 4-6 portioner behövs :

500g färsk brysselkål
1 pkt saffran
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
1/2 tsk chiliflakes
2,5 dl lätt creme fraiche
1 grönt äpple i tärningar
1/2 gul lök, finhackad

Salt

Ansa kålen och dela de största i halvor. Koka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Lös upp saffran i kokande vatten och rör ned vitvinsvinäger, chiliflakes och lök. Rör ned creme fraiche och smaka av med salt. Rör ned äpple och den nykokta kålen. Låt gärna salladen dra ett par timmar i kyl innan servering.

söndag 19 oktober 2014

Pepparbiff

Jag gillar att steka kött på låg temperatur i ugn. Det tar visserligen lite tid men resultatet blir oerhört mört och saftigt. Dagens middag bestod av en bit helstekt biffrad med massor av nymald svartpeppar, en mustig rödvinssås och klyftpotatis med färsk rosmarin. Mums! Köttet bryntes inte ens först (jag var lite lat...) utan saltades och pepprades runtom. I med en stektermometer inställd på 58C och så in i ugn 125C (ca 1 h beroende på vikt). När köttet nått önskad temperatur fick det vila 20 min i aluminiumfolie då stekningen avstannar -  kärntemperaturen stiger då ett par grader ytterligare.

torsdag 16 oktober 2014

Kolja på en bädd av bladspenat med parmesancreme

Otroligt enkel och god är denna vardagsrätt med italienska smaker. Det går att använda vilken vit fisk som helst - torsk, sej, hoki går också bra. Men resultatet blir givetvis bäst med färsk fisk. Mycket vitlök och parmesanost gör spenaten vinvänlig och det fungerar bra både med vitt vin eller ett lättare rött till denna fisk. Servera med ris, potatis eller potatismos.

Till fyra personer behövs:
150g färsk bladspenat
3 stora vitlöksklyftor
1 msk smör
Salt och svartpeppar

600g färsk koljafilé

2,5 dl kokbar creme fraiche
1 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar

Fräs pressad vitlök i smör och vänd ned bladspenat. Krydda med salt och peppar. När bladspenaten sjunkit ihop läggs den i en ugnsform. Fisken skärs i portionsbitar och läggs över spenaten. Koka upp creme fraiche och smält ned osten. Smaka av med salt och peppar. Häll över fisken och gratinera i 225C ugn till en centrumtemp på 56C.

söndag 12 oktober 2014

Helstekt fläskkotlettrad med rödvinssås och risottokaka

Fläskkött blir ofta torrt och tråkigt om man steker det en aningens för länge och därför är det så viktigt att använda en stektermometer. Genom att först bryna köttet i stekpanna och sedan ugnssteka på låg temperatur får man ett oerhört saftigt resultat som är värt väntan.

Idag använde jag en "rub" som jag blandat tidigare av paprikapulver, cayennepeppar, oregano, spiskummin, koriander och salt. En hemmagjord grillkrydda helt enkelt. Fläskköttet gneds in med denna rub och bryntes först runtom i smör och sedan in i ugn på 100C i ca 1,5 h tills köttet nått en centrumtemp på 68C. Därefter lindades köttet in i folie -temperaturen stiger då ett par grader till - och fick vila 15 min, varpå stekningen avstannar och köttsaften inte rinner ut då man skär upp köttet.

Rödvinssåsen gjorde jag genom att först rosta 3 grovt skurna vitlöksklyftor, 1 morot i tärningar, 1/2 gul lök i grova bitar, en kvist rosmarin samt en miniskiva habanerochili. Häll på 3 dl rödvin, 1 msk tomatpuré, 3 dl vatten och 2 köttbuljong-tärningar med låg salthalt. Låt sjuda 1 h. Mixa och sila av såsen. Koka upp, red av med 1-2 tsk maizenamjöl utrört i vatten samt vispa ned 30 g smör i såsen.

Risottokakan var gjord på en rest av saffransrisotto med habanero, vitlök, vitvin och massor med parmesan. 1 l färdig risotto blandades med 1 dl fryst bladspenat, 1/2 grovt riven zucchini som saltats och kramats ur, 1 ägg, 1/2 dl ströbröd, 1 msk maizenamjöl. Blanda ihop allt och häll i en smord springform. Grädda 20-25 min i 225C.

Habanero - och galangalmarinerade betor

Till vardags gör jag ofta egna fiskpinnar av fryst torskblock som jag skivar och panerar. Barnen älskar dem tillsammans med ett hemlagat potatismos och en kall sås. Till oss vuxna gjorde jag dessutom och slags pickles på lättkokta betor, morot och haricots vertes. Den mår bra av att stå och dra ett dygn i kylen för mer smak - då blir den riktigt het! Servera den även som tillbehör till lax, kyckling och kött. Här kommer receptet:

Till portioner behövs:
2 gulbetor
2 polkagrisbetor
1 stor morot
150g färska haricots vertes, delade i tre delar
1 rödlök grovt hackad

1 dl ättiksprit
2 msk socker
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 habanero chili finhackad utan frön
1 msk galangalrot finhackad

Skala och tärna rotsakerna i stora tärningar. Koka dem lätt i saltat vatten och lägg i haricots vertes de sista två minuterna. Grönsakerna ska vara krispiga. Lös upp salt och socker i ättiksprit och vatten. Rör ned chili och galangal samt rödlök. Häll över de varma grönsakerna och låt dem svalna i marinaden.

onsdag 8 oktober 2014

Möte med kamutvete

Jag går ju som bekant i gång på allehanda bönor, frön och spännande sädesslag. Häromdagen hittade jag helt kamutvete i butikshyllan och det kunde jag givetvis inte motstå. Jag har tidigare använt mig av helt vete, korn och dinkel som jag kokt och fräst med grönsaker. Det tar 45 min -1 h att koka dessa sädesslag men i gengäld får man ett alternativ till ris, bulgur och couscous som är otroligt rikt på fiber och mineraler. Nu var det alltså dags att testa kamutvete. Det fick först koka i grönsaksbuljong enligt bruksanvisningen - 40 min. Då var det fortfarande alldeles för hårt. Efter närmare 90 minuter hade vetet blivit tuggvänligt, om än lite gummiliknande. Det verkade nu som om det inte skulle gå att få mjukare eftersom det inte sög åt sig mer vätska. Jag hällde av buljongen och lät vetet ånga av. I en wok fräste jag nu lök, vitlök, zucchini, chili och färsk rosmarin. Vände ned vetet i detta och smakade av med lite japansk soja. Gott tyckte jag och matgästen men maken vägrade äta :) Till kamutvetepilaffen serverade jag en prosciuttolindad torskrygg med rosmarin och en parmesanostdressing.

Nä, det blir nog ingen repris på kamutvetepilaff, det blev lite för mycket tuggmotstånd. Resten av det hela kamutvetet malde jag i kaffekvarnen och bakade ett gott surdegsbröd på!

torsdag 2 oktober 2014

Wokad tofu med chili och thaibasilika

Tofu finns i både mjuka (sk sidentofu) och hårda varianter och säljs även i rökt eller marinerad form. Tofu görs på sojabönor och är proteinrikt och mångsidigt eftersom det inte smakar så mycket i sig själv och alltså är tacksamt att sätta sin egen prägel på. Jag gillar den bäst i misosoppa eller i en wok där den får dra åt sig av en kryddig sås. 

 Till 4 portioner behövs: 
400g tofu i stora tärningar 
2 msk chilipasta med thaibasilika 
2 msk rapsolja 
1 msk finhackad ingefära 
2dl strimlad purjolök 
2 msk tomatpuré 
2 dl vatten 
2 msk japansk soja 
1 msk risvinäger 
2 msk hackade rostade cashewnötter 

 Fräs tofun i rapsolja med ingefära och chilipasta. Rör ned tomatpuré, vatten, soja och risvinäger. Vänd sist ned purjolök som bara får bli varm och toppa med cashewnötter.

Hoisinmarinerade kycklingklubbor med jordnötssås och asiatisk vitkålssallad

Detta gillar både barn och vuxna, styrkan i jordnötssåsen kan varieras uifrån önskemål. Salladen till är jättegod och passar till flera asiatiska rätter och är egentligen en vitkålssallad som får lite asiatisk touch med sesam. Servera med jasminris eller basmatiris.

Till 4 portioner behövs:
8 kycklingklubbor (drumsticks)
1/2 dl hoisinsås
1/2 dl chilisås
2 msk kinesisk soja
Svartpeppar
1 tsk torkad ingefära
Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Vänd runt och ligga i kyl minst 2 h. Stek i 225C ugn ca 35 min, tills kycklingen når en innertemp på 85C.

Jordnötssås (räcker till 8 p, går bra att frysa)
1 gul lök, hackad
3 vitlökssklyftor
1 msk finhackad ingefära
1 röd chilifrukt, finhackad utan kärnor
1 msk rapsolja
1 brk kokosmjölk
2 msk kinesisk soja
3/4 dl chilisås
3 dl saltade rostade jordnötter

Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i rapsolja tills det är glansigt. Häll på kokosmjölk, chilisås, soja och jordnötter, låt sjuda 5 min och mixa slät. späd ev med vatten och smaka av med mer soja och chili.

Asiatisk vitkålssallad med sesamolja
1/4 vitkålshuvud, finskuren
1 morot, finriven
1 näve kokta haricot vertes
1 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja 1 tsk sesamolja

Knåda vitkålen med saltet tills den blir mjuk och vätskar sig. Tillsätt övriga ingredienser och låt stå och dra 30 min.

Kalvfärsbullar med thailändsk smak och kryddig vitkål

Stora kalvfärsbullar stekta i ugn med thailändska kryddor serverades med jasminris och vitkål fräst med en stark koreansk jäst sojabönscurrypasta. Mums! Hittar ni inte den jästa currypastan så kan den bytas ut mot vanlig röd currypasta och lite japansk soja.

Till 4 portioner behövs:
500g kalvfärs
1 ägg
1 msk maizenamjöl
2 tsk rostade sesamfrön
2 msk finskuren purjolök
1,5 msk chilipasta med thaibasilika
1 liten morot, finriven
1 msk hackad galangalrot 
1,5 msk ketcap manis (söt soja)
1 msk japansk soja

Blanda alla ingredienser och forma 8 stora bollar som steks i ugn 225C i ca 25 min, tills de fått fin färg.

Vitkålsfräs:
1/4 vitkålshuvud, finstrimlad
2 msk rapsolja
1 msk jäst röd currypasta på sojabönor
1 näve sockerärtor skurna på snedden 1/2 msk rostade sesamfrön
salt

Fräs currypastan i olja och tillsätt övriga ingredienser. Bryn vitkålen på riktigt hög värme tills den får färg. Smaka av med salt.

Långlunch med tofu- & rödbetssallad och laxbiffar

Lyxlunch med Emma bjöd på en oerhört spännande förrätt med tunnskivad polkagrisbeta, rödlök, tärnad sojamarinerad tofu med sesamfrö och tunnskivat äpple. Fantastiska smaker ihop! Till huvudrätt bjöds asiatiska laxbiffar med galangal, habanero och purjolök. En dip med lätt creme fraiche, wasabi och honung till samt jasminris och wokade grönsaker.

Mumsig pizza med salami och grönsaker

Barnen hade en kompis på besök och jag tänkte att varsin pizza där de själva får välja topping skulle vara lämpligt att bjuda på till middag. Mina barn valde mixad mild tomatsås, mozzarella och strimlad kokt skinka, medans kompisen valde att avstå från tomatsås och ville ha vanlig hårdost och lite tärnad falukorv. Smaken är verkligen olika! Till vuxenpizza bjöds det lite extrakryddad tomatsås, mozzarella, rödlödlök, champinjoner, röd paprika och färsk basilika. Mums!

Asiatisk lunch med dumplings, matbanan och torskfrikadeller

Min kära vän och fd kollega Emma och jag brukar ses och göra "här är ditt kylskåp" hos varandra. Det resulterar i riktigt smaskiga luncher, ofta med flera rätter. Eftersom vi båda har en fabläss för asiatisk mat blir det ofta sådana inslag. Vi har också infört traditionen "den otippade ingrediensen" som ska vara en liten utmaning att tillaga. Senast blev det galangalrot, i tisdags matbanan! Lunchen bestod av en helt underbar soppa med torskfrikadeller i buljong med ingefära, limeblad och chili. Till varmrätt bjöds dumplings med nötfärsfyllning, kryddad med chili, ingefära, soja, vitkål och purjolök. Riktigt mumsigt. Jag kan verkligen tipsa om den perfekta dumplingsdegen: 5 dl vetemjöl och 2,5 dl kallt vatten som knådas ihop. Matbananen hamnade i en gryta med kokosmjölk, spiskummin, röd curry och färsk mynta tillsammans med potatis, svartkål och tärnad tomat. Gott och spännande! Ett lyxigt oolongthé serverades till maten. Tack för en härlig lunch Emma!

måndag 15 september 2014

Linsbiffar med alger och tofu

Barnen var över hos en kompis så jag passade på att laga lite vegetarisk hälsokost till middag. Jag hade purjolök, alger och tofu kvar från gårdagens misosoppa. Dessutom fanns kokt ris och en jordnötssås som serverades till. Alltså blev det spännande japanska smaker även till dagens middag. Ris är bra att blanda ned i mixade biffar gjorda på baljväxter eftersom de blir väldigt saftiga.

Till 6 stora biffar behövs:
2 dl kokt jasminris
2 dl torkade gröna linser
5 dl grönsaksbuljong
1 dl strimlad purjolök
2 tsk torkade wakamealger
1/2 msk rostade sesamfrön
1/2 dl tofu i tärningar
1 röd chili, hackad
1 msk japansk soja
1 ägg
2 msk maizenamjöl
1/2 dl ströbröd

Koka linserna i grönsaksbuljong i 30 min. Häll av och låt svalna. Mixa linserna med alla övriga ingredienser och låt svälla 10 min. Forma biffar och stek i lika delar smör och rapsolja 2-3 minuter på båda sidor.

söndag 7 september 2014

Halloumi- & avokadosallad med chili

En matig sallad som passar bra till grillad kyckling, lax, kött eller bara med lite brytbröd. Jag brukar ibland tärna ned Halloumi kall i olika sallader och osten smakar jättebra även så.

Till 4 portioner behövs:
2 avokado i tärningar
3 tärnade kvisttomater med borttaget kärnhus
1 finhackad röd chili
1 liten rödlök, finhackad
1 burk svarta bönor, avrunna
1 frp Halloumi i tärningar
Saft av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
Salt
Svartpeppar

Blanda alla ingredienser och låt gärna stå och mogna i kyl 1h.