måndag 15 april 2013

Vegetarisk Nasi Goreng - en hit!

Vegetarisk mat är både nyttigt, billigt och resurssnålt ur ett miljöperspektiv. Det är därför viktigt att vänja barn vid vegetarisk kost och inte minst för att den är så god!!! Jag har som mål att servera en vegetarisk rätt till lunch varje vecka på förskolan. Många gånger innehåller dessa rätter bönor eller linser för att nå högre proteinhalt. Andra gånger innehåller den vegetariska rätten ägg, mjölk eller ost för att utgöra en balanserad måltid. De gånger maten inte innehåller mjölk eller ost brukar jag istället servera lättmjölk som måltidsdryck.

Idag lagade jag en vegetarisk Nasi Goreng som både barn och personal uppskattade. Det är så oerhört roligt när barnen kommer ut i köket med tomma skålar för påfyllning och extra nöjd blir jag om det då serveras vegetariskt. I dagens Nasi Goreng tillsatte jag omelett för att ge den ett mer matigt innehåll, men man kan också servera kokta ägg i klyftor istället. Vill man äta kött kan man t ex tillsätta räkor, kyckling och skinka. Bara några minuter innan lunchen skulle serveras improviserade jag ihop en kall dressing som visade sig bli lyckad. Jag hade velat ha något med mango chutney i, men kylen bjöd på senap och apelsinjuice som visade sig fungera jättebra ihop med matlagningsyoghurt! Glöm inte den rostade löken som är oerhört viktig för smaken.

Till 40 barnportioner behövs:

Omelett
20 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1dl vatten

Ris
2l långkornigt ris
vatten enl risförpackningen (3l i mitt fall)
grönsaksbuljong till vattnet enl förpackning
2 msk madrascurry

Grönsaker
2 kg morötter, grovstrimlade
1,5 kg brytbönor
0,5 kg vitkål, finriven
2 tsk salt
vitpeppar
Rapsolja

+ 2 dl rostad lök

Gör så här:
1. Koka riset i grönsaksbuljong med tillsats av curryn.
2. Vispa ihop äggen med vatten, salt och peppar. Stek i två stora stekpannor. Låt svalna och skär sedan i centimetertjocka bitar.
3. Lägg ut grönsakerna på 4 ugnsplåtar med lite olja, salt och peppar på. Stek i ugn 250C ca 10 min.
4. Blanda det nykokta riset med grönsakerna direkt på plåtarna. Vänd ned omelett och rostad lök sist av allt.

Servera med en apelsin- och senapsdressing:
2 l matlagningsyoghurt
1/2 dl vanlig senap
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1/2 tsk salt
vitpeppar

Blanda ihop allt med en visp. Klart!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar