1 mars firar surdegen på Jösses 1år :-D Den bakar jag på varje vecka och sköter om efter konstens alla regler. Jag spar en skvätt vid bakning och matar med mjöl och vatten så att den bubblar upp dagen efter.
Kock på förskola med tre egna barn som lagar all världens mat och älskar att baka. Här skriver jag om mat från vardag till fest och en del om mat för barn. Färgstark, god och hälsosam mat är mitt signum!
fredag 28 februari 2014
Kokoschokladkakor
Det började med att jag inte hade tillräckligt med smör hemma och googlade efter ett recept på småkakor med flytande margarin. Jag hittade då ett recept på en veganblogg vilket jag i vanlig ordning gjorde om. Jag tillsatte bl a ägg och bakpulver och ökade smaksättningen. Resultatet blev över förväntan - spröda och chokladiga kakor med kokossmak. Dessa måste ni testa!
Till 25 kakor behövs:
100g kokos
4 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2,5 msk kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Rivet skal av 1 apelsin
2 ägg
1 dl flytande margarin
1 dl rapsolja
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sedan apelsinskal, ägg och fett. Rör till en deg och forma runda bollar som plattas till. Lägg på plåt och grädda 15 min i 200C.
Meny v 10
torsdag 27 februari 2014
Teriakikyckling med nudelwok
Fixade ihop en fuskteriyakisås idag som jag blev riktigt nöjd med. Originalrecept brukar innehålla både sake och mirin har jag för mig, men det här funkar bra det också!
Till 30 barnportioner behövs:
2,5 kg kycklingfilé, delade på hälften
Teriyakisås:
6 dl japansk soja
2 dl mörk sirap
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk ingefära
2 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
Blanda ihop ingredienserna och koka sakta till en sås med sirapskonsistens. Låt såsen svalna och vänd sedan ned kycklingen i den. Låt marinera 1h. Lägg på ugnsplåt och stek i 125C ugn till en centrumtemperatur på 70C. Servera med nudelwok och sweet chilisås.
onsdag 26 februari 2014
Risnudlar med biff och cashewnötter
Min gode vän Leif gillar att experimentera med mat (se www.leifsmat.blogspot.com) och fick på en nätkurs i livsmedelsteknologi lära sig att möra kött med bikarbonat. Han tipsade mig om metoden som är vanlig i asiatisk matlagning och ger det där typiska - lite hala - köttet som smälter i munnen. Bikarbonat är basiskt och precis som vid höga halter syra (vinäger eller citron i marinader) eller salt (t ex vid rimning av fågel/fisk innan tillagning) så sker en påverkan på proteinmolekylerna som sönderdelas och bildar nya molekyler där de binder vätska och köttet upplevs som saftigare. En annan funktion av hög syra är att pH-värdet sjunker vilket påskyndar mörningsprocessen. I vissa länder stänker man rejält med ättika på segt kött och låtet det möras innan grillning. Men åter till dagens bikarbonatmörning! Jag hade lite tråkigt segt biffkött som jag vände runt med lite bikarbonat och resultatet blev verkligen lyckat. Jag har tidigare försökt banka ut kött, marinera på allehanda sätt och provat tipset att vända kött i äggvita och maizenamjöl för att nå den där rätta wok-konsistensen men inte blivit nöjd. Men efter idag blir det hädanefter bikarbonat-mörning av kött vid asiatisk matlagning :-D
Till 4 portioner behövs:
200g strimlad biff
1/2 tsk bikarbonat
2 msk rapsolja
Salt och svartpeppar
250g risnudlar
3 morötter i sneda skivor
1 dl färska sojabönor
1 gul lök i båtar
2 vitlöksklyftor
2 msk grönsaksfond
2 msk ketjap manis (söt soja)
1/2 dl ostronsås
1 msk hackad thailändsk basilika
1/2 dl cashewnötter
Strö över bikarbonat på köttet och låt marinera 30 min. Skölj av köttet och klappa torrt med papper. Woka på hög temp i olja med salt och peppar. Tillsätt morötter, lök och bönor. Koka risnudlarna enligt förpackningen och vänd ned dem i woken. Häll på soja, ostronsås och grönsaksfond. Rör runt och strö sist över thailändsk basilika och cashewnötter.
Blomkål-och broccolisoppa
Dagens soppa på förskolan serverades med frasiga surdegsbaguetter som jag bakat med rågsurdeg och rågkross. Soppan serveras gärna med lite smulad fetaost!
Till 30 barnportioner behövs:
4 gula lökat, finhackade
1/2 dl rapsolja
12 potatisar i tärningar
2 kg broccolibuketter
2 huvuden blomkål i buketter
4 l vatten
2 dl grönsaksfond
2 dl kycklingfond
Salt och peppar
5 dl vispgrädde
Fräs löken glansig i rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt vatten, fond och potatis. Koka 10 min. Tillsätt blomkål och broccoli och koka 10 min till. Mixa slät och tillsätt grädde. Smaka av med salt och peppar.
tisdag 25 februari 2014
Vegetarisk lasagne med röda linser och keso
Barnen åt mycket av dagens lasagne och pasta är ett välkommet vegetariskt inslag på förskolan. Linser och morötter ger bra mättnad och tuggighet. Nästa gång kommer jag dock att öka på mängden keso i receptet, för den försvann i all sås!
Till 30 barnportioner, två stora plåtar, behövs:
Morotssås:
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja
1 stor burk tomatkross, 2,6 kg
1 kg morötter, grovt rivna
2 dl röda linser
2 dl grönsaksfond
2 msk oregano
2 msk basilika
Salt och peppar
Ostsås:
4 l standardmjölk
5 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl utrört i vatten till toppredning
4 tsk salt
Vitpeppar
6 dl riven parmesanost
3 förp lasagneplattor
1 kg keso
5 dl riven ost
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatkross, kryddor och fond och låt puttra 30 min. Tillsätt morötter och linser och koka ytterligare 10 min.
Koka upp mjölken med salt och peppar. Vispa ned vetemjölsredningen och sjud 10 min. Rör ned osten och smaka av med salt och peppar.
Häll ostsås i botten på två djupa plåtar. Lägg ett lager pastaplattor. Varva sedan 1 lager morotssås och keso, pastaplattor, 1 lager till med morotssås och keso. Lägg på ett lager pastaplattor och toppa med riven ost. Grädda i 175C ugn i 45 min.
måndag 24 februari 2014
Improviserad lax- och räkgryta
Dagens lunch på förskolan var ett hopkok där basen bestod av tre skvättar från frysen: grönärtsoppa, basilikasås och dragonsås. Jag kokade upp detta till en ljusgrön sås, redde av med maizenamjöl och vispade ner ett par dl creme fraiche och smakade av med basilika och fiskfond. Strax innan servering vände jag ned laxfilé i tärningar, handskalade räkor samt lite ärter och haricots vertes. Serverade med ris, tomater och rödkålssallad. Barnen åt jättebra!
Dinkelbröd med morot och solrosfrön
2 pkt jäst
1 msk socker
4,5 tsk salt
1/2 dl olivolja
1 l vatten 37C
5 dl surdeg
5 dl riven morot
4 dl solrosfrön
5 dl dinkelmjöl fullkorn
2,5-2,8 dl vetemjöl special
Råkost med morot och zucchini
Det är bra att servera råkost med en skvätt olja för att lättare få i sig de fettlösliga vitaminerna (ADEK-vitamin). Dessutom blir det både godare och roligare med lite smaksatt råkost. Idag blev det morot och zucchini. Salladen bör serveras genast eftersom zucchinin innehåller en del vatten som den avger och salladen blir då mjuk och vattnig.
Till 4 portioner behövs:
2 morötter
1 liten zucchini
1/2 tsk salt
Svartpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Riv grönsakerna grovt och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
söndag 23 februari 2014
Frasgratinerad torskrygg
Jag gör ofta en smulig topping att gratinera fisk med. Toppingen kan varieras på många sätt; örter, senap, tomatpuré, citron- eller apelsinskal osv. Basen är smör eller olja samt ströbröd som blandas till en smulig massa och breds över fisken. Idag blev smaksättningen dill, persilja och senap. Jag serverade potatis, citron samt en råkost till.
Till 4 portioner behövs:
4 bitar torskryggfilé, ca 120g st
2 msk ströbröd
1 msk olivolja
1 tsk grovmalen senap
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
Salt och peppar
Lägg torsken i ugnsform och strö över salt och peppar. Blanda ihop ingredienserna till toppingen och fördela på fisken. Gratinera i 225C tills fisken nått en innertemperatur på 54C, det tar ca 10 min.
lördag 22 februari 2014
Kycklingryta med kokosmjölk och röd curry
Flera av barnen på förskolan är vana Thailandresenärer och gillar asiatisk mat. Dagens gryta är relativt mild i smaken men man kan öka på mängden currypasta. Hemma fräser jag kycklingen i den röda currypastan för smak på köttet men lagar jag till många steker jag kycklingen i ugn. Då brukar jag först göra en "mörningsmarinad" med salt och vinäger som påverkar proteinet i köttet att binda mer vätska, med ett saftigare resultat. Det som händer är att proteinet sönderdelas till enklare form (denaturetas) och bildar nya proteinemolekyler med bunden vätska. Viktigt är också att inte tillaga kycklingen för länge, den blir då torr och seg. Jag saknade något grönt i grytan och slängde ned lite ärtor precis innan servering, men ta gärna sugarsnaps eller sockerärtor istället.
Till 40 barnportioner behövs:
2,5 kg kycklingfilé i tärningar
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
Vitpeppar
4 röda paprikor
4 oranga paprikor
800g skivade vattenkastanjer
1,5 dl gröna ärtor
2 l kokosmjölk
5 dl vatten
2 dl kycklingfond
1 msk fisksås
2 msk röd currypasta
2 msk rapsolja
3 l basmatiris
4,5 l vatten
3 tsk salt
Blanda kycklingen med salt, vinäger, olja och peppar och låt marinera 1h.
Fräs currypastan i olja i en kastrull. Skär paprikan i stavar och tillsätt i kastrullen. Häll på kokosmjölk, vatten, fond och låt koka upp smaka av, kanske behövs mer currypasta! Lägg kycklingen på ugnsplåt och stek i ugn 225C ca 10 min. Lägg i grytan och tillsätt vattenkastanjer och koka upp. Smaka av med salt och peppar och vänd ned ärtorna. Servera med basmatiris.
fredag 21 februari 2014
Pastagratäng med tomat, aubergine och mozzarella
Fredag veckan innan sportlovet och många av barnen hemma från förskolan. Bävar för att det blir få barn nästa vecka, det är så tråkigt med lite att göra - men ett bra tillfälle att rensa frysen och trolla med såsskvättar och annat smått och gott. Dagens pastagratäng var mycket uppskattad och pasta hör till de mest populära vegetariska rätterna hos barnen. Såsen har jag lagat i 18 år! Den var mitt första möte med Siciliansk kokkonst och jag åt den då med potatisgnocchi. Idag blev det örtkryddor i såsen vilket gav lite pizzakänsla. Auberginen skars i små bitar och blev även den uppäten av de flesta barnen.
Till 25 barnportioner behövs:
4 l torr pasta
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1 dl Olivolja
1 stor burk tomatkross, 2,6 kg
1 dl grönsaksfond
1 msk oregano
1 msk basilika
1 tsk vitlökspulver
Salt och peppar
3 auberginer i tärningar
4 dl pizzamozzarella
Koka pastan al dente. Lägg auberginerna i ett durkslag och strö över rejält med salt, låt stå 30 min och skölj sedan av saltet. Kram ur vattnet och lägg auberginerna på ugnsplåt med olivolja, peppar och vitlökspulver. Stek i ugn 225C i 10 min, tills den får lite färg. Fräs lök och vitlök glansig i olivolja i en kastrull. Häll på tomatkross, fond och örtkryddor. Låt puttra 30 min, gärna längre. Vänd ned aubergine och smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan på två djupa plåtar och fördela såsen över samt strö över ost. Gratinera i 225C i 15 min. Servera med grönsallad.
Meny v 9
onsdag 19 februari 2014
Grönsaksbiffar med fetaost
Jag gillar verkligen grönsaksbiffar av olika slag. En bas av mosad potatis, ägg och ströbröd kan lätt varieras med andra grönsaker såsom rödbeta, rotselleri, sötpotatis, broccoli, majs, bönor o s v. Idag blev det biffar med morot, zucchini och fetaost till middag. Gott med färska bönor och kanske lite lufttorkad skinka.
Till 4-5 portioner behövs:
8 kokta potatisar
2 morötter
1/2 medelstor zucchini
2 ägg
2 msk ströbröd
2 msk maizenamjöl
150g fetaost, smulad
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
svartpeppar
Riv potatis, morot och zucchini fint i matberedaren. Blanda ihop med övriga ingredienser och låt svälla 10 min. Forma 10 biffar och stek i lika delar smör och rapsolja.
Supergoda leverbiffar
Jag har ätit lunch flera gånger med barngruppen den här veckan och det är så givande. Många glada skratt, lite uppfostran ("man kan inte slicka på smörkniven och lägga tillbaka den i asken för då kan man sprida virus och bakterier") samt en dos näringslära (berättade varför vi mår bra av att äta lagom mycket fett) har det blivit. Idag serverades grönärtsoppa med räkor men det som blev mest pratat om var gårdagens uppskattade leverbiffar "det receptet skulle nog min mamma behöva" som en sexåring sa! Och t o m jag som normalt inte gillar lever tyckte biffarna var jättegoda...Tyvärr glömde jag ta en bild men här kommer receptet:
Till 40 biffar behövs:
1,5 kg nötfärs
2 kg kycklinglever
4 ägg
4 tsk salt
1 dl kalvfond
6 dl matlagningsgrädde
5-6 dl ströbröd
3 dl maizenamjöl
1 tsk finmalen svartpeppar
1 msk rosmarin
1 msk timjan
1 msk lökpulver
1/2 msk salvia
Kör kycklinglevern genom köttkvarn eller kör den slät i mixer. Blanda alla ingredienser i en assistent. Låt smeten svälla minst 30 min. Tillsätt ev mer ströbröd om smeten känns för lös för att hantera. Forma biffar som läggs på smord ugnsplåt. Stek i ugn 225C till en innertemperatur på 85C, det tar ca 20 min. Servera med gräddsås, lingon och kokt potatis.
söndag 16 februari 2014
Meny v 8
Tandoorikycklingspett med mangosallad och saffransris
Hemmagjord tandoorikrydda fick smaksätta middagens kycklingspett. Till serverades det en mangosallad och saffransris med bönor. Mat som är både enkel och går snabbt att tillaga.
Till 4 portioner behövs:
600g kycklingfilé i stora bitar
Marinad:
1/2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk tandoorikrydda
1/2 tsk salt
Mangosallad:
1 mango i tärningar
1/2 gurka i tärningar
1 msk sweetchilisås
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 kruka koriander, skuren
Salt
Saffransris;
3 dl basmatiris
4,5 dl vatten
1,5 msk grönsaksfond
1 pkt saffran
2 dl kokta blandade bönor
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och vänd runt kycklingen i denna. Låt marinera minst 30 min. Trä upp kycklingen på 4 träspett och lägg i ugnsform. Stek i ugn 225C till en innertemperatur på 75C, det tar ca 15 min. Koka basmatiriset i vatten med fond och saffran. Tillsätt bönorna då riset är färdigkokt.
Blanda ihop ingredienserna till mangosalladen.
Servera gärna med en klick matyoghurt.
Tandoorikrydda
Bestämde mig för att blanda egen tandoorikrydda till kvällens kyckling och den blev riktigt bra! Blir ca 1 dl och håller upp till 2 mån. Salt får man tillsätta på sidan för att bättre kunna reglera salthalten. En del varianter av tandoorikrydda innehåller både kanel, nejlikor och kardemumma men min blandning är utan dessa kryddor och kanske därför mer neutral i smaken. Tandoorikryddan kan användas på klassiskt vis i en yoghurtmarinad och saknar man den typiska knallröda färgen kan man tillsätta några droppar karamellfärg. Man kan också blanda kryddan med olja och citron till en grillmarinad. Ett annat sätt är att använda tandoorikryddan som "rub" d v s en torrmarinad som gnids in i kött. Den senare passar bättre till lite fetare köttslag som fläskkarré, kyckling med skinn eller laxfilé.
Av torkade malda kryddor behövs:
3 msk paprikapulver
1 msk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver
1 tsk ingefära
1 tsk chilipulver
1/2 tsk Cayennepeppar
1/2 tsk Svartpeppar
Blanda och förvara torrt.
Laxrulle med löjrom
Superenkel förrätt där den rökta laxen kan bytas ut mot gravad sådan. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Den late kan använda sig av den färdigsmaksatta creme fraichen som finns att köpa. En gång gjorde jag en uppskattad orientalisk variant med sumak, paprika - och spiskummingravad lax fylld med en saffrans- och chili creme fraiche. Endast fantasin sätter gränser! Det går även bra att byta ut creme fraichen mot färskost, t ex Philadelphiaost som ju också finns i olika smaksättningar. Igår blev det dock klassiska smaker med löjrom och kallrökt lax!
Till 4-5 personer behövs:
200g kallrökt lax i skivor
1,5 dl creme fraiche
50 g löjrom, avrunnen
1/2 gul lök, finhackad
Svartpeppar
Lägg ut laxen omlott platt på plastfolie, ca 15x15 cm
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Blir den för lös för att bredas på kan man låta den rinna av 30 min i ett kaffefilter så blir den tjockare. Bred fyllningen över laxen och rulla ihop som en rulltårta. Linda plastfolie hårt runtom och lägg i frys 2-3 h. Skär i skivor och servera på en blandad sallad med olivolja och balsamvinäger samt ett tunnt knäckebröd.
Blåbärspaj med krispigt havretäcke
Det här är Leilas recept som jag bara gjort några små förändringar i och pajen är verkligen supergod med det krispiga täcket. Satsa på en bra blåbärssylt, jag brukar passa på att köpa några av IKEAs burkar när jag är där - den är god! Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass
Botten:
75g rumsvarmt smör
2 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk vatten
Fyllning:
225g blåbär
2 dl blåbärssylt
2,5 msk potatismjöl
1 msk balsamvinäger
Topping:
75g smält smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
Mixa ihop degen i matberedare och tryck ut den i en pajform. Förgrädda i 200 i 8-10 min. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. Blanda ihop ingredienserna till toppingen och strö över fyllningen. Grädda ca 30 min i 200C tills havregrynen fått en gyllenbrun färg.
fredag 14 februari 2014
Dinkelpaj med rökt lax, spenat och cheddar
Jag har en 18 cm springform hemma som jag tycker är super när man inte vill laga paj till så många eller bara baka en liten kaka. Idag blev det kylskåpsrens och jag hittade en bit cheddar och en förpackning rökt lax som behövde ätas upp. Resultatet blev en laxpaj. Det behövs inte något salt i äggstanningen eftersom laxen är så salt i sig.
Till ca 3 portioner behövs:
Pajdeg:
75g smör
1dl dinkelmjöl fullkorn
1dl vetemjöl
1/3 tsk salt
1,5 dl tinad bladspenat
1/2 gul lök, hackad
1 dl tärnad cheddarost
1 msk grov senap
150 g strimlad kallrökt lax
2 ägg
2 dl mjölk
Svartpeppar
Knåda ihop pajdegen och tryck ut i formen. Förgrädda i 7-8 min i 200C. Varva lök, spenat, lax och ost i formen och vispa ihop äggstanningen med peppar och senap och häll på. Grädda i 35 - 40 min i 200C. Servera med en grönsallad.
Tomatmarinerad bulgursallad med kyckling och fetaostkeso
Torsdagens APT bjöd på en matig bulgursallad med fetaostkeso.
Till 7 personer behövs:
5 dl kokt grov bulgur
1 dl marinerade soltorkad tomater
2 msk olivolja (gärna från tomaterna)
1 msk tomatpuré
Salt och peppar
1 tråg blandad sallad (rödbetsskott, spenat, ruccola mm)
2 dl kalamataoliver utan kärna
1 rödlök i båtar
1 ask cocktailtomater i halvor
3 kycklingfiléer, salt och peppar, olja
3 dl keso
1 msk olivolja
150g smulad fetaost
1 msk hackad basilika
Svartpeppar
Putsa kycklingen och krydda med salt och peppar samt ha på lite olja. Stek i ugn 175C till en innertemperatur på 80C. Låt svalna och skär sedan i tärningar.
Mixa soltorkade tomater med tomatpuré, olja och peppar. Blanda ihop med bulgurn. Blanda bulgurn med kyckling och grönsaker.
Rör ihop keso med fetaost och kryddor. Servera gärna med bröd.
Tandoorikyckling med gurkraita och basmatiris
Testade med tandoori till barnen på förskolan och det gick hem. Tandoori är den enda kryddan jag köper som färdig kryddmix, för hemmagjorda blandningar saknar den knallröda färgen. Den här var från Santa Maria och riktigt god, inte så stark i smaken vilket passade många barn. Jag serverade kycklingen med en enkel gurkraita - indisk yoghurtsås som kan innehålla diverse grönsaker och kryddor. Basmatiriset blandades med ärtor för lite färg. Vitkålssallad med ananas till passade bra med sin sötma (finns recept på denna blogg). Annars är det gott med en mango chutney till.
Till 40 barnportioner behövs:
20 kycklingfiléer delade på mitten
5 dl matyoghurt
1/2 dl rapsolja
1,5 dl tandoorikrydda
Gurkraita:
1 gurka i små tärningar
1/2 gul lök, finhackad
5 dl matyoghurt
4 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
3l basmatiris
4 dl ärter
Putsa kycklingen och blanda ihop ingredienserna till marinaden. Låt kycklingen ligga i den minst 2h. Lägg på ugnsplåt och stek till en innertemperatur på 75-80C, i 225C
ugn.
Blanda ihop ingredienserna till raitan.
Koka basmatiriset enl förpackningen och lägg i gröna ärter när det är färdigkokt.
Vitkålssallad med ananas
Enkelt och gott vardagstillbehör.
1,2 kg vitkål
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
3 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 liten burk krossad ananas
Riv vitkålen fint i mixern. Knåda in saltet så att vitkålen blir saftig. Blanda med övriga ingredienser. Ha gärna i lite hackad persilja för färg!
torsdag 13 februari 2014
Kryddiga bönbiffar
Jag hittade ett basrecept på bönbiffar i en kokbok från Arla som jag tillsatte lite bulgur för tuggighet samt gav en spännande kryddning med ajvar reliesh och sambal.
Till 40 stora bönbiffar behövs
2 kg kokta kidneybönor
20 potatisar
8 ägg
2 dl ströbröd
2 dl Maizenamjöl
5 dl kokt bulgur
2 gula lökar, finhackade
5 tsk salt
2 dl ajvar reliesh
1/2 dl paprikapulver
1 msk sambal oelek
1,5 dl hackad persilja
2 tsk vitlökspulver
1 tsk Svartpeppar
Mal bönor och potatis i en köttkvarn. Blanda med övriga ingredienser och låt svälla 20 min. Forma biffar och stek i rapsolja till gyllene färg. Stek klart i ugn 175C ca 15 min. Servera med t ex bulgur och en tomatsås.
onsdag 12 februari 2014
Vegetarisk shepherds pie
En snabblagad version av det brittiska originalet som är perfekt att göra om en vardagmiddag du har några portioner potatismos över.
Till fyra portioner behövs:
Fyra portioner fast färdigt potatismos, ca 6 dl
1 dl riven lagrad ost
1 liten gul lök, finhackad
2 morötter, finhackade
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
1 burk krossad tomat
2 dl quorn - eller sojafärs
1 msk köttfond
Salt och svartpeppar
-
Fräs lök, vitlök och morot i olivolja. Tillsätt tomatkross, fond, sojafärs och kryddor. Låt puttra några minuter. Lägg i en ugnsform och bred över potatismoset. Strö över osten och gratinera 20 min i 225C ugn. Servera med en grönsallad.
Vitkålssallad med apelsin
Lokala pasta/pizzastället Primo Ciao-Ciao gör en urgod pizzasallad med apelsinsmak. Här är mitt försök att efterapa denna!
1 vitkålshuvud, ca 1,2 kg
1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk italiensk salladskrydda
Rivet skal av 1/2 apelsin
Finstrimla vitkålen i matberedaren. Krama med saltet så att kålen blir saftig. Blanda med övriga ingredienser. Låt stå och dra ett par timmar.
måndag 10 februari 2014
Pankopanerad torsk med misodressing och ingefärsmorötter
Japans nationaldag skulle firas med en misobakad torskfilé. Hu vilken skräck som infann sig när jag på måndagen skulle tina fisken. Det visade sig att jag fått en låda pressade portionsblock. Inte nån hit direkt. Gör sig bäst dolt i en gratängsås, om ens det. Hur skulle jag laga japanskt av detta? Det blev en sväng till Hemköp därhemma och två påsar pankoströbröd inhandlades. Panko är rivet frasigt vitt bröd och används bl a till tempura (japanskt friterat). Torskblocken skars i bitar och panerades. Vips så hade jag skapat japanska fiskpinnar!!! Vet inte om någon japan skulle godkänt detta, men gott blev det serverat med en påhittad misodressing, jasminris och ingefärsmorötter. Barnen (och vi vuxna) åt massor. Att servera panerad fisk behöver inte innebära att måltiden är en katastrof ur näringssynpunkt. Med rätt tillbehör behöver det inte bli en fettbomb. Avstå från remouladsåsen m a o och stek i rapsolja som är ett nyttigt fett.
Till 40 barnportioner behövs:
3,5 kg torskfilé i portionsblock
4 l pankoströbröd
Salt och vitpeppar
6 ägg
Rapsolja att steka i
Dela fiskbitarna på mitten och salt och peppra. Vänd i uppvispat ägg och rulla sedan i ströbröd. Stek i riktigt het panna till gyllene färg runtom.
Misodressing:
1,5 dl japansk soja
1 dl röd miso
2 msk honung
2 dl vatten
Mixa ihop alla ingredienser, klart!
Ingefärsmorötter:
2,5 kg morötter
1/2 dl rapsolja
1,5 tsk torkad ingefära
0,5 tsk torkad koriander
Salt
Svartpeppar
Skala och skiva morötterna tunnt på snedden. Lägg på ugnsplåt och vänd runt med olja och kryddor. Rosta i ugn 250C ca 15 min.
Servera med jasminris och sweet chilisås.
söndag 9 februari 2014
Vildpepparstekt fläskfilé med trattkantarellrisotto smaksatt med apelsin och manchego
Jag fick en väldigt spännande delikatesspåse från mina kollegor när jag häromdagen fyllde jämt (40 för den som gissar annat...). Kryddan Vildpeppar från Madagaskar (voatsipériféry) provades ikväll ihop med fläskfilé och det var verkligen en smaksensation. Kryddan har en ton av färskmalen svartpeppar men påminner mycket också om Sichuanpeppar med en ton av citrus och lite anis. Smakade fantastiskt och jag kan tänka mig att kryddan även passar bra till anka, men också rådjur och annat vilt. Tror faktiskt att jag kommer bli lite beroende av denna krydda! Jag serverade fläskfilén med en trattkantarellrisotto kryddad med apelsinskal och lagrad manchegoost samt en lyxig balsamvinäger. Pricken över i:t var rödvinet som dracks till: Castelforte 2009 på druvan Corvina från producenten Riondo till fyndpriset 89 kr på systemet. En fyllig fruktbomb med mkt fatkataktär. Köp!!! Jag åt och drack alldeles för mycket...
Till 4 personer behövs:
500g fläskfilé, putsad
3/4 tsk mortlad vildpeppar
Salt
Smör att steka i
Risotto:
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl förvällda trattkantareller
2 msk smör att steka i
3 dl arborioris
Rivet skal av 1/2 apelsin
1 msk vitvinsvinäger
1 l kycklingbuljong
1 dl riven lagrad manchegoost
Svartpeppar och salt
Fräs lök, vitlök och svamp i smör. Tillsätt ris och 1/4 av buljongen samt apelsinskal. Låt sjuda under omrörning och tillsätt mer buljong när vätskan kokat in i riset. Efter 20 min är riset färdigt. Tillsätt mer buljong om det behövs, risotton ska vara krämig. Rör ned osten och smaka av med salt och peppar.
Gnid in fläskfilén med vildpeppar och salt och stek i smör på medelvärme till en innertemperatur på 65C. Låt vila i folie 10 min innan köttet skärs upp.
Snabba färssåsen
De dagar något av barnen önskar köttfärssås med spaghetti till lunch/middag är det suveränt att ha quorn- eller vegofärs i frysen. Det tar ungefär tre minuter att slänga ihop denna färsås och har jag pasta kokt i kylen rör jag ned den direkt i såsen och värmer på så sätt upp den. Servera med riven parmesanost. Jag använder gärna vegetariska färsalternativ även när jag lagar mat till familjen. Det är drygt, snabbt, miljövänligt och känns fräscht och nyttigt. Genom att tillsätta köttfond i såsen nedan så känns det inte att det är sojafärs.
Treåringens snabba färssås, 2 port
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 dl sojafärs
1/2 brk tomatkross
1/2 msk köttfond
Svartpeppar
Fräs vitlöken i olivolja och rör ned sojafärsen. Häll på tomatkross, fond och smaka av med svartpeppar. Låt såsen bli varm. Klart!
Tonfiskpizza
Fredagsfest på förskolan där en av avdelningarna dukade långbord med finservietterna och jag var tacksam gäst! Barnen älskar verkligen pizza och gör man den i en lite tjockare fullkornvariant blir det en helt ok måltid med vitkålssallad till. För den.som gillar är det jättegott att också ha kapris på denna pizza.
Till 4 plåtar pizza, lagom till 40 barn:
Deg:
2 pkt jäst
1,2 l vatten 37C
2 tsk socker
5 tsk salt
1/2 dl olivolja
5 dl grahamsmjöl
5 dl dinkelmjöl fullkorn
Ca 1,5 kg vetemjöl special
Tomatsås:
4 gula lökar, finhackade
1 hel vitlök, pressade klyftor
1/2 dl olivolja
1 stor burk tomatkross
1/2 dl oregano
Salt och svartpeppar
1 stor burk tonfisk i olja
500g riven pizzamozzarella
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt tomatkross och kryddor. Låt sjuda på låg temp i 1 h. Rör då och då.
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och socket. Rör ned fullkornsmjölet och tillsätt sedan vetemjölet under bearbetning tills du har en klibbfri deg. Låt jäsa 45 min.
Kavla ut fyra bottnar som läggs på oljad plåt. Låt jäsa 30 min. Bred sedan på tomatkross, fördela tonfisk och mozzarella. Grädda i ugn 225C ca15 min.
fredag 7 februari 2014
Meny v 7
Vecka 7
Måndag:
Kryddiga bönbiffar med tomatsås och bulgur
Tisdag: japans nationaldag Misobakad torsk med ingefärsmorötter och jasminris Onsdag:
Blomkålssoppa med böntopping & hembakt bröd med ost/köttpålägg Torsdag:
Tandoorimarinerad kycklingfilé med gurkraita och basmatiris
Fredag:
Hemgjorda köttbullar & makaroner
torsdag 6 februari 2014
Picknickmuffins med salami, ost och paprika
Dagens mellanmål på förskolan bjöd på picknickmuffins. Jag hade en riktigt god fänkålssalami som jag hackade ned tillsammans med ost och paprika och blandade i muffinsen. Jag använde sojadryck istället för mjölk eftersom det finns mjölkallergiker på förskolan (till dem uteslöt jag osten) men det går bra att använda vanlig mjölk. I det här receptet används olivolja som fett eftersom det dels ger god smak men också innehåller en hög andel enkelomättat fett som är hälsosamt.
Till 40 stora muffins behövs:
2 l vetemjöl
1 l dinkelmjöl fullkorn
8 tsk bakpulver
2 tsk salt
8 ägg
4 dl Olivolja
1,2 dl mjölk/sojadryck
2 dl tärnad ost
2 dl tärnad salami
3 dl tärnad orange paprika
1/2 dl hackad basilika
Blanda alla torra ingredienser i en assistent. Tillsätt ägg, mjölk och olja och kör till en jämn smet. Rör ned ost, salami, paprika och basilika. Fyll 40 stora muffinsformar till 3/4. Grädda 20 min i 200C ugn.
Viltskav med messmör, lingonsylt och potatismos
Samernas nationaldag måste givetvis firas på förskolan. Jag hade velat ha renskav såklart, men skav på hjort fick duga. Barnen åt jättebra med något undantag för ett par som inte ville smaka. Potatisen i mosreceptet kan med fördel vara mandelpotatis men det tillät tyvärr ej budgeten på förskolan. Tänk på att mängden mjölk som behöver tillsättas moset kan variera beroende på stärkelseinnehållet i potatisen. Det här moset blir lite rustikt med små bitar i, vilket jag gillar, men föredrar du helt slätt mos så använder du potatispressen istället för stöt innan moset vispas. Servera mos och viltskav med lingonsylt och råkost.
Till 40 barnportioner behövs;
4 kg viltskav
2 hela vitlökar
1 msk timjan
Svartpeppar
Salt
Ca 25g smör att steka i
1,5 dl viltfond
1,5 dl kalvfond
1 msk kinesisk soja
1,5 l vispgrädde
2 dl messmör
1,5 l vatten
1/2 dl maizenamjöl utrört i vatten att reda med
ev. 1/2 dl svartvinbärsgelé
Fräs viltskaven i hög temperatur med salt, peppar och timjan tills den blir brynt. Tillsätt pressad vitlök mot slutet. Lägg över i kastrull och häll på vatten, fond, soja, messmör och grädde. Sjud försiktigt och red av med maizenamjölet. Smaka av med lite svartvinbärsgelé för mer sötma.
Potatismos:
7 kg skalad mjölig potatis
200g smör i tärningar
8-10 dl mjölk
Salt, vitpeppar
Tärna potatisen och koka i saltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen till ett grovt mos. Koka upp mjölken och tillsätt den och smöret@ under vispning, gärna med elvispen. Smaka av med salt och peppar.
söndag 2 februari 2014
Meny v 6
Misobakad torsk med limesås
Dagens middag blev Japan-inspirerad med sitt innehåll av miso, ingefära, alger och sesamfrön. Vardagsmaten hos mig är ofta planlös och jag skapar under tiden jag lagar, ungefär som när man målar en tavla. Jag utgår av det som finns hemma. Idag hade jag först tänkt laga torsk med limesås eftersom jag hade en lime i fruktskålen. Sedan kom jag att använda halva limen i en råkost där jag också rev ned färsk ingefära. Vips så blev det asiatiskt över det hela! Efter att ha botaniserat i kyl och skafferi hittade jag mörk misopasta och alger som fick ge smak åt fisken. Såsen spetsades med fisksås och sweet chili och fick därmed en asiatisk prägel. Egentligen gillar jag inte att blanda in mjölkprodukter i asiatisk mat, men det fick gå idag. Jasminris och japansk soja till gör dessutom att man egentligen kan utesluta såsen. Nästa gång testar jag med lax istället för torsk och serverar fisken med sobanudlar, inlagd ingefära och riven rättika för att få det mer japanskt!
Misobakad torsk, 4 portioner:
450g färsk torskfilé i fyra bitar
1/2 msk mörk misopasta
1 tsk rapsolja
1 msk vatten
2 tsk algströssel, tex wakame
2 tsk rostade sesamfrön
Lägg fisken i en ugnsform. Rör ut misopastan med vatten och olja och bred över fisken. Strö över alger och ugnsbaka i 225C till en innertemperatur på 54C, det tar ca 10 min. Strö över sesamfrön.
Limesås:
3 dl matlagningsgrädde
Skal och saft av 1/2 lime
1 msk kycklingfond
1 msk sweet chilisås
1/2 tsk fisksås
1 tsk maizenamjöl utrört i vatten
ev salt och peppar
Sjud grädde med saft och skal av lime, fond, fisksås och sweet chili. Red av lätt med maizenamjölet utrört i vatten, såsen ska vara tunn. Smaka av med salt och peppar.
Råkost med ingefära:
3 morötter, grovt rivna
1/2 liten kålrot, grovt riven
1/2 msk finriven ingefära
Saft av 1/2 lime
2 msk rapsolja
Salt och peppar
Blanda allt och smaka av med salt och peppar.
lördag 1 februari 2014
Råkost med ingefära och russin
Å vilken fullträff av smakkombinationer detta var när jag skapade fredagens råkost på förskolan. Syra från citron, pepprighet från ingefära och sötma från russin lyfte råriven morot och palsternacka till oanade höjder!
1 kg morot
0,5 kg palsternacka
Saft av 1/2-1 citron
1/2 dl rapsolja
1/2 tsk torkad ingefära
1/2 dl russin
Salt och peppar
Grovriv rotsakerna och blanda med övriga ingredienser. Servera inom ett par timmar eftersom russinen blir blöta om de får ligga länge i salladen.