söndag 9 februari 2014

Vildpepparstekt fläskfilé med trattkantarellrisotto smaksatt med apelsin och manchego

Jag fick en väldigt spännande delikatesspåse från mina kollegor när jag häromdagen fyllde jämt (40 för den som gissar annat...). Kryddan Vildpeppar från Madagaskar (voatsipériféry) provades ikväll ihop med fläskfilé och det var verkligen en smaksensation. Kryddan har en ton av färskmalen svartpeppar men påminner mycket också om Sichuanpeppar med en ton av citrus och lite anis. Smakade fantastiskt och jag kan tänka mig att kryddan även passar bra till anka, men också rådjur och annat vilt. Tror faktiskt att jag kommer bli lite beroende av denna krydda! Jag serverade fläskfilén med en trattkantarellrisotto kryddad med apelsinskal och lagrad manchegoost samt en lyxig balsamvinäger. Pricken över i:t var rödvinet som dracks till: Castelforte 2009 på druvan Corvina från producenten Riondo till fyndpriset 89 kr på systemet. En fyllig fruktbomb med mkt fatkataktär. Köp!!! Jag åt och drack alldeles för mycket...

Till 4 personer behövs:
500g fläskfilé, putsad
3/4 tsk mortlad vildpeppar
Salt
Smör att steka i

Risotto:
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl förvällda trattkantareller
2 msk smör att steka i
3 dl arborioris
Rivet skal av 1/2 apelsin
1 msk vitvinsvinäger
1 l kycklingbuljong
1 dl riven lagrad manchegoost
Svartpeppar och salt

Fräs lök, vitlök och svamp i smör. Tillsätt ris och 1/4 av buljongen samt apelsinskal. Låt sjuda under omrörning och tillsätt mer buljong när vätskan kokat in i riset. Efter 20 min är riset färdigt. Tillsätt mer buljong om det behövs, risotton ska vara krämig. Rör ned osten och smaka av med salt och peppar.

Gnid in fläskfilén med vildpeppar och salt och stek i smör på medelvärme till en innertemperatur på 65C. Låt vila i folie 10 min innan köttet skärs upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar