söndag 16 februari 2014

Laxrulle med löjrom

Superenkel förrätt där den rökta laxen kan bytas ut mot gravad sådan. Fyllningen kan varieras i det oändliga. Den late kan använda sig av den färdigsmaksatta creme fraichen som finns att köpa. En gång gjorde jag en uppskattad orientalisk variant med sumak, paprika - och spiskummingravad lax fylld med en saffrans- och chili creme fraiche. Endast fantasin sätter gränser! Det går även bra att byta ut creme fraichen mot färskost, t ex Philadelphiaost som ju också finns i olika smaksättningar. Igår blev det dock klassiska smaker med löjrom och kallrökt lax!

Till 4-5 personer behövs:
200g kallrökt lax i skivor
1,5 dl creme fraiche
50 g löjrom, avrunnen
1/2 gul lök, finhackad
Svartpeppar

Lägg ut laxen omlott platt på plastfolie, ca 15x15 cm

Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Blir den för lös för att bredas på kan man låta den rinna av 30 min i ett kaffefilter så blir den tjockare. Bred fyllningen över laxen och rulla ihop som en rulltårta. Linda plastfolie hårt runtom och lägg i frys 2-3 h. Skär i skivor och servera på en blandad sallad med olivolja och balsamvinäger samt ett tunnt knäckebröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar