onsdag 17 april 2013

Dinkelbröd med morot

På begäran kommer här recept på ett bröd jag brukar servera till mellanmål på förskolan. Det här brödet är lätt att tycka om och innehåller mycket nyttigheter. Ibland tillsätter jag även solrosfrö i degen. Brödet håller sig saftigt länge genom tillsatsen av morot och surdeg.

Till fyra rejäla limpor behövs:
100g jäst
1 l vatten, 37C
3 dl surdeg av råg
1/2 dl olivolja
1/2 dl flytande honung
4 tsk salt
1 dl skalade solrosfrön ( kan uteslutas)
3 dl riven morot
500g grovt dinkelmjöl
Ca 1,2 kg vetemjöl special - tillsätt så mkt att degen går att bearbeta för hand!

Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt surdeg, olja och honung. Rör ned morötter och solrosfrön. Tillsätt saltet och mjölet lite i taget tills du har en hanterbar deg. Kör degmaskinen 5 minuter. Låt jäsa under bakduk 1h. Forma 4 limpor och lägg på plåtar. Jäs ytterligare 35-40 minuter. Grädda i ugn 225C i 30 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar