Pizza är alltid en hit hos barn och så även dagens fullkornsvariant på förskolan. Jag toppade med strimlad skinka och mozzarellaost. Den här pizzan är av panpizza-typ och blir rejält matig genom sitt fullkornsinnehåll. Om man vill kan man göra tunnare bottnar och degen räcker då till dubbla mängden plåtar.
Deg till fyra ugnsplåtar pan-pizza (räcker till 40 barn):
200 jäst
2 l vatten 37C
2 msk salt
1 dl olivolja
5 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
+ ytterligare specialvetemjöl tills degen är hanterbar, ca 2 kg
Rör ut jästen i vatten och olja. Tillsätt salt och det grova mjölet. Häll på specialvetemjöl lite i taget samtidigt som degmaskinen knådar. Fortsätt med detta tills degen inte kladdar längre, den ska gå att knåda för hand. Låt jäsa 1 h. Dela upp degen i bitar och kavla ut. Lägg på oljad plåt och lägg på tomatsås (recept nedan), valfri topping och ost. Grädda 15-20 min i 250C ugn.
Tomatsås:
4 gula lökar, finhackade
1 kung solo vitlök, pressad
1/2 dl olivolja
2,5 kg tomatkross (1 stor brk)
1 msk torkad oregano
1/2 dl grönsaksbuljongpulver
3/4 tsk svartpeppar
Salt
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatkross, buljong och kryddor. Låt puttra 1h.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar