På allmän begäran (läs: pedagogerna på förskolan!) så kommer här ett försök att återge ett recept på dagens pastasås som serverades till lunch. Den blev väldigt uppskattad av de flesta, även om några barn tyckte att de soltorkade tomaterna var lite starka, men dessa går ju lätt att pilla bort. Några barn ville endast äta pasta men så är det ju alltid... I skolkök får man ofta steka grytinnehåll i ugn för att sedan lägga ned detta i såsen i efterhand då stekbord ofta saknas eftersom man vill hålla ned fettinnehållet i maten. Därför kan detta recept kännas lite "bakvänt" mot hur man brukar laga mat i ett hemmakök och jag har gjort två varianter av receptet. Tänk på att soltorkade tomater kan vara lite salta i smaken så var försiktig med saltet och smaka dig fram efter att tomaterna legat i såsen en stund. TIPS: vänd ned lite finskuren färsk basilika innan servering för extra smak!
Storköksvarianten, 40 barnportioner:
2,5 kg kycklingfílé, putsad och skuren i 2 cm stora tärningar
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm vitlökspulver
Lägg kycklingbitarna på ugnsplåt och häll över olja, vänd runt med salt och kryddor. Stek i ugn 200C 10-15 min. Dessa läggs sedan över i den färdiga såsen nedan.
Bechamelsås med ost och grädde:
2 l mjölk 3%
0,5 l vispgrädde
ca 2 dl vetemjöl som vispas med vatten till toppredning
1/2 dl flytande kycklingfond
2 dl riven parmesanost
2,5 dl strimlade soltorkade tomater i olja
ev. salt och grovmalen svartpeppar
Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt toppredningen till önskad konsistens och låt sjuda 5 min. Tillsätt kycklingfond och parmesanost. Vänd ned de soltorkade tomaterna samt kycklingen med dess sky från ugnsplåten. Låt allt puttra 10-15 min. Smaka av med mer salt och peppar. Severa till nykokt pasta med riven parmesanost.
Hemmavarianten, 4 port:
500g kycklingfilé, putsad i tärningar
2 vitlöksklyftor
salt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
1 msk kycklingfond
4 dl mjölk 3%
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl + vatten vispat till toppredning
2 msk strimlade soltorkade tomater i olja
1/2 dl riven parmesanost
Fräs kycklingen med hackad vitlök, salt och peppar i en traktörpanna. Tillsätt mjölk och grädde och låt koka upp. Häll på toppredning och låt sjuda 5 min. Vänd ned soltorkade tomater och parmesanost. Låt sjuda 10 min. Smaka av med salt och peppar. Servera till nykokt pasta med riven parmesanost.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar