lördag 22 februari 2014

Kycklingryta med kokosmjölk och röd curry

Flera av barnen på förskolan är vana Thailandresenärer och gillar asiatisk mat. Dagens gryta är relativt mild i smaken men man kan öka på mängden currypasta. Hemma fräser jag kycklingen i den röda currypastan för smak på köttet men lagar jag till många steker jag kycklingen i ugn. Då brukar jag först göra en "mörningsmarinad" med salt och vinäger som påverkar proteinet i köttet att binda mer vätska, med ett saftigare resultat. Det som händer är att proteinet sönderdelas till enklare form (denaturetas) och bildar nya proteinemolekyler med bunden vätska. Viktigt är också att inte tillaga kycklingen för länge, den blir då torr och seg. Jag saknade något grönt i grytan och slängde ned lite ärtor precis innan servering, men ta gärna sugarsnaps eller sockerärtor istället.

Till 40 barnportioner behövs:
2,5 kg kycklingfilé i tärningar
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
Vitpeppar

4 röda paprikor
4 oranga paprikor
800g skivade vattenkastanjer
1,5 dl gröna ärtor
2 l kokosmjölk
5 dl vatten
2 dl kycklingfond
1 msk fisksås
2 msk röd currypasta
2 msk rapsolja

3 l basmatiris
4,5 l vatten
3 tsk salt

Blanda kycklingen med salt, vinäger, olja och peppar och låt marinera 1h.

Fräs currypastan i olja i en kastrull. Skär paprikan i stavar och tillsätt i kastrullen. Häll på kokosmjölk, vatten, fond och låt koka upp smaka av, kanske behövs mer currypasta! Lägg kycklingen på ugnsplåt och stek i ugn 225C ca 10 min. Lägg i grytan och tillsätt vattenkastanjer och koka upp. Smaka av med salt och peppar och vänd ned ärtorna. Servera med basmatiris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar