onsdag 17 april 2013

Basrecept köttfärslimpa/biffar

Idag bjöds köttfärslimpa och en varm örtsås till lunch på förskolan. Barnen åt vuxenportioner av maten så det var mkt uppskattat. Köttfärslimpa är ett bra sätt att göra mat till många utan för mycket arbetsinsats. Nedan följer ett basrecept på köttfärslimpa (eller gör biffar!) som du kan variera i det oändliga med olika smaksättningar.

Till 40 barnportioner behövs:
3kg nötfärs
5 ägg
4,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
3,5 dl ströbröd
1 dl maizenamjöl
1 l mjölk

Förslag på smaksättning:
-3 tsk timjan + 5 pressade vitlöksklyftor
-1/2 dl dijonsenap+1dl hackad persilja
-2 dl knaperstekt bacon
-500g stekta champinjoner
-1 dl strimlade soltorkade tomater+ 1 kruka finskuren basilika
-1 dl hackade oliver+ 1 dl fetaost i tärningar
-1 msk spiskummin+ 2 msk sambal oelek
o.s.v

Gör så här:
1. Blanda ströbröd, maizena och mjölk, låt svälla 15 min
2. Knåda köttfärsen med saltet
3. Tillsätt ägg, ströbrödsblandning, peppar samt valfri smaksättning
4. Smörj två ugnsplåtar och forma fyra köttfärslimpor. Använd vatten på händerna så blir de släta och fina
5. Stek i ugn 200C ca 45 min, till en innertemperatur på 75C.

Alternativt kan du göra biffar, blir ca 48 st som du steker i 250C ugn 15- 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar