lördag 27 april 2013

Örtbakad hoki med citronsås

Denna rätt åt barnen massor av när det serverades till lunch på förskolan! Barnen älskar fisk - när de får höra att det blir fisk till lunch brukar de jubla och springa och berätta för sina kompisar. Hoki är en ganska "matig" fisk och ett bra alternativ till torsk. Det strössel med örter som jag täcker fisken med i detta recept är ett väldigt enkelt sätt att göra fisk lite mer spännande. Vill man så kan man tillsätta andra örter eller varför inte rivet skal av olika citrusfrukter och hackad chili för variation.

Till 40 barnportioner behövs:
3,5 kg hokifile skurna i portionsbitar
3 tsk salt

Örtströssel:
2 dl ströbröd
0,5 dl hackad dill
0,5 dl hackad persilja
1/2 krm vitpeppar
2 msk olivolja

Lägg fisken på ugnsplåtar, salta. Blanda alla ingredienser till strösslet. Det ska bli en smulig massa. Strö strösslet över fisken. Gratinera 15 min i 250C, eller tills fisken nått en inner-temperatur på 56C. Servera med citronsås och ris samt valfria grönsaker.

Citronsås, 40 barnportioner:

1 l vatten
1 l vispgrädde
2 dl konc fiskfond
1 krm vitpeppar
salt
finrivet skal av 4 citroner
saft av 1 citron
1/2 dl maizenaredning + 2 dl vatten

Koka upp vatten och grädde. Tillsätt fond och citronskal. Låt nu såsen stå och "dra" ca 30 min så att den tar smak av citronskalet. Koka upp igen och red av till önskad tjocklek med maizenamjöl utrört i vatten. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar