måndag 22 april 2013

Fullkornspizza

Pizza är alltid en hit hos barn och så även dagens fullkornsvariant på förskolan. Jag toppade med strimlad skinka och mozzarellaost. Den här pizzan är av panpizza-typ och blir rejält matig genom sitt fullkornsinnehåll. Om man vill kan man göra tunnare bottnar och degen räcker då till dubbla mängden plåtar.

Deg till fyra ugnsplåtar pan-pizza (räcker till 40 barn):
200 jäst
2 l vatten 37C
2 msk salt
1 dl olivolja
5 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
+ ytterligare specialvetemjöl tills degen är hanterbar, ca 2 kg

Rör ut jästen i vatten och olja. Tillsätt salt och det grova mjölet. Häll på specialvetemjöl lite i taget samtidigt som degmaskinen knådar. Fortsätt med detta tills degen inte kladdar längre, den ska gå att knåda för hand. Låt jäsa 1 h. Dela upp degen i bitar och kavla ut. Lägg på oljad plåt och lägg på tomatsås (recept nedan), valfri topping och ost. Grädda 15-20 min i 250C ugn.

Tomatsås:
4 gula lökar, finhackade
1 kung solo vitlök, pressad
1/2 dl olivolja
2,5 kg tomatkross (1 stor brk)
1 msk torkad oregano
1/2 dl grönsaksbuljongpulver
3/4 tsk svartpeppar
Salt

Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatkross, buljong och kryddor. Låt puttra 1h.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar