måndag 29 april 2013

Sötsur sås

Idag gjorde jag en gryta med fläskkött i sötsur på förskolan. Större delen av barngruppen åt jättebra, andra var lite mer försiktiga. Jag har lärt mig att grytor kan vara lite svårt för barnen och brukar bara ha högst ett par grönsaker med för att det inte ska bli för rörigt. Denna gång blev det - utöver strimlad picnicbog -  även röd paprika och ananas. Jag gjorde en bas av sötsur sås som jag sedan vände ned övriga ingredienser i. Detta är ett basrecept på sötsur sås som kan användas till gryta eller som sås på sidan. Jag silar bort ingefäran och vitlöken för att såsen ska bli "klar".

Till 40 barnportioner behövs:
2,5 l kycklingbuljong
2 msk finriven färsk ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
1,5 dl tomatpuré
1 dl ättiksprit 10%
1- 1,5 dl socker
salt och peppar
1 dl maizenamjöl+ 2 dl vatten att röra ut det med

Koka upp buljongen med ingefära och vitlök. Låt dra 20 min, sila sedan buljongen. Koka upp pånytt och tillsätt tomatpuré, ättika och socker. Red av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar