Kock på förskola med tre egna barn som lagar all världens mat och älskar att baka. Här skriver jag om mat från vardag till fest och en del om mat för barn. Färgstark, god och hälsosam mat är mitt signum!
tisdag 30 april 2013
Pizzascones
Satsen ger 10 stora portionscones:
100g smör i tärningar
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk oregano
4 dl mjölk
150g rökt skinka i tärningar
100 g ost i tärningar
Mixa i matberedare smör, mjöl, oregano, bakpulver och salt till en smulig massa. Tillsätt mjölken och låt maskinen knåda samman till en deg. Lägg degen i en skål och knåda in skinka och ost. Forma bollar med två matskedar och lägg på bakplåtspapper. Grädda 15-20 min i 200C ugn.
måndag 29 april 2013
Sötsur sås
Idag gjorde jag en gryta med fläskkött i sötsur på förskolan. Större delen av barngruppen åt jättebra, andra var lite mer försiktiga. Jag har lärt mig att grytor kan vara lite svårt för barnen och brukar bara ha högst ett par grönsaker med för att det inte ska bli för rörigt. Denna gång blev det - utöver strimlad picnicbog - även röd paprika och ananas. Jag gjorde en bas av sötsur sås som jag sedan vände ned övriga ingredienser i. Detta är ett basrecept på sötsur sås som kan användas till gryta eller som sås på sidan. Jag silar bort ingefäran och vitlöken för att såsen ska bli "klar".
Till 40 barnportioner behövs:
2,5 l kycklingbuljong
2 msk finriven färsk ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl tomatpuré
1 dl ättiksprit 10%
1- 1,5 dl socker
salt och peppar
1 dl maizenamjöl+ 2 dl vatten att röra ut det med
Koka upp buljongen med ingefära och vitlök. Låt dra 20 min, sila sedan buljongen. Koka upp pånytt och tillsätt tomatpuré, ättika och socker. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.
Grova limpor
Riktigt lyckade blev dessa limpor med bulgur, rågkross, linfrö och solrosfrön. Mörk sirap och brödkryddor ger god smak och gör att brödet uppskattas av många.
Till fyra rejäla limpor behövs:
100 g jäst
1 l vatten 37C
1/2 dl rapsolja
1/2 dl mörk sirap
3 dl surdeg av råg
5 tsk salt
1 tsk malen fänkål
1 tsk malen anis
1 tsk malen kummin
1,5 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1,5 dl rågkross
3 dl grovt dinkelmjöl
3 dl grovt rågmjöl
+ vetemjöl special ca 1,3 kg
Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt olja, sirap, brödkryddor, salt, linfrö solrosfrön och rågkross. Tillsätt dinkel- och rågmjöl. Nu låter du brödmaskinen gå och tillsätter så mkt vetemjöl special att degen släpper från bunken och går att hantera för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1h. Dela degen i fyra delar och forma limpor. Jäs på plåt i 30 min. Grädda i 225C ca 35 min.
lördag 27 april 2013
Örtbakad hoki med citronsås
Denna rätt åt barnen massor av när det serverades till lunch på förskolan! Barnen älskar fisk - när de får höra att det blir fisk till lunch brukar de jubla och springa och berätta för sina kompisar. Hoki är en ganska "matig" fisk och ett bra alternativ till torsk. Det strössel med örter som jag täcker fisken med i detta recept är ett väldigt enkelt sätt att göra fisk lite mer spännande. Vill man så kan man tillsätta andra örter eller varför inte rivet skal av olika citrusfrukter och hackad chili för variation.
Till 40 barnportioner behövs:
3,5 kg hokifile skurna i portionsbitar
3 tsk salt
Örtströssel:
2 dl ströbröd
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad persilja
1/2 krm vitpeppar
2 msk olivolja
Lägg fisken på ugnsplåtar, salta. Blanda alla ingredienser till strösslet. Det ska bli en smulig massa. Strö strösslet över fisken. Gratinera 15 min i 250C, eller tills fisken nått en inner-temperatur på 56C. Servera med citronsås och ris samt valfria grönsaker.
Citronsås, 40 barnportioner:
1 l vatten
1 l vispgrädde
2 dl konc fiskfond
1 krm vitpeppar
salt
finrivet skal av 4 citroner
saft av 1 citron
1/2 dl maizenaredning + 2 dl vatten
Koka upp vatten och grädde. Tillsätt fond och citronskal. Låt nu såsen stå och "dra" ca 30 min så att den tar smak av citronskalet. Koka upp igen och red av till önskad tjocklek med maizenamjöl utrört i vatten. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
Hummus med chili
Hummus är något som jag brukar variera efter behovet. Basen är alltid kikärter, vitlök och olivolja samt något syrligt. Ibland smaksätter jag med vitlök, persilja och citronskal. Andra gånger kan det bli lime och färsk koriander. Idag blev jag tvungen att dela med mig av en hummus som gjorde succé hos barnen trots sin hetta! Min treåriga Molly stod faktiskt och åt med sked direkt ur skålen :-)
Hummus till 4-6 personer:
1 tetra kikärter, 380g kokta
saft av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
1/3 dl vatten
1/2 krm malen spiskummin
1/2 krm chiliflakes/torkad chili
1/2 krm salt
3 pressade vitlöksklyftor
Mixa allt och smaka av med salt. Passar bra till grillat, på buffén eller som smörgåspålägg.
fredag 26 april 2013
Jordgubbssmoothie
Detta är ett perfekt mellanmål och går alldeles utmärkt att göra på frysta jordgubbar. I dessa tider med gulsotsvarning vid konsumtion av frysta bär gör du dock rätt i att hetta upp bären först och låt dem sedan svalna.
Till en kanna på 1,5l behövs:
8 dl naturell yoghurt
3 dl jordgubbar
2 dl mjölk
ev. 1/2 msk honung beroende på bärens sötma
Mixa, klart!
Grönärtsoppa med räkor
Dagens soppa var uppskattad och serverades med räkor. Det är verkligen snabbmat detta, bara att koka upp och mixa!
Till 40 barnportioner behövs:
4 gula lökar, finhackade
3 msk rapsolja
1 dl kycklingfond
1 dl grönsaksfond
4 l vatten
2,5 kg gröna ärtor
1 l mjölk
8 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Fräs löken glansig i olja. Häll på vatten och tillsätt buljong. Låt koka upp. Häll i ärtorna, låt sjuda någon minut. Mixa slät med stavmixer. Tillsätt mjölk och grädde. Smaka av med salt och peppar. Servera med räkor till. Till 40 barn går det åt 2 kg skalade räkor.
Bulgurbullar
Jag fick av misstag "black bulgur" till förskolan. Det är väääldigt mkt fullkorn och alldeles brunt. Inte den mest lätt-tillgängliga varianten för någon som aldrig ätit bulgur m.a.o. Jag brukar istället använda det i brödbaket och gör bl. a. dessa tuggiga bullar som passar bra till soppa.
Till 48 bullar behövs:
3 dl fullkornsbulgur+6 dl kokande vatten
100g jäst
1 l vatten 37C
2 dl surdeg av råg
1/2 dl mörk sirap
5 tsk salt
2 tsk mald koriander
5 dl dinkelmjöl
+ vetemjöl special, ca 2 l
Dag 1:
Koka upp vattnet och häll över bulguren. Låt svälla till dag 2. Häll ab den vätska som ev. ej sugits upp.
Dag 2:
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sirap, surdeg, koriander och salt. Vänd ned bulgur och dinkelmjöl. Tillsätt specialvetemjöl under tiden som degmaskinen går. Du ska ha så mkt mjöl att degen inte klibbar och går att knåda för hand, ca 1,8-2 l. Låt jäsa 1 h. Dela degen i fyra bitar och rulla ut till längder som delas till 12 bullar. Jäs på plåt 30 min. Grädda 15 min i 225C ugn.
Grekisk färsbiff med tzatziki och klyftpotatis
Barnen älskar färsbiffar till lunch och det går åt massor... Denna dag gjorde jag en grekisk variant där jag kryddade upp basreceptet på köttfärslimpa/ biffar på denna blogg med 1 msk oregano och två pressade kung solo-vitlökar.
Till detta lite klyftpotatis som rostats med olivolja, salt, paprikapulver och timjan. Räkna två potatisar per person, klyfta och lägg ut på ugnsplåt med olja och kryddor. Rosta 25 min i 225C.
Servera med en klassisk tzatziki. Jag brukar ta 2 dl matlagningsyoghurt, 2-3 pressade vitlöksklyftor, 15 cm gurka som rivits grovt, saltats ur och pressats på vätska. Blanda allt i en skål. Till detta salt och peppar samt en tesked olivolja.
Barnen på förskolan brukar normalt vara lite försiktiga med kalla såser men upptäckte att det var gott att doppa potatisen i tzatzikin och kom t.o.m. för påfyllning :-)
torsdag 25 april 2013
Tysk potatissallad
Det enda tyska med den här potatissalladen är nog saltgurkan men jag serverade den till Bratwurst så det lät bra :-) Måste erkännas att det nog bara var ett enda barn som gillade den men jag tycker den är fantastiskt god. Vuxenmat m.a.o...
Till 4-6 vuxenportioner behövs:
1 kg kokt, skalad och tärnad potatis
1 grönt äpple i 1 cm-stora tärningar
1/2 liten purjolök, finskuren
2 saltgurkor i 1/2 cm-stora tärningar
1 msk kapris
2 msk hackad persilja
2 tsk dijonsenap
3 dl gräddfil
1 dl lätt creme fraiche
Salt
Svartpeppar
Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Låt gärna dra några timmar innan servering. Servera till kallskuret, grillat eller korv.
Färglaboration
Ha lite kul med barnen och gör en färglaboration med rödkål. Lägg lite rödkål i vanligt vatten och du får lila-blå färg, i vatten med tillsats av vinäger eller citron blir färgen rosa. Kålen reagerar blixtsnabbt så det blir lite som trolleri...:-)
Rödkålssallad med rostade solrosfrön
Rödkål är verkligen supergott att ha som råkost och förtjänar ett bättre öde än att vara tillbehör till julskinkan. De rostade solrosfröna i salladen smakar som nötter och det är perfekt när man ska laga nötfritt. Salladen gör jag även på grovriven morot, prova det också!
1/2 rödkålshuvud, ca 600g
1/2 dl vitvinsvinäger
3/4 dl olivolja
1/2 dl rostade solrosfrön
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
Skiva rödkålen tunnt i matberedare eller med osthyvel. Blanda med övriga ingredienser. Låt gärna stå ett dygn.
Meny v 18
måndag 22 april 2013
Fullkornspizza
Pizza är alltid en hit hos barn och så även dagens fullkornsvariant på förskolan. Jag toppade med strimlad skinka och mozzarellaost. Den här pizzan är av panpizza-typ och blir rejält matig genom sitt fullkornsinnehåll. Om man vill kan man göra tunnare bottnar och degen räcker då till dubbla mängden plåtar.
Deg till fyra ugnsplåtar pan-pizza (räcker till 40 barn):
200 jäst
2 l vatten 37C
2 msk salt
1 dl olivolja
5 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
+ ytterligare specialvetemjöl tills degen är hanterbar, ca 2 kg
Rör ut jästen i vatten och olja. Tillsätt salt och det grova mjölet. Häll på specialvetemjöl lite i taget samtidigt som degmaskinen knådar. Fortsätt med detta tills degen inte kladdar längre, den ska gå att knåda för hand. Låt jäsa 1 h. Dela upp degen i bitar och kavla ut. Lägg på oljad plåt och lägg på tomatsås (recept nedan), valfri topping och ost. Grädda 15-20 min i 250C ugn.
Tomatsås:
4 gula lökar, finhackade
1 kung solo vitlök, pressad
1/2 dl olivolja
2,5 kg tomatkross (1 stor brk)
1 msk torkad oregano
1/2 dl grönsaksbuljongpulver
3/4 tsk svartpeppar
Salt
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatkross, buljong och kryddor. Låt puttra 1h.
Hemgjord risifrutti med jordgubbssås
Jag brukar försöka variera mellanmålet på förskolan och idag gjorde jag en version av risifrutti. Lite mindre söt och med mixade jordgubbar istället för sylt, alltså lite nyttigare. Jag kokade en vanlig risgrynsgröt men utan kanelstång och rörde ned lite socker och vaniljsocker. Lät den sedan svalna och blandade med vispad grädde och matyoghurt.
Till 40 barnportioner behövs:
5 dl grötris
1 l vatten
2 tsk salt
1,8 l mjölk
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
3 dl matyoghurt
Koka upp grötriset med vatten och salt i 10 min. Tillsätt mjölken och låt sjuda ca 40 min. Rör ned socker och vaniljsocker och låt svalna. Vispa grädden och rör ned den och yoghurt i den kalla gröten.
Servera med en sås på jordgubbar:
1 kg frysta jordgubbar
1/2 dl socker
1 tsk pressad citron
Låt jordgubbarna tina med socker och citronsaft i en kastrull. Ta av från värmen och mixa slät. Låt svalna.
fredag 19 april 2013
Fiskgratäng med dragonsmak
Den ser inte mycket ut för världen den här fisken men barnen åt helt slut på maten idag! Dragonfisk får väl närmast betraktas som en klassiker i skolmatssammanhang. Här är min version, till 40 barnportioner behövs:
3 kg Alaska polock eller annan vit fisk
2 tsk salt
Dragonsås
2 l mjölk
3 dl vispgrädde
1,5 dl flytande fiskbuljong
2 krm vitpeppar
salt
1 msk torkad dragon
2 dl riven parmesanost
1,5-2 dl maizenamjöl till redning
Lägg ut fisken på ugnsplåt, strö över saltet. Gör såsen enligt följande:
Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt fiskfond och kryddor. Red av med maizena som blandats ut med vatten till önskad tjocklek. Sjud 5 min. Tillsätt osten och smaka ev av med mer salt. Häll såsen på fisken och gratinera i ugn 175C tills fisken nått en innertemperatur på 54C. Det tar ca 15 min. Servera med ris eller potatis, ärter och tomatklyftor.
torsdag 18 april 2013
Mazarinkaka med bär
En lättbakad kaka som gjordes till personalfikat på förskolan. Lätt att variera med olika bär!
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200g riven mandelmassa
3/4 dl flytande margarin
1 tsk vaniljsocker
3 dl bär, tex hallon och jordgubb
Vispa ägg, vaniljsocker och socker fluffigt. Vänd ned margarin och mjölet blandat med bakpulver. Blanda i mandelmassa. Häll i en smord och bröad form. Toppa med bären. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min i 175C. Lägg ev på folie sista 10 minuterna.
Meny v 17
onsdag 17 april 2013
Dinkelbröd med morot
På begäran kommer här recept på ett bröd jag brukar servera till mellanmål på förskolan. Det här brödet är lätt att tycka om och innehåller mycket nyttigheter. Ibland tillsätter jag även solrosfrö i degen. Brödet håller sig saftigt länge genom tillsatsen av morot och surdeg.
Till fyra rejäla limpor behövs:
100g jäst
1 l vatten, 37C
3 dl surdeg av råg
1/2 dl olivolja
1/2 dl flytande honung
4 tsk salt
1 dl skalade solrosfrön ( kan uteslutas)
3 dl riven morot
500g grovt dinkelmjöl
Ca 1,2 kg vetemjöl special - tillsätt så mkt att degen går att bearbeta för hand!
Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt surdeg, olja och honung. Rör ned morötter och solrosfrön. Tillsätt saltet och mjölet lite i taget tills du har en hanterbar deg. Kör degmaskinen 5 minuter. Låt jäsa under bakduk 1h. Forma 4 limpor och lägg på plåtar. Jäs ytterligare 35-40 minuter. Grädda i ugn 225C i 30 min.
Basrecept köttfärslimpa/biffar
Idag bjöds köttfärslimpa och en varm örtsås till lunch på förskolan. Barnen åt vuxenportioner av maten så det var mkt uppskattat. Köttfärslimpa är ett bra sätt att göra mat till många utan för mycket arbetsinsats. Nedan följer ett basrecept på köttfärslimpa (eller gör biffar!) som du kan variera i det oändliga med olika smaksättningar.
Till 40 barnportioner behövs:
3kg nötfärs
5 ägg
4,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 l mjölk
Förslag på smaksättning:
-3 tsk timjan + 5 pressade vitlöksklyftor
-1/2 dl dijonsenap+1dl hackad persilja
-2 dl knaperstekt bacon
-500g stekta champinjoner
-1 dl strimlade soltorkade tomater+ 1 kruka finskuren basilika
-1 dl hackade oliver+ 1 dl fetaost i tärningar
-1 msk spiskummin+ 2 msk sambal oelek
o.s.v
Gör så här:
1. Blanda ströbröd, maizena och mjölk, låt svälla 15 min
2. Knåda köttfärsen med saltet
3. Tillsätt ägg, ströbrödsblandning, peppar samt valfri smaksättning
4. Smörj två ugnsplåtar och forma fyra köttfärslimpor. Använd vatten på händerna så blir de släta och fina
5. Stek i ugn 200C ca 45 min, till en innertemperatur på 75C.
Alternativt kan du göra biffar, blir ca 48 st som du steker i 250C ugn 15- 20 min.
måndag 15 april 2013
Barn och grönsaker
Vegetarisk Nasi Goreng - en hit!
Idag lagade jag en vegetarisk Nasi Goreng som både barn och personal uppskattade. Det är så oerhört roligt när barnen kommer ut i köket med tomma skålar för påfyllning och extra nöjd blir jag om det då serveras vegetariskt. I dagens Nasi Goreng tillsatte jag omelett för att ge den ett mer matigt innehåll, men man kan också servera kokta ägg i klyftor istället. Vill man äta kött kan man t ex tillsätta räkor, kyckling och skinka. Bara några minuter innan lunchen skulle serveras improviserade jag ihop en kall dressing som visade sig bli lyckad. Jag hade velat ha något med mango chutney i, men kylen bjöd på senap och apelsinjuice som visade sig fungera jättebra ihop med matlagningsyoghurt! Glöm inte den rostade löken som är oerhört viktig för smaken.
Till 40 barnportioner behövs:
Omelett
20 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1dl vatten
Ris
2l långkornigt ris
vatten enl risförpackningen (3l i mitt fall)
grönsaksbuljong till vattnet enl förpackning
2 msk madrascurry
Grönsaker
2 kg morötter, grovstrimlade
1,5 kg brytbönor
0,5 kg vitkål, finriven
2 tsk salt
vitpeppar
Rapsolja
+ 2 dl rostad lök
Gör så här:
1. Koka riset i grönsaksbuljong med tillsats av curryn.
2. Vispa ihop äggen med vatten, salt och peppar. Stek i två stora stekpannor. Låt svalna och skär sedan i centimetertjocka bitar.
3. Lägg ut grönsakerna på 4 ugnsplåtar med lite olja, salt och peppar på. Stek i ugn 250C ca 10 min.
4. Blanda det nykokta riset med grönsakerna direkt på plåtarna. Vänd ned omelett och rostad lök sist av allt.
Servera med en apelsin- och senapsdressing:
2 l matlagningsyoghurt
1/2 dl vanlig senap
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1/2 tsk salt
vitpeppar
Blanda ihop allt med en visp. Klart!
Banan- och apelsinsmoothie med picknick-muffins
Till ca 1,5l behövs2 mogna bananer
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 l naturell yoghurt
2 dl mjölk
Mixa allt i kanna och njut!
Picknick-muffins med salami och ost, recept inspirerat från Arla
Till 10 st muffins behövs:
100 salami i strimlor
2 dl tärnad hårdost
100g smör i tärningar
1/2 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
4 dl mjölk
1 ägg
Blanda smör med mjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Tillsätt mjölk och ägg. Mixa till en lös deg. Blanda i salami och ost. Fyll muffinsformar till hälften. Grädda 12-15 min i 225C.
TIPS:
Byt gärna ut en del av mjölet mot fullkornsmjöl, t ex dinkel.
Variera med andra typer av fyllningar, t ex fetaost och oliver, soltorkad tomat och mozzarella o s v
söndag 14 april 2013
Latmansstek
För den bekväme eller upptagne är det praktiskt med kött som sköter sig själv i ugnen. Idag satte jag in en lammstek i ugnen på 100C och gick sedan iväg och tränade. Hade inte ens brynt den i stekpannan innan, bara kryddat med salt, peppar och persillade. När jag kom hem 1,5h senare hade steken precis nått 65C. Blev perfekt!!! Serverades med arboriorisotto, tomatsallad och fetaost samt givetvis massor med rödvin :-)
Fröknäcke
Detta recept fick jag av en pedagog på förskolan och det måste ni absolut testa. Det är superenkelt att göra och blir oerhört nyttigt. Gott att knapra som det är eller till en bit ost. Som alltid har jag gjort om receptet lite. I originalet ingår hela 1 dl olja men jag tyckte det blev alldeles för mkt och tycker att 2 msk räcker bra. Jag använde hela linfrön istället för krossade och jag har också tillsatt 1dl melonkärnor, vilket kan uteslutas. För den hälsomedvetne kan pshylliumfrön säkert tillsättas med gott resultat.
Till en ugnsplåt behövs:
2 dl maizena majsstärkelse
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrö
1 dl melonkärnor
1/2 dl linfrö
1tsk salt
2 msk rapsolja
2,5 dl kokande vatten
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll på olja och vatten och rör om ordentligt. Lägg bakplåtspapper på en djup ungsplåt och bred ut gröten. Grädda 1h i 150C i mitten av ugnen. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt sedan i bitar.
fredag 12 april 2013
Meny v 16
torsdag 11 april 2013
Kycklingpasta med soltorkade tomater
Storköksvarianten, 40 barnportioner:
2,5 kg kycklingfílé, putsad och skuren i 2 cm stora tärningar
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitlökspulver
Lägg kycklingbitarna på ugnsplåt och häll över olja, vänd runt med salt och kryddor. Stek i ugn 200C 10-15 min. Dessa läggs sedan över i den färdiga såsen nedan.
Bechamelsås med ost och grädde:
2 l mjölk 3%
0,5 l vispgrädde
ca 2 dl vetemjöl som vispas med vatten till toppredning
1/2 dl flytande kycklingfond
2 dl riven parmesanost
2,5 dl strimlade soltorkade tomater i olja
ev. salt och grovmalen svartpeppar
Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt toppredningen till önskad konsistens och låt sjuda 5 min. Tillsätt kycklingfond och parmesanost. Vänd ned de soltorkade tomaterna samt kycklingen med dess sky från ugnsplåten. Låt allt puttra 10-15 min. Smaka av med mer salt och peppar. Severa till nykokt pasta med riven parmesanost.
Hemmavarianten, 4 port:
500g kycklingfilé, putsad i tärningar
2 vitlöksklyftor
salt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
1 msk kycklingfond
4 dl mjölk 3%
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl + vatten vispat till toppredning
2 msk strimlade soltorkade tomater i olja
1/2 dl riven parmesanost
Fräs kycklingen med hackad vitlök, salt och peppar i en traktörpanna. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka upp. Häll på toppredning och låt sjuda 5 min. Vänd ned soltorkade tomater och parmesanost. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera till nykokt pasta med riven parmesanost.
onsdag 10 april 2013
Den perfekta ugnspannkakan!
Efter lunchsoppa serveras alltid pannkaka till mellanmål på förskolan och jag gör då ugnspannkaka. Barnen äter med händerna från en serviette och idag njöt flera barn av mellis ute i vårsolen som äntligen börjar visa sig!
Idag lyckades jag äntligen få till Den Perfekta Ugnspannkakan!!! Faktiskt inte helt enkelt eftersom man måste anpassa recept, ta hänsyn till plåtar och ugnens funktion, tid för gräddning osv. Efter att ha testat och skrivit om receptet i några veckor blev det äntligen bra. Här kommer receptet som är beräknat efter storköksugn och sådan plåtar, men testa gärna 1/4 av receptet för hemmabruk. Nästa gång busar jag till det med lite grahamsmjöl också;-)
18 ägg
3 tsk salt
3,2 l mjölk ,3%
18 dl vetemjöl
Vispa ägg och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa i mjölet. Tillsätt sedan resten av mjölken. Låt stå i kyl och "svälla" två - tre timmar. Häll upp på fyra smorda ugnsplåtar. Grädda 35-40 min i 175C. (Här får ni nog anpassa tid och temp i receptet efter er egen ugn).
torsdag 4 april 2013
Meny vecka 15
Tacofisk...?
Måste säga att jag var oerhört skeptiskt när jag skulle laga dagens lunch men jag hade fått tipset från mina barns förskola där kocken berättade att barnen älskar denna fisk. Grundreceptet består av lika delar grädde och mjölk som blandas med salsa och tacokrydda, bred på fiskfilé och på med krossade nachos och riven ost. Jag gjorde min egen variant som faktiskt blev riktigt god!!!
Till 40 barnportioner behövs:
3 kg vit fiskfilé i portionsbitar som läggs på djup ugnsplåt, salta på fisken ( ca 2 tsk)
Såsen:
1 l mjölk
5dl grädde
ca 2 dl vetemjölsredning
2 dl riven parmesanost
5 dl tomatkross
5 dl creme fraiche, 34%
2 dl tacokrydda
Koka upp mjölk och grädde, häll i redning och sjud 10 min. Tillsätt ost, tomatkross, creme fraiche och tacokrydda. Häll över fisken. Täck med krossade nachos och riven ost. Gratinera i ugn 200C ca 15 min, tills fisken har nått en innertemp på 54C. Servera med kokt potatis.
Banankaka
Recept från Arla som jag modifierat lite blev fika i personalrummet härom veckan. Jättegod, med lagom mycket banansmak.
75 g flytande marg
1/2 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2 mogna bananer
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Väbd ned mjölk, margarin och mosad banan. Rör ned kryddor och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i smord form. Grädda i 175C 50 -60 min.
Grahamsfrallor
Enkla grahamsfrallor som passar både till soppa och mellanmål. Jag använder ofta en rejäl skvätt surdegskultur i bröddeg för att spara in jästid och ändå få god smak.
Till 45 frallor behövs:
1 l ljummet vatten, 37C
3 dl surdeg av råg
100g jäst
1 dl rapsolja
1/2 dl flytande honung
3 tsk salt
7 dl grahamsmjöl
2-2,2 l specialvetemjöl
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt surdeg, olja och honung, grahamsmjöl samt nästan allt vetemjöl. Knåda i maskin 5 min och tillsätt saltet. Knåda ytterligare 5 min. Tillsätt ev mer mjöl, degen ska gå att knåda och forma för hand utan att kladda. Låt jäsa under bakduk 45 min. Forma frallor. Jag brukar baka ut långa rullar som sedan skärs i bitar för att spara tid. Låt jäsa på plåt 30 min. Grädda i 225C ugn, ca 15 min.
onsdag 3 april 2013
Matsedel v. 14
Hemmarostad mysli
Den här myslin serverar jag till yoghurt vid mellanmål på förskolan. Lite elakt är det när man rostar den i ugnen, för den doftar som om man bakar kanelbullar... Barnen brukar komma och fråga vad som doftar så gott!
Blanda på en ugnsplåt:
5dl havregryn
1dl kokos
1dl solrosfrö
1 tsk kanel
Tillsätt en blandning av:
2 msk flytande honung
1/2 dl rapsolja
1/2 dl vatten.
Rör om ordentligt så att allt blir genomfuktat. Rosta i ugn 200C ca 15 min, rör om under tiden flera gånger.
Låt svalna och blanda sedan med:
1 dl russin
1 dl linfrö
2,5 dl cornflakes
Färdigt!
Förvara torrt.
Hemgjord ostkaka
Till en ugnsform lagom till 8 vuxna behövs:
5dl keso
5 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl parmesanost, riven
Vispa ägg, vaniljsocker och socker. Rör ned keso, grädde och mjölk. Blanda i mjöl och ost. Häll i smorda ugnsformar. Grädda i 200 C i 45-50 min. Servera med vispad grädde och sylt.
Pasta med tomat- och auberginesås
"Det blir pasta med tomat- och grönsaksås!"
"...men vad mer?" undrade barnen då.
"Det blir pasta med vegetarisk sås, man behöver inte äta kött i alla måltider" svarade jag.
Barnen såg mycket förbryllade ut och verkade inte helt nöjda med svaret. Hur som helst, den här vegetariska pastasåsen var uppskattad av både stora och små på förskolan idag. Jag trodde att barnen skulle pilla bort grönsakerna men de åt med god aptit!
För sås till 34 barnportioner behövs:
4 gula lökar, hackade
2 kung solo vitlök, hackad
1 röd chili,utan kärnor, finhackad
3 kg tomatkross
1/2 dl grönsaksbuljongpulver
Fräs lök och chili i olivolja. Tillsätt tomatkross och buljong. Sjud 20 min. Mixa med stavmixer. Tillsätt i såsen 4 st tärnade auberginer som saltats ur och rostats i ugn med olivolja, salt och svartpeppar i 225C ca 15 min. Färdigt! Servera med nykokt pasta och parmesanost.