Fredag veckan innan sportlovet och många av barnen hemma från förskolan. Bävar för att det blir få barn nästa vecka, det är så tråkigt med lite att göra - men ett bra tillfälle att rensa frysen och trolla med såsskvättar och annat smått och gott. Dagens pastagratäng var mycket uppskattad och pasta hör till de mest populära vegetariska rätterna hos barnen. Såsen har jag lagat i 18 år! Den var mitt första möte med Siciliansk kokkonst och jag åt den då med potatisgnocchi. Idag blev det örtkryddor i såsen vilket gav lite pizzakänsla. Auberginen skars i små bitar och blev även den uppäten av de flesta barnen.
Till 25 barnportioner behövs:
4 l torr pasta
4 gula lökar, finhackade
8 vitlöksklyftor, pressade
1 dl Olivolja
1 stor burk tomatkross, 2,6 kg
1 dl grönsaksfond
1 msk oregano
1 msk basilika
1 tsk vitlökspulver
Salt och peppar
3 auberginer i tärningar
4 dl pizzamozzarella
Koka pastan al dente. Lägg auberginerna i ett durkslag och strö över rejält med salt, låt stå 30 min och skölj sedan av saltet. Kram ur vattnet och lägg auberginerna på ugnsplåt med olivolja, peppar och vitlökspulver. Stek i ugn 225C i 10 min, tills den får lite färg. Fräs lök och vitlök glansig i olivolja i en kastrull. Häll på tomatkross, fond och örtkryddor. Låt puttra 30 min, gärna längre. Vänd ned aubergine och smaka av med salt och peppar. Häll ut pastan på två djupa plåtar och fördela såsen över samt strö över ost. Gratinera i 225C i 15 min. Servera med grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar